Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνικό σύνδρομο καταδίωξης και ξεχασμένη δύναμη κοινής λογικής

Δυστυχώς δεν βάζουμε μυαλό και αμφιβάλω εάν ποτέ το κάνουμε. Δεν το καταφέραμε αυτό για χιλιάδες χρόνια (να βάλουμε μυαλό) και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα το κάνουμε τώρα. Συνήθως, οι περισσότεροι λαοί διαθέτουν ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης που τους σώζει στις κρίσιμες καταστάσεις, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει από εμάς τους Έλληνες. Δυστυχώς, είμαστε αυτοκαταστροφικοί.
Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Είμαστε τόσο ναρκισσιστές, που θεωρούμε δεδομένο, ότι όλοι μας θαυμάζουν, ότι όλοι ασχολούνται μαζί μας και βεβαίως μας οφείλουν τα πάντα. Γιατί εμείς δώσαμε γενναιόδωρα τα φώτα και τον πολιτισμό μας στην ανθρωπότητα. Για αυτούς δε που μας κριτικάρουν (καλόπιστα η κακόπιστα, δεν έχει σημασία), είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το κάνουν από φθόνο και προσπαθούν να μας καταστρέψουν για να μην λάμψει το μεγαλείο μας ξανά.
Πέραν των πιο πάνω είμαστε μακράν ο πιο αχάριστος λαός στον πλανήτη. Έχουμε μακρά παράδοση στο να σκοτώνουμε όλους όσοι μας έχουν ευεργετήσει, ιδιαίτερα αν είναι και Έλληνες, καθώς τότε τον πάμε για εκτέλεση με βήμα ταχύ. Λατρεύουμε τη συνωμοσιολογία, πιστεύουμε ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον μας και ότι εμείς έχουμε πάντα δίκιο και οι άλλοι άδικο.
Νομίζεται ότι υπερβάλλω; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε την Ιστορία μας για να πειστείτε. Μελετώντας την ελληνική Ιστορία, εκπλήσσεσαι που δεν έχουμε εξαφανιστεί και εξακολουθούμε και υπάρχουμε ως λαός, αλλά και αυτό δεν οφείλεται σε μας, αλλά στους ρομαντικούς του κόσμου που πιστεύουν ότι αξίζουμε μία δεύτερη, τρίτη και τέταρτη τύχη.
Τί συμβαίνει με εμάς; Τί δεν πάει καλά; Γιατί είμαστε ικανοί μόνο για το καλύτερο και για το χειρότερο; Γιατ ί δεν μπορούμε να είμαστε απλά μέτριοι και να ζούμε καλά όπως οι περισσότεροι λαοί του κόσμου; Δυστυχώς, δεν έχουμε την ικανότητα να είμαστε μέτριοι, γιατί χρειάζεται μία κάποια ικανότητα γι’ αυτό.

Ο μέτριος έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει την μετριότητα του και να καταφεύγει στην λύση της κοινής λογικής, της οργάνωσης και της ομαδικότητας. Αυτή είναι η επιτυχία του, η κοινή λογική, η οργάνωση και η ομαδικότητα, έτσι επιβιώνει και προοδεύει. Το αντίθετο δηλαδή από εμάς.
Υπάρχει πλειάδα παραδειγμάτων χωρών που δεν έχουν να παρουσιάσουν ιστορικά κάποιο ιδιαίτερο επίτευγμα αλλά συνολικά αξιολογούνται υψηλά και μερικές χώρες, πολύ υψηλά (βλ. Ελβετία).
Ακόμη και χώρες που είναι παραδείγματα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία), όταν συναναστραφείς με τον μέσο άνθρωπο αυτής της χώρας, αναρωτιέσαι που άραγε να οφείλεται αυτή η επιτυχία; Γιατί σε πρώτη ανάγνωση, αυτή η επιτυχία δεν δείχνει να έχει λογική αξιολογώντας τον μέσο της κάτοικο αυτής της χώρας.
Αυτό που δεν αξιολογούμε σωστά είναι η καταπληκτική δύναμη της κοινής λογικής, της οργάνωσης και της ομαδικότητας. Αν προσέξετε, όλες οι πετυχημένες χώρες στηρίζονται σε αυτούς τους τρεις παράγοντες.
Εμείς είμαστε το ακριβώς αντίθετο από τα ανωτέρω, ως χώρα μονίμως ακροβατούμε με τη λογική μας, είμαστε ατομιστές και λατρεύουμε την ανοργανωσιά (την αποκαλούμε χαϊδευτικά «οργανωμένο χάος», ενώ η σωστή λέξη είναι «μπάχαλο»).
Ήταν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι σαν και μας; Θα έλεγα ότι μας μοιάζουν μόνο στον ατομισμό (τουλάχιστον αυτοί ενωνόντουσαν προ του κοινού κινδύνου), γιατί εκείνοι και ακολουθούσαν την λογική (αυτοί την δίδαξαν στον κόσμο) και ήσαν οργανωμένοι.
Πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα αναπτύξαμε ζώντας σε συνθήκες ανασφάλειας και καταπίεσης ως υποτελείς άλλων χωρών για πάρα πολλούς αιώνες και παρόλο που απελευθερωθήκαμε και δημιουργήσαμε το Νέο Ελληνικό Κράτος, μέσα μας εξακολουθούμε να νιώθουμε ότι είμαστε υπόδουλοι σε κάποιο φανταστικό αφεντικό.
Άλλοτε το λέμε κράτος, άλλοτε κυβέρνηση, άλλοτε ΝΑΤΟ, άλλοτε Παγκοσμιοποίηση, άλλοτε κι εγώ δεν ξέρω τι. Έχουμε αναπτύξει ένα σύνδρομο καταδίωξης που δεν μας αφήνει να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε θετικά, μονίμως σκεφτόμαστε αρνητικά, μονίμως νιώθουμε ότι κάποιος μας επιβουλεύεται, προσπαθεί να μας βλάψει και προσπαθούμε να ξεφύγουμε, να σωθούμε.
Αν δεν αποτινάξουμε αυτό το σύνδρομο, αυτή την ανασφάλεια, θα έχουμε μέλλον μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά ως χώρα θα είμαστε μονίμως μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν έχει πραγματικά και ρεαλιστικά προβλήματα, το αντίθετο θα έλεγα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μία απόλυτα επιτυχημένη και ευημερούσα χώρα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είμαστε εμείς και η νοσηρή νοοτροπία που μας διακατέχει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αλλάξει, η Ελλάδα είναι μια χαρά, εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα μας φταίει πάντα κάποιος Σόιμπλε (υπαρκτός ή φανταστικός) για τα προβλήματα μας.
defence-point.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: