Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Τρία πολεμικά πλοία στέλνει η Τουρκία στην περιοχή της Ρόδου

Τρία πολεμικά πλοία στέλνει η Τουρκία στην περιοχή της Ρόδου
Τρία τουρκικά πλοία κατευθύνονται στο νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο.
Ωστόσο, αυτή την ώρα, πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, η Τουρκία καταδίκασε τη «υπέρμετρη» - όπως τη χαρακτηρίζει - αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής να ανοίξει πυρ σε τουρκικό πλοίο που αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.
Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.»
Νωρίτερα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επιβεβαίωσε με σημερινή του ανακοίνωση το περιστατικό εμπλοκής σκάφους του λιμενικού με φορτηγό πλοίο που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και αρνήθηκε να σταματήσει σε τυπικό έλεγχο.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι το φορτηγό πλοίο "ACT" σημαίας Τουρκίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.
Άμεσα κινητοποιήθηκε σκάφος του λιμενικού που εντόπισε το πλοίο, από τον πλοίαρχο του οποίου ζητήθηκε να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο πλοίαρχος του «ACT», δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές, χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το «ACT» συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του λιμενικού σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.
Αρχικά, σύμφωνα με την Daily Sabbah, είχε γίνει γνωστό ότι τουρκικό εμπορικό πλοίο, το οποίο έπλεε 3 ν.μ από την Ρόδο αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής για έλεγχο, με αποτέλεσμα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να ανοίξει πυρ.
Όπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα το πλοίο με το όνομα ACT μετέφερε χάλυβα, έπλεε σε διεθνή ύδατα και μετά τις κλήσεις του ελληνικού σκάφους, ο πλοίαρχός του αρνήθηκε να αλλάξει πορεία προς τη Ρόδο. Τότε οι ελληνικές αρχές άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 σφαίρες να καρφωθούν στο τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με δηλώσεις του πλοιάρχου. 
Στη συνέχεια στην περιοχή έσπευσαν άλλα δύο περιπολικά του Λιμενικού Σώματος από την Σύμη ενώ αργότερα στην περιοχή έφτασαν και δύο τουρκικά σκάφη, όπως υποστηρίζει η Daily Sabbah.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής το συγκεκριμένο πλοίο κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών και δέχθηκε προειδοποιητικές βολές διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.
Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο ίδιος με δηλώσεις του στο CNN Turk εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές προειδοποίησαν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του πλοίου και όταν ο ίδιος αρνήθηκε τον προειδοποίησαν ότι θα ανοίξουν πυρ, όπως και έγινε, κατέληξε ο Τούρκος πλοίαρχος.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: