Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

W. Schaeuble: Επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει αν θα μείνει στο ευρώ

W. Schaeuble: Επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει αν θα μείνει στο ευρώ
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble, προσθέτοντας πως το Βερολίνο είναι ανοιχτό στις συζητήσεις ελάφρυνσης του χρέους το 2018 αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί ζήτημα προς το παρόν και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. 
«Αν η συμφωνία στηριχθεί από όλες τις πλευρές, είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε. 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε τη συμφωνία του περσινού Μαΐου, που προβλέπει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δεν θα συζητηθεί πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή το 2018.
Συνάντηση με Steven Mnuchin την επόμενη εβδομάδα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη διευρυμένη συνεδρίαση των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπάντεν-Μπάντεν.
Ο Schaeuble απέρριψε την κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ και για το υψηλό πλεόνασμα-ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας και τις επικρίσεις ότι η γερμανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το ασθενέστερο ευρώ για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.
«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνουμε αυτά τα πλεονάσματα μέσω χειραγώγησης», δήλωσε ο Schaeuble, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για το ευρώ καθώς και ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη.
Σημείωσε τέλος ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι αποτέλεσμα της υψηλής ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν ενωμένα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ο Schaeuble πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και περίπλοκες. Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η παραμονή στην ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την αποχώρηση από αυτήν.
«Τώρα είναι σημαντικό εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο Schaeuble, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ότι δεν θα πρέπει να μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, με το σκεπτικό ότι μπορούν να έχουν τα πλεονεκτήματα της παραμονής της ΕΕ χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Ο Schaeuble, που δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία είναι ανοικτή σε νέες μορφές συνεργασίας με τη Βρετανία, έχει πει στο παρελθόν ότι θέλει μια «εύλογη» συμφωνία Brexit για το Σίτι του Λονδίνου.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: