Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Τελικά ποιος νομοθετεί η κυβέρνηση ή οι Θεσμοί;


Τελικά ποιος νομοθετεί η κυβέρνηση ή οι Θεσμοί;
Σε ένα νομοσχέδιο που η κυβερνητική πλειοψηφία υπερασπίστηκε με πάθος, οι υπουργοί κομπορρημονούσαν ότι πρόκειται για «τεράστια μεταρρύθμιση» αλλά και για τομή(!) υπέρ των εργαζομένων, αρκούσε μια στιγμή για να χαλάσει το αφήγημα. Λίγη ώρα πριν ψηφιστεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου απέσυρε ένα άρθρο (το 45) λέγοντας ότι είναι… απροσδιόριστο. Μια φράση που περισσότερο φάνηκε ως δικαιολογία ή μια προσπάθεια να «κρυφτεί» κάτι. Το γεγονός, όμως, ότι την προηγούμενη ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει για αντιρρήσεις της τρόικα, ξεδιάλυνε το τοπίο.
Άλλωστε, μολονότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει «δάκτυλο» των Θεσμών πίσω από την απόσυρση της εν λόγω διάταξης, η κυρία Αχτσιόγλου έκανε πως άκουσε. Δεν μπήκε καν στον κόπο στο ομιλία της,  με την οποία έκλεισε η συνεδρίαση, να απαντήσει, ούτε καν να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σαν να αποδεχόταν ότι η αντιπολίτευση είχε δίκιο και όντως η τρόικα ζήτησε να εξαφανιστεί το επίμαχο άρθρο.
Με άλλα λόγια, η αφωνία της υπουργού Εργασίας φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι  οι εταίροι μας κάνουν κουμάντο σε αυτά που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και σε περίπτωση διαφωνίας θα περάσει το δικό τους. Κι όλα αυτά μόλις 24 ώρες μετά το «αντάρτικο» Τσακαλώτου, ο οποίος
από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε τον καπιταλισμό και προειδοποιούσε τους δανειστές ότι παρά τις αντιδράσεις που διατυπώνουν, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω καμία από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Για μια ακόμη φορά, όμως, οι πράξεις δεν… ταυτίστηκαν με τα λόγια και η κυβέρνηση εκτέθηκε πολλαπλώς. Εκτέθηκε διότι παλαιότερα ήταν τα ίδια πρόσωπα που κατήγγειλαν ότι τα νομοσχέδια ερχόντουσαν γραμμένα στα Αγγλικά με την Ελληνική απλά να τα μεταφράζει. Εκτέθηκε διότι ακόμα και σε ένα νομοσχέδιο που δεν περιέχει δημοσιονομικά, οι Θεσμοί κατάφεραν να δείξουν τη δύναμή τους, απέναντι σε μια αδύναμη ελληνική κυβέρνηση.
Για την ιστορία διάταξη που αποσύρθηκε προέβλεπε πως η οποιαδήποτε εργασιακή μεταβολή να προκύπτει μετά από διαβούλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και να μην γίνεται μονομερώς.
Συγκεκριμένα η Ε. Αχτσιόλγου  απέσυρε από το νομοσχέδιο το άρθρο 45 με το οποίο προβλεπόταν όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ότι «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό εισήχθη με το προεδρικό διάταγμα 240/2006 δεν έχει αποτρέψει σε πολλές περιπτώσεις τη λήψη και κοινοποίηση σοβαρών αποφάσεων εις βάρος των εργαζόμενων χωρίς να έχουν προηγηθεί επαρκείς διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι «με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ρητά η ποινή της ακυρότητας σε περιπτώσεις ουσιαστικής μεταβολής των συμβάσεων εργασίας που απορρέουν από τις αποφάσεως του εργοδότη η οποίες ελήφθησαν κατά παράβαση των υποχρεώσεων του άρθρου 4».  


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: