Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

ΝΔ: Ντοκουμέντα προνομιακής δανειοδότησης Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής

Για «πρωτοφανές οικονομικό – πολιτικό σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση», κάνουν λόγο 48 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητούν από τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Σταύρο Κοντονή να καταθέσουν όλα τα σχετικά έγγραφα και να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα.

Η προνομιακή δανειοδότηση που φαίνεται να είχε ο όμιλος Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπαίνει στο στόχαστρο της ΝΔ, με 48 βουλευτές του κόμματος να κάνουν λόγο για «”ντοκουμέντα” διαπλοκής και προνομιακή δανειοδότηση που εκθέτουν την κυβέρνηση», καλώντας τους Υπουργούς Υποδομών και Δικαιοσύνης να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.

«Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την Κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του “Τριγώνου της Διαπλοκής”, που οικοδόμησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΝΔ σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης που κατέθεσαν προς τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Σταύρο Κοντονή.

Προσθέτουν, δε, αναφερόμενοι στον κο Καλογρίτσα ότι: «ενός επιχειρηματία, που πέραν των άλλων ελέγχεται για μια σειρά παράνομων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων και έκδοση εικονικών τιμολογίων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα».

Οι ίδιοι στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι, με βάση τα ευρήματα των ελέγχων, διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων», για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μη χαθεί ο «έλεγχος» της τράπεζας.

«Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, δόθηκαν δάνεια σε εταιρίες, παρά το ότι είχαν υψηλή διαβάθμιση πιστωτικού κινδύνου, τα οποία μάλιστα τιμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας για αντίστοιχες εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών αυτών, είναι και η κατασκευαστική εταιρία “Τοξότης Α.Ε.” του κ. Καλογρίτσα, η οποία, μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μόνο το 2015, πήρε 39 δάνεια», υπογραμμίζουν σε άλλο σημείο οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μεταξύ άλλων οι 48 βουλευτές της ΝΔ ερωτούν και αιτούνται την κατάθεση εγγράφων σχετικά με τα ακόλουθα ζητήματα:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Να κατατεθεί αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς.

- Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια που έχει λάβει η «Τοξότης Α.Ε.» και ο κ. Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, Μέσα Ενημέρωσης;

- Πόσα έργα έχουν ανατεθεί στις τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 έως και σήμερα και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας.

- Να κατατεθεί αντίγραφο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που υπέβαλε η κοινοπραξία «Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών» για το 4ο τμήμα (Κυλλήνη - Βάρδα) του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

- Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που η αρμόδια επιτροπή της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέτασε και έκρινε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε το «πόθεν έσχες», προκειμένου να τον ανακηρύξει ως οριστικό υπερθεματιστή.

skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: