Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Γιούνκερ προς Τραμπ: Μην προκαλέσεις νέο πόλεμο στα Βαλκάνια

Η ύπαρξη της Ε.Ε. είναι πολύτιμη διότι προσφέρει ευρωπαϊκή προοπτική στα κράτη των Βαλκανίων. Αντίθετα, «εάν αφήσουμε μόνες τους» χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη «θα έχουμε πόλεμο ξανά», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σκληρή προειδοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ να μην ενθαρρύνει περαιτέρω αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τυχόν αποσύνθεση του μπλοκ μπορεί να προκαλέσει νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν αναφερόταν στους εμφύλιους πολέμους που αιματοκύλισαν την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και καταδεικνύουν το ρόλο που αποδίδει στον εαυτό της η Ε.Ε., ως παράγοντα ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η ύπαρξη της Ε.Ε. είναι πολύτιμη διότι προσφέρει ευρωπαϊκή προοπτική στα κράτη των Βαλκανίων. Αντίθετα, «εάν αφήσουμε μόνες τους» χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη «θα έχουμε πόλεμο ξανά», είπε.

Σημείωσε ότι έστειλε την προειδοποίησή στον ίδιο του κ. Τραμπ μέσω του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας μία ημέρα πριν οι 27 εταίροι εξετάσουν το μέλλον της Ένωσης στη Σύνοδο της Ρώμης, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε τον ενθουσιασμό Τραμπ για την έξοδο της Βρετανίας ως «ενοχλητική» και «απρόσμενη».

Προσέθεσε ότι καταδεικνύει την άγνοια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολύπλοκη ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι ο κ. Τραμπ τρομάζει τους Ευρωπαίους με τη ρητορική του που θέλει την Αμερική να έχει προτεραιότητα σε όλα, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι μία φορά ο κ. Τραμπ νόμιζε ότι συνομιλούσε στο τηλέφωνο με αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα είχε στο ακουστικό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: skai.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: