Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον D. Trump


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον D. Trump
«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά», έγραφε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin. Με άλλα λόγια, ο Donald Trump θέλησε, έτσι, να διαμηνύσει προς τους συμπατριώτες του και κυρίως προς τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι ώρα να τελειώνουν με την υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου» στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα της Ουάσινγκτον και να ασχοληθούν με άλλα, πιο σημαντικά θέματα.
Φευ! Προτού καν το Air Force One προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της αμερικανικής πρωτεύουσας, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι νέες αποκαλύψεις για τις «ιδιαίτερες σχέσεις» του προέδρου και του επιτελείου του με τη Μόσχα. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ο κλοιός μοιάζει να σφίγγει ακόμη περισσότερο, μιας και τα στοιχεία αγγίζουν πλέον το οικογενειακό περιβάλλον του Trump -ακόμη και τον ίδιο, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποια δημοσιεύματα. 
Για του λόγου το αληθές, αναμένεται σύντομα να κληθεί για κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, Donald Trump Jr, ενώ αρκετοί προεξοφλούν ότι επόμενος στόχος είναι η κόρη του και ιδιαιτέρως προβεβλημένη και στο εξωτερικό, Ivanka Trump. Παρά δε το γεγονός ότι οι πάντες διαψεύδουν ότι ο πρόεδρος είχε γνώση των συγκεκριμένων συναντήσεων, η πίεση εντείνεται διαρκώς και επικίνδυνα. «Ο Λευκός Οίκος βυθίζεται στο χάος, καθώς ο Trump αναπνέει τις αναθυμιάσεις από τις σχέσεις του γιου του με τη Ρωσία», όπως είναι ο γλαφυρός τίτλος στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας Washington Post.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε σήμερα τον γιο του, λέγοντας ότι είναι "αθώος", μετά τις αποκαλύψεις ότι καλωσόρισε τη βοήθεια της ρωσίδας δικηγόρου, για την οποία πίστευε ότι διέθετε πληροφορίες που θα έβλαπταν την αντίπαλο του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές. «Ο γιος μου Donald έκανε καλή δουλεία χθες το βράδυ», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε ο γιος του στο Fox News. "Ήταν ανοικτός, ξεκάθαρος και αθώος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην πολιτική ιστορία. Θλιβερό!", πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Donald Trump Jr είχε
συμφωνήσει να συναντήσει μία γυναίκα το 2016, για την οποία είχε ενημερωθεί ότι ήταν δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης και επρόκειτο να του δώσει επιβαρυντικές πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton. Οι πληροφορίες αυτές θα παραδίδονταν στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ρωσίας στην εκλογή του Trump στην προεδρία, σύμφωνα με ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ήδη ότι, με τον τρόπο αυτό, το ερώτημα για τις ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας έχει απαντηθεί καταφατικά, ενώ εκτιμάται ότι το νομικό βάρος της υπόθεσης μετατοπίζεται πλέον στο αν είχε κάποια εμπλοκή προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Donald Trump Jr αποτελούν την πιο συγκεκριμένη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Trump δέχθηκαν την βοήθεια της Ρωσίας. Η υπόθεση αυτή, έχει επισκιάσει την άσκηση του κυβερνητικού έργου της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Trump στις 20 Ιανουαρίου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για το ζήτημα αυτό τόσο από το Κογκρέσο, όσο κι από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα δείχνουν ότι ο Donald Trump Jr ήταν ανοιχτός στην προοπτική να λάβει «υψηλού επιπέδου απόρρητη πληροφόρηση» από μία Ρωσίδα δικηγόρο στο πλαίσιο της προσπάθειας που έκανε η Ρωσία και η κυβέρνησή της να υποστηρίξουν τον Trump πριν από την συνάντηση της 9ης Ιουνίου του 2016.
«Εάν είναι αυτό που λέτε, το λατρεύω» φαίνεται ν' αποκρίθηκε ο Donald Trump Jr, στο αίτημα για την συνάντηση. Ο ίδιος δημοσιοποίησε τα ηλεκτρονικά μηνύματα που προηγήθηκαν της συνάντησης στο Twitter, μετά την ανακοίνωση της εφημερίδας «The New York Times» ότι σκόπευε να γράψει ένα άρθρο για αυτά και αφού ζήτησε το σχόλιο του.
Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News o Trump Jr είπε ότι ο (τότε) διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, Paul Manafort, αλλά κι ο γαμπρός του, Jared Kushner, που είναι σήμερα υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, ήταν παρόντες στην συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο Natalia Veselnitskaya, για την οποία ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο. Ο Trump Jr δήλωσε ότι η Veselnitskaya δεν του έδωσε επιβαρυντικές πληροφορίες για την Hillary Clinton στην συνάντηση, αλλά επεδίωξε να συζητήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Εξετάζοντας τώρα την κατάσταση, είναι πιθανό ότι θα έκανα τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Για μένα όλο αυτό ήταν μια έρευνα σχετικά με την αντιπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump Jr.
Ωστόσο, η επικοινωνία μεταξύ του Trump Jr και του Rob Goldstone, ενός υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων που οργάνωσε την συνάντηση, θα μπορούσε να προσφέρει υλικό στις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε να διαθέσει στην προεκλογική εκστρατεία του Trump κάποια επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που ενοχοποιούν την Hillary και τις συναναστροφές της με την Ρωσία τα οποία θα είναι χρήσιμα για τον πατέρα σου», έγραψε ο Goldstone στον Trump Jr (3 Ιουνίου). Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει δικαστικό αξιωματούχο που ν' αποκαλείται «crown prosecutor» όπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ το αξίωμα αυτό είναι αντίστοιχο του γενικού εισαγγελέα.
Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει συμπεράνει ότι η Μόσχα προσπάθησε να βοηθήσει τον Trump να κερδίσει στις εκλογές, ενώ μέρος της προσπάθειας αυτής ήταν η δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η συζήτηση τώρα θα στραφεί στο αν ο πρόεδρος Trump είχε προσωπική εμπλοκή ή όχι, ενώ η ερώτηση για την εμπλοκή της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται να έχει βάση τώρα. Η απάντηση είναι ναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Cornel, Jens David Ohlin.
Από την πλευρά της η Μόσχα απορρίπτει την οποιαδήποτε εμπλοκή της, ενώ ο πρόεδρος Trump δηλώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία του δεν συνωμότησε με τους Ρώσους.
Ο Trump Jr δήλωσε ότι δεν είπε στον πατέρα του για την συνάντηση αυτή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε συναντήσεις και με άλλους Ρώσους. «Είναι πιθανό να έχω συναντηθεί και με άλλους ανθρώπους από την Ρωσία, αλλά σίγουρα όχι στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump Jr, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα τροπή της υπόθεσης για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματαγορές, με πτώση της τιμής των μετοχών, αλλά και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, ενώ τα ομόλογα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κέρδισαν έδαφος.
Έρευνες σχετικά με την υπόθεση ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, διεξάγονται από τις αρμόδιες για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπές, τόσο στην Γερουσία, όσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Την ευθύνη της έρευνα του FBI, έχει αναλάβει ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες, Robert Mueller που έχει διοριστεί από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Rod Rosenstein. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Jeff Sessions έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα καθώς αντικείμενο διερεύνησης αποτελούν ενδεχόμενες προεκλογικές επαφές του, με τους Ρώσους.
Πάντως, τα επεισόδια στο σήριαλ του «ρωσικού δακτύλου» συνεχίζονται με... καταιγιστική πλοκή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, η κυβέρνηση Trump απαγόρευσε στις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν συστήματα διαδικτυακής ασφάλειας της ρωσικής εταιρείας Lab Kaspersky. Μάλιστα τα προϊόντα της εταιρείας διαγράφηκαν από τον κατάλογο της Διεύθυνσης Γενικών Υπηρεσιών (GSA) που αφορά τα προϊόντα ξένων προμηθευτών που έχουν εγκριθεί και μπορούν να χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Lab Kasperky, σχολιάζοντας την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι «με βάση όλα τα δεδομένα η Lab Kaspersky ενεπλάκη σ' ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, όπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εταιρεία σαν πιόνι στο παιγνίδι που παίζει». Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία Kaspersky έχει στενούς δεσμούς με την ρωσική κυβέρνηση και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Η εταιρεία Lab Kasperky, η οποία ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιείται σε 200 χώρες του κόσμου, στην ανακοίνωση της επισημαίνει «ότι ουδέποτε συνέδραμε και δεν θα συνδράμει την κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας για την διενέργεια κυβερνοκατασκοπείας», όπως και ότι επί 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας τηρώντας τις πιο υψηλές προδιαγραφές στο τομέα του επιχειρείν και «θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση, όταν διατυπώνονται εναντίον της ψευδείς και αβάσιμες κατηγορίες, που δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο». Η ρωσική εταιρεία υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο διευθυντής της εταιρείας Yevgeni Kaspersky, πρότεινε αρκετές φορές σε αμερικανούς αξιωματούχους να εμφανιστεί και να μιλήσει στο Κογκρέσο, προτείνοντας ακόμη να τους αποκαλύψει των κώδικα αφετηρίας των προγραμμάτων της εταιρείας του. Τέλος, η Lab Kasperky προτίθεται να συνδράμει οποιεσδήποτε κρατικές υπηρεσίες που θέλουν να ερευνήσουν την δραστηριότητα της, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η μελέτη σε βάθος της δραστηριότητας της, το μόνο που μπορεί να αποδείξει είναι ότι οι κατηγορίες που της προσάπτουν δεν μπορούν να έχουν καμία τεκμηρίωση.
Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Lab Kaspersky επέκρινε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, δηλώνοντας στο πρακτορείο Tass, ότι «είναι μια απόφαση σε λάθος κατεύθυνση και είναι λυπηρό που λαμβάνεται μετά την συνάντηση στο Αμβούργο, όπου ο Τραμπ έλεγε τα εντελώς αντίθετα».
Κανείς προς το παρόν δεν θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Lab Kaspersky θα είναι η τελευταία πράξη στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συχνότητα των αποκαλύψεων που προς το παρόν δεν τεκμηριώνονται με αδιάσειστα στοιχεία, προδιαθέτουν τους πάντες για το ότι η προσέγγιση Μόσχας- Ουάσιγκτον, μοιάζει προς το παρόν με κάποιο μακρινό στόχο, όπως και ότι το «κυνήγι μαγισσών», όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος τις προσπάθειες που γίνονται από τους Δημοκρατικούς να τον εμπλέξουν σε μια σύμπραξη με τη Μόσχα, μετεξελίσσεται σ' ένα σκληρό γεωπολιτικό παιγνίδι με απρόβλεπτες συνέπειες, το οποίο ο ίδιος αδυνατεί να σταματήσει.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας ως πολιτικάντικη και τόνισε ότι θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο εξωτερικό. «Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι πολιτικάντικη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Dmitri Pescov. «Λυπούμαστε γι' αυτού του είδους τις αποφάσεις, αλλά η εταιρεία διαθέτει όλο το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για να προασπίσει τα συμφέροντα της και φυσικά η Ρωσία ως κράτος θα συνεχίσει να πράττει κάθε τι που είναι στις δυνατότητες της για να προασπίσει τα συμφέροντα των εταιρειών μας στο εξωτερικό», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι αυτό είναι χρέος μας».
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post, Der Spiegel


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: