Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

«Ανένδοτος» από την ΝΔ: Οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί

Το πένθος στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της απώλειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν άφησε κανένα περιθώριο για πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς έχει ανασταλεί κάθε κομματική δραστηριότητα ως την Κυριακή 4 Ιουνίου.

Είναι σαφές όμως ότι στην Πειραιώς παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την πορεία των διαπραγματεύσεων και βλέπουν την κυβέρνηση να είναι απόλυτα εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει. Και αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα στο βαθμό που, όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη, τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνουν αδιέξοδα για τη χώρα.

«Είπε ότι θα φέρει συμφωνία και για το χρέος μαζί με τα μέτρα και τελικά πήρε μόνο τα μέτρα. Ελεγε ψέματα ότι έχει συμφωνήσει. Εφερε τέταρτο Μνημόνιο χωρίς τίποτα για το χρέος», σχολιάζουν στη Ν.Δ. και επιμένουν πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει.

«Οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί», σημειώνει μάλιστα συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στις διαπραγματευτικές αποτυχίες που αύξησαν το λογαριασμό για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και φέρνουν τη χώρα εκ νέου σε δύσκολη θέση, με τις προθεσμίες να στενεύουν.

«Επρεπε να κλείσει την αξιολόγηση από πέρυσι, δεν την έκλεισε. Τη συνέδεσε με το χρέος σε χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Εχει αποτύχει. Είναι σαφές σε όλους ότι δεν μπορεί να φέρει τίποτα καλύτερο για τη χώρα», επισημαίνουν στην Πειραιώς.

Εκτίμηση γαλάζιων στελεχών είναι ότι στις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρξει κάτι περισσότερο από εκταμίευση μέρους της δόσης για την κάλυψη των αναγκών του Ιουλίου. Χωρίς λύση για το χρέος και χωρίς ποσοτική χαλάρωση. «Θα κλοτσήσουν το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω», όπως λένε χαρακτηριστικά, με μία προκαταρκτική συμφωνία που θα κρατά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του στα τέλη του χρόνου.

Στην Πειραιώς δεν έχουν καμία αμφιβολία πως ο εγκλωβισμός που αισθάνεται η κυβέρνηση είναι
εκείνος που τροφοδοτεί και σενάρια περί πρωτοβουλιών για πολιτική συνεννόηση.

«Ο κ. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολιτικές δυνάμεις από το 2015. Τότε που τις κορόιδεψε και πήγε σε εκλογές», σημειώνουν στην Πειραιώς, στον απόηχο των συζητήσεων περί ενδεχόμενης πρωτοβουλίας για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

«Τι να συζητήσουμε με τον κ. Τσίπρα;», διερωτώνται, διευκρινίζοντας πάντως πως η γενική προσέγγιση της Ν.Δ. είναι ότι ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη συμμετέχει σε συζητήσεις και διάλογο. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι θεωρεί πως η ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα βαραίνει εξ ολοκλήρου την παρούσα κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα μεγαλώνει διαρκώς και το έλλειμμα εμπιστοσύνης της στον πρωθυπουργό.

«Τώρα τον θυμήθηκαν το διάλογο; Δεν έλεγε ο πρωθυπουργός ότι θα βάλει γραβάτα;», σχολιάζουν συνεργάτες του πρόεδρου της Ν.Δ., οι οποίοι υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε μόνος του όλους τους χειρισμούς στην υπόθεση αυτή, προσπαθώντας να χτίσει το δικό του… αφήγημα γύρω από την υπόθεση του χρέους.

Η αίσθηση πολλών γαλάζιων στελεχών είναι ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αισθάνεται απόλυτα εγκλωβισμένη μπροστά στο αποτέλεσμα των χειρισμών που η ίδια έκανε από την αρχή έως σήμερα, τροφοδοτείται μία συζήτηση που στο επίκεντρο έχει την προσδοκία της να μοιραστεί το κόστος της αποτυχίας με την αντιπολίτευση.

Επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και σε κάθε περίπτωση η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόλυτη κυβερνητική ευθύνη θα εξακολουθήσει να είναι πολύ σκληρή. Μέσα στις συνθήκες αυτές, με το κυβερνητικό αδιέξοδο και με την ανησυχία κάποιων για κίνδυνο αναβίωσης συνθηκών καλοκαιριού 2015, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, με τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης του 2017 να αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η πολιτική αλλαγή, που με επιμονή θα συνεχίσει να ζητά η Ν.Δ., μπορεί σε πολύ σύντομο διάστημα να αλλάξει την ψυχολογία και να δημιουργήσει συνθήκες ταχείας αναστροφής του κλίματος σε μία κατεύθυνση ισχυρής ανάπτυξης. «Η αισιοδοξία θα έρθει μόλις θα διαφανεί πότε πάμε σε εκλογές. Η οικονομία θα απογειωθεί μόνο με την προσδοκία να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Εκείνο που λείπει σήμερα είναι η εμπιστοσύνη», σημειώνει στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, υποδεικνύοντας την αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης ως βασική αιτία που κρατά την οικονομία καθηλωμένη σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες δυνατότητες που έχει. «Ακόμη και αν συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας σήμερα, ποιος τους λέει ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα ξαναρχίσει τα ίδια;», διερωτώνται και αντιπαραβάλλουν σε αυτό την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εχει αποδείξει στην πράξη την ισχυρή μεταρρυθμιστική του βούληση, επισημαίνουν, την ώρα που και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δύσκολες -αλλά αναγκαίες- μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας της.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondopoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: