Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι…

Ο κ. Σόιμπλε θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην υπόθεση του χρέους. Η Ευρώπη δεν τηρεί τις υποσχέσεις που έχει δώσει από το 2012 και καταδικάζει την Ελλάδα σε έναν νέο σπιράλ ύφεσης. Εφόσον δεν υπάρξει άμεσα κάποια θετική εξέλιξη και με δεδομένη την συμφωνία – λαιμητόμο για τα μαμούθ πλεονάσματα, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη. Το ερώτημα είναι τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την εχθρική στάση.
Το τέταρτο μνημόνιο δεν βγαίνει. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την ύφεση με νέα ύφεση. Η ομοιοπαθητική δεν έχει – δυστυχώς- εφαρμογή στην Οικονομία. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο. Δηλαδή χαμηλότερα πλεονάσματα και ρύθμιση του χρέους. Κι εδώ δεν δίνουν τίποτα. Μηδέν στα δύο! Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθουν επενδύσεις. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.
Πως είναι δυνατόν ένας μεγάλος και έμπειρος νομικός και οικονομολόγος, όπως ο κ. Σόιμπλε, να μην γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών του; Ότι η ασφυξία που ο ίδιος προκαλεί αυτή την στιγμή στην ελληνική Οικονομία είναι σαν να καταδικάζει τον ασθενή σε θάνατο; Κι επειδή στην πολιτική κυριαρχούν τα συμφέροντα και όχι τα συναισθήματα, θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο  το κίνητρο του κ. Σόιμπλε να είναι η τιμωρία των «ακόλαστων Ελλήνων». Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι που εξελίσσεται στο παρασκήνιο και το οποίο θα πρέπει να έχει μεγάλη αξία για να διακυβεύεται μία αναταραχή λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές.
Επίσης, θα πρέπει να θεωρήσουμε απίθανο να πρόκειται για κάποια αστοχία λόγω έλλειψης πληροφόρησης. Μετά από κάποια λάθη που προκλήθηκαν λόγω της  υπερβολικής εμπιστοσύνης  που επέδειξαν τα μέλη της τρόικας προς τα στελέχη των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων, οι … «θεσμοί» είναι πλέον καλά ενημερωμένοι. Ξέρουν και την τελευταία επίπτωση που μπορεί να σημειωθεί από την θέσπιση ενός μέτρου. Ίσως καλύτερα και από την ελληνική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο κ.  Σόιμπλε επιμένει στην καταστροφική του πολιτική λόγω κακής πληροφόρησης.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαπραγματευτική «ντρίπλα» του κ. Σόιμπλε ή σε ένα αδιέξοδο;  Αν γνωρίζαμε το περιεχόμενο της ατζέντας του θα ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε. Θέλει να απειλήσει τους Αμερικανούς με αστάθεια στην περιοχή, καθώς το κλίμα στην Ουάσιγκτον για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αρνητικό; Ότι το κλίμα είναι άσχημο στην Ουάσιγκτον  φάνηκε στην συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας. Να βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως στα Βόρεια σύνορά μας; Σε μία τέτοια περίπτωση ίσως να εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα μία Ελλάδα που να μην είναι σε θέση να αντιδράσει. Να πρόκειται για την πρώτη πράξη της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων;
Το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει μία συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Χωρίς και πάλι αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να βγούμε στο ξέφωτο. Το κακό σενάριο είναι ότι δεν υπάρχει μονάχα ένα κακό σενάριο.  



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: