Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Τορπίλη στο Ελληνικό, κήρυξαν αρχαιολογικό χώρο το πιο σημαντικό κομμάτι του project

Τορπίλη στο Ελληνικό, κήρυξαν αρχαιολογικό χώρο το πιο σημαντικό κομμάτι του project
Με 15-1 ψήφους το ΚΑΣ αποφάσισε να δείξει «κόκκινη κάρτα» στην επένδυση Λάτση στο Ελληνικό. Κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο 280 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πιο παραγωγικό κομμάτι της επένδυσης. Το Mall και κατοικίες υψηλής απόδοσης. 
Η εισήγηση του ΚΑΣ δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα στην επένδυση και εγείρει ερωτηματικά για τις τελικές αποφάσεις της κοινοπραξίας. Παρότι ο κηρυχθείς χώρος είναι σημαντικά μικρότερος από τις αρχικές επιδιώξεις, το γεγονός ότι αφορά αρχαιότητες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, αυξάνει την κλίμακα δυσκολίας υλοποίησης του project.
Η εισήγηση κήρυξης αφορά την ζώνη ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, βορειοανατολικά του οικοπέδου, όπου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανέγερση του Mall και άλλων σημαντικών εμπορικών κτιρίων που θεωρούνται σημαντικά για την υλοποίηση της επένδυσης.
Με βάση το master plan που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει σχεδιαστεί να ανεγερθούν, εκτός από το εμπορικό κέντρο, κτίρια γραφείων και εκπαίδευσης σε μια ευρύτερη ζώνη εμπορικής ανάπτυξης τα οποία εφόσον αφαιρεθούν, υπονομεύουν τη συνοχή αλλά και τη συνολική αξία της επένδυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο του έργου και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κοινοπραξίας. «Δεν είναι Legoland το Ελληνικό ώστε κάθε φορά να μετακινούμε το σχέδιο και να το αλλάζουμε κατά το δοκούν», είχε πει παλαιότερα αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον αρχικό σχεδιασμό ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda  Develpoment Οδυσσέας Αθανασίου.
Η συζήτηση του θέματος στο συμβούλιο ξεκίνησε στις 2 και τέλειωσε λίγο μετά τις 9. Με την παρουσίαση της εισήγησης έγινε φανερό πως υπήρξε τεράστια αναδίπλωση (για να το πούμε κομψά) ως προς τα ανεξέλεγκτα και μαξιμαλιστικά σχέδια της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων. Η πρότασή της σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ ήταν να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος 3500 στρέμματα από τα 6200 της επένδυσης.
Όμως, ο βασιλιάς ήταν γυμνός και η πρόταση δεν στηριζόταν από τα δεδομένα. Επειδή αρχαιότητες δεν υπήρχαν πουθενά εκτός από τη βορειοανατολική γωνία (όπως είχε καταδείξει με το ρεπορτάζ του το Liberal.gr) , εκεί προτάθηκε να περιοριστεί η κήρυξη. Αλλά και εκεί, τα σχέδια ήταν και παρέμειναν μαξιμαλιστικά. Η σχετική πρόταση ήταν να κηρυχθούν 300 στρέμματα, ενώ ακούστηκε και άλλη πρόταση για 700. Τελικά, η κήρυξη ελαττώθηκε στα 280 στρέμματα, διάσπαρτα όμως. Δηλαδή άλλα στο αμαξοστάσιο του τραμ (με ελάχιστους τάφους), άλλα στον λόφο Χασάνι (που δεν έχει αρχαία) και άλλα στους Τράχωνες (με τα αρχαία μπάζα ενός λατομείου!).
Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση αυτή καλύπτει και τους αρχαιολόγους και τον σύλλογό τους, που έσπευσαν από χθες στα κοινωνικά δίκτυα να καρπωθούν τη «νίκη». Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, αλληλοσυγχαίρονταν για το αποτέλεσμα, παραλείποντας επιμελώς να πουν ότι πρόκειται για το υποπολλαπλάσιο της πρότασής τους. Επομένως, ίσως από αυτή την πλευρά να μην υπάρξει προσφυγή. Διότι αλλιώς, θα πρέπει να χτυπήσουν πρόσωπα που προστατεύουν με κάθε θυσία.
Ενώ όλη αυτή η καθυστέρηση και τα συμπαρομαρτούντα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την σημειακή προστασία των μνημείων που έχουν εντοπισθεί και όσων θα εντοπισθούν, το μπαϊράκι ορισμένων στο υπουργείο δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Η πρόταση των δύο διευθύνσεων να υπάρξει σημειακή προστασία μνημείων και όσων υπάρχουν και όσων βρεθούν, και νόμιμη ήταν και θα είχε λύσει το πρόβλημα εδώ και ένα μήνα. Δεν επελέγη αυτή η οδός, αλλά η οδός της… ανταρσίας (ή και ανταρσύα).
Για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το δεύτερο θέμα, η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αναμενόταν να συνεχισθεί μέχρι πολύ αργά.
Και βέβαια, όλα θα τελειώσουν όταν η υπουργός Πολιτισμού θα υπογράψει την υπουργική απόφαση «έχοντας υπόψιν» τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: