Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Τελεσίγραφο 5 ημερών της Μαδρίτης στην Καταλονία για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ανεξαρτησίας

Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy δίνει πέντε μέρες στο πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puigdemont, προκειμένου να επιβεβαιώσει αν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, παρέχοντας του προθεσμία μέχρι την επόμενη Πέμπτη προκειμένου να ανακαλέσει ενδεχόμενη τέτοια πράξη και να αποφευχθεί τυχόν εφαρμογής της.

Και οι δύο προθεσμίες περιλαμβάνονται σε αίτημα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανία σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Efe.

Ειδικότερα, η δεύτερη προθεσμία σηματοδοτεί τη διαδικασία εφαρμογής του Άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υποβάλει αίτημα συμμόρφωσης στον πρόεδρο της περιφέρειας προτού φέρει στη Γερουσία τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει.

Λίγο νωρίτερα, ο Mariano Rajoy επανέλαβε την άρνησή του να αποδεχθεί οποιαδήποτε διαμεσολάβηση με το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ενώπιον του ισπανικού κογκρέσου.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα διαμεσολάβησης μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας και της παρανομίας», είπε Rajoy, λίγες ώρες αφότου κάλεσε τον καταλανό πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.


«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση της Τζενεραλιτάτ (τοπική διοίκηση της Καταλονίας) να επιβεβαιώσει αν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, πέρα από τη σκόπιμη σύγχυση που δημιουργήθηκε χθες», ανέφερε ο ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απάντηση που θα δώσει ο Carles Puigdemont «θα καθορίσει και την πορεία των γεγονότων».

Υποστηρίζω σθεναρά το διάλογο, συνέχισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά «πρέπει να προειδοποιήσω ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την μονομερή επιβολή απόψεων που κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να δεχτεί», τονίζοντας ότι «κανένας δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Ωστόσο, ο M. Rajoy διαβεβαίωσε ότι «το πλαίσιο της συνύπαρξης (με την Καταλονία) μπορεί να βελτιωθεί» και ότι μπορεί κανείς ακόμα «να προτείνει και τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, αλλά μόνο με τους τρόπους που ήδη προβλέπεται αυτό».



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: