Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Η νέα πρόταση του Schaeuble στην Ελλάδα – Haircut στο χρέος αλλά η Ελλάδα εκτός ευρώ και η αδίστακτη ειλικρίνεια του ΔΝΤ

Το δέλεαρ είναι ένα γενναίο haircut π.χ. 50% που σημαίνει τα 250 δισεκ. δάνεια του δημοσίου τομέα ΕΕ και ΔΝΤ θα μειωθούν στα 125 δισεκ. και το συνολικό χρέος από 320 δισεκ. θα μειωθεί στα 195 με 200 δισεκ.
Το 2012 ο Γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble είχε προτείνει στην Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα διάστημα 5 ετών και για το διάστημα αυτό όπου η Ελλάδα θα μεταρρυθμιζόταν θα λάμβανε μια πρόσθετη οικονομική βοήθεια 50 δισεκ. ευρώ. 
Η πρόταση αυτή δεν ευδοκίμησε αλλά ουσιαστικά ποτέ ο Schaeuble δεν εγκατέλειψε την ιδέα ότι η Ελλάδα αποτελεί τον σταθερά αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης. 
Το 2017 – στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 – ο Schaeuble κατέθεσε μια νέα πρόταση στην Ελλάδα μια νέα πρόταση που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής… 
Η Γερμανία ως γνωστό είναι σταθερά και κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους ενώ κατηγορηματικά έχει αποκλείσει το haircut το κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα. 
Ο Schaeuble όμως υπέβαλλε έμμεσα αλλά σαφώς μια νέα πρόταση στην Ελλάδα απατώντας έμμεσα στο ΔΝΤ… που προτείνει γενναία αναδιάρθρωση χρέους… 
Για πρώτη φορά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν ήταν αντίθετος με το haircut και το κούρεμα των δανείων που χορήγησαν οι ευρωπαίοι στην Ελλάδα. 
Όμως έθεσε ένα όρο.
Haircut στο ελληνικό χρέος μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ υπό ένα όρο η Ελλάδα να τεθεί εκτός ευρώ. 
Το μήνυμα της; Γερμανίας είναι το εξής. 
Εάν Ελλάδα θέλεις κούρεμα στο χρέος των 250 δισεκ. του δημοσίου τομέα (το συνολικό χρέος 320 δισεκ.)  τότε θα πρέπει αυτή η γενναία αναδιάρθρωση να πραγματοποιηθεί με την Ελλάδα εκτός ευρώ. 
Το δέλεαρ είναι ένα γενναίο haircut π.χ. 50% που σημαίνει τα 250 δισεκ. δάνεια του δημοσίου τομέα ΕΕ και ΔΝΤ θα μειωθούν στα 125 δισεκ. και το συνολικό χρέος από 320 δισεκ. θα μειωθεί στα 195 με 200 δισεκ. 
Όμως το δέλεαρ αυτό έχει μια τεράστια πολιτική και οικονομική παγίδα… την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. 
Η Γερμανία όπως αποδεικνύεται δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ… Το ξεκάθαρο μήνυμα της Lagarde του ΔΝΤ 

Μπορεί στην Ελλάδα να μην αρέσουν ορισμένα πράγματα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει και την πρόοδο αλλά επιμένει και στα κακώς κείμενα…ήταν το μήνυμα της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ. 
Το Ταμείο είναι αδίστακτα ειλικρινές τόνισε η Lagarde και επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό είναι απόλυτα απαραίτητες στην Ελλάδα. 
Με τις δηλώσεις αυτές εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Thomsen βασικό στέλεχος του ΔΝΤ δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά εκφράζει τις θέσεις του Νομισματικού Ταμείου. 

www.bankingnews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: