Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Κ. Μητσοτάκης: Όσο ο Α. Τσίπρας καλύπτει τον Π. Καμμένο είναι συνένοχος στις πράξεις του



Με ευθείες βολές για την 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο σε έντεκα φορές ισόβια για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να εξαπολύει δριμύτατο "κατηγορώ" κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Action 24", επεσήμανε πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν αυτή που άλλαξε το νόμο και δεν προχώρησε στην καταδίκη της σχετικής απόφασης. Παράλληλα, τόνισε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακροαριστερή βία, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε την έχει καταδικάσει.
"Συμφωνώ με την άποψη ότι υπάρχει στην Ελλάδα ακροαριστερή τρομοκρατία. Υπάρχει και ακροδεξιά εγκληματική δράση. Την έχουμε καταδικάσει. Εμείς ήμασταν αυτοί που στείλαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Βεβαίως υπάρχει και ακροδεξιά βία στην Ελλάδα. Όπως υπάρχει και μία βία που εκπορεύεται από την άκρα αριστερά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει. Το λέμε εδώ και καιρό. Αποδεικνύεται κάθε φορά ότι έχουμε δίκιο. Όσο ανεχόμαστε τέτοιες μορφές αντίδρασης εκτρέφουμε τη νέα γενιά τρομοκρατών", σημείωσε, στη συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης.
"Η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο. Προέβλεπε 18 χρόνια κάθειρξη, για να διεκδικήσει κάποιος το δικαίωμα στην άδεια. Η κυβέρνηση το έκανε οκτώ χρόνια. Η κυβέρνηση δεν καταδίκασε πολιτικά την απόφαση. Δημιούργησε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που πιστεύω ότι ασκεί πίεση σε ανθρώπους, διοικητικούς υπαλλήλους, για να μην πράξουν ενδεχομένως το σωστό. Σήμερα υπάρχει μία ξεκάθαρη δημόσια πίεση από ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε οποιονδήποτε τίθεται απέναντι στις απόψεις αυτού του χώρου", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του γιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού κατά την έξοδο Κουφοντίνα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. "Στην υποδοχή του Κουφοντίνα υπήρχε ένας άνθρωπος καταδικασμένος για ληστεία, ο κ. Βούτσης, ένας εκπρόσωπος του Ρουβίκωνα και ένας εκπρόσωπος των Πυρήνων της Φωτιάς. Τι καλύτερη απόδειξη ότι στην ουσία υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ του χώρου των αντιεξουσιαστών και της νέας γενιάς τρομοκρατών, οι οποίοι καθοδηγούνται ιδεολογικά από τον κ. Κουφοντίνα μέσα από τη φυλακή. Εγώ δε λέω πως άρχισαν να καθοδηγούνται επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανοχή στον Ρουβίκωνα και σε διάφορες συλλογικότητες που παραβιάζουν το νόμο και εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον Κουφοντίνα και τις πράξεις του…Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός δεν πήρε καμία θέση. Στην περίπτωση της Ηριάννας, δικαστική απόφαση εδώ μιλάμε για διοικητική απόφαση, ο κ. Κοντονής είχε σπεύσει να την καταδικάσει από το βήμα της Βουλής. Εδώ δεν έκανε τίποτα", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
-Η ατζέντα "νόμος και τάξη" είναι ατζέντα λογικής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η ατζέντα "νόμος και τάξη" δεν είναι δεξιά, αριστερή ή κεντρώα. "Είναι ατζέντα κοινής λογικής. Είναι μία ατζέντα που εξασφαλίζει την ελευθερία και προστατεύει τους πιο αδύναμους. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα και δεν είναι μόνο θέμα των Εξαρχείων…Είμαι ένας κεντρώος μετριοπαθής πολιτικός. Και η Νέα Δημοκρατία είναι μία κεντροδεξιά παράταξη. Η ατζέντα "νόμος και τάξη" είναι μία ατζέντα που δεν έχει στο μυαλό μας ιδεολογικό πρόσημο και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να χαρακτηρίσει "ακροδεξιό" οποιονδήποτε του ασκεί σκληρή κριτική…Στα Εξάρχεια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει νόμος και τάξη. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτήν την παραδοχή, τότε θα συμφωνήσουμε και ποιο επιχειρησιακό σχέδιο χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Δε γίνεται μία ολόκληρη συνοικία να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του κράτους. Αυτό δε θα γίνει ανεκτό από εμένα", ανέφερε.
-Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας
Εστιάζοντας στις αποκαλύψεις για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στον απόηχο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρωθυπουργός είναι το ίδιο πράγμα.
"Υπάρχει μείζον ζήτημα με τον κ. Καμμένο, όχι μόνο τώρα, υπήρχε εδώ και καιρό. Η υπόθεση αυτή με την Σαουδική Αραβία χρήζει διερεύνησης, χρήζει και δικαστικής διερεύνησης. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι ανεπαρκέστατες, και πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη συνέχεια σε αυτή την υπόθεση", επεσήμανε και ερωτηθείς εάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η οδός Πειραιώς να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: "Όλα τα όπλα τα κοινοβουλευτικά είναι στο τραπέζι. Θεωρώ, όμως, ότι επανειλημμένα ο κ. Καμμένος έχει εκθέσει τη χώρα, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα προφανώς στον εταίρο του και όσο ο εταίρος του τον καλύπτει, όσο ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει, τόσο είναι συνένοχος στις πράξεις και στις παραλείψεις του κ. Καμμένου".
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως ο κ. Καμμένος πρέπει να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα, όπως τα χαρακτήρισε, ερωτήματα. "Είναι μία υπόθεση εξαιρετικά σκοτεινή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο", συμπλήρωσε.
-Υπάρχει συνεχής στοχοποίηση της συζύγου μου
Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε και πάλι (μετά την παρέμβασή του από το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ) σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όταν αναφέρθηκε στο θέμα της συζύγου, κάνοντας λόγο για…ανανδρία.
"Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που ανέλαβα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι είναι πολύ άνανδρο αυτό, η σύζυγός μου έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα αμυνθεί αυτόν τον τρόπο. Και επαναλαμβάνω ξεκάθαρα σε όλους: εάν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα, να αφήσουν τη σύζυγό μου απ’ έξω απ’ αυτή την ιστορία. Η σύζυγός μου δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, και είναι μια υπόθεση η οποία ήταν γνωστή, διότι ήταν αναρτημένη στο βιογραφικό της, εδώ και εφτά χρόνια", τόνισε.
-Έχουν ευθύνη και οι Ευρωπαίοι
Κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως θέτει αναχώματα σε εμβληματικές επενδύσεις (όπως αυτές στο Ελληνικό και στις Σκουριές) ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως χαμένος από την πολιτική Μαξίμου και Τσίπρα είναι ο ελληνικός λαός.
"Και οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση, την οποία ο κ. Τσίπρας πρότεινε. Εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής. Θέλουμε μαζεμένο κράτος, θέλουμε λιγότερους φόρους, το λέω ξεκάθαρα να το καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη", είπε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμήνυσε, για μία ακόμα φορά, πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. "Είναι μια πολύ βολική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Αλλά δεν θα γίνουν και αθρόες προσλήψεις. Θα κρατήσουμε έναν λόγο αυστηρό ένα προς πέντε για κάποια χρόνια ακόμα, δεν θα μονιμοποιήσουμε –και αυτό το λέω ξεκάθαρα να το καταλάβουν όλοι– συμβασιούχους, οι οποίοι προσλαμβάνονται για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν είναι νόμιμο, δεν είναι συνταγματικό να γίνεται αυτό. Θα επιδιώξουμε παράλληλα συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να εκχωρήσουμε δράσεις του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιήσουμε υπαλλήλους εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητοι. Θα ελέγξουμε τις προμήθειες. Θα ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίον η τοπική αυτοδιοίκηση ξοδεύει τα χρήματά της", ανέφερε.
-Πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν πρωτίστως για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Ερωτηθείς εάν η οδός Πειραιώς θα στηρίξει την πρόταση των δανειστών ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: "Δε λέγαμε εμείς "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Για να θυμίσω και αυτή την ψεύτικη υπόσχεση την οποία έδωσε ο κ. Τσίπρας. Πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν πρωτίστως για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι σήμερα στη χώρα μας. Αυτοί πρέπει να κυνηγηθούν από τις τράπεζες πρώτα…Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή προστασία για την πρώτη κατοικία. Αλλά ας ξεκινήσουμε επιτέλους με πλειστηριασμούς για τα σπίτια στη Μύκονο ή τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων, κάποιων χρεοκοπημένων επιχειρηματιών που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και σήμερα απαιτούν μια ανεκτική μεταχείριση από τις τράπεζες και το κράτος. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ξεκάθαρα όχι. Από αυτούς θα ξεκινήσουμε. Και ξέρετε το παράξενο είναι ότι αυτοί που πολεμούν αυτού του είδος τους πλειστηριασμούς τελικά προστατεύουν τους ισχυρούς. Όχι τους αδύναμους".
-Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για το μέρισμα
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην πρόταση που έφερε στο προσκήνιο από το βήμα του 4ου προσυνεδρίου σχετικά με το που πρέπει να κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα.
"Το υπερπλεόνασμα είναι το αποτέλεσμα της βάναυσης υπερφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο. Άρα δεν έχουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πανηγυρίζουμε για το υπερπλεόνασμα, διότι είναι ένα υπερπλεόνασμα από το υστέρημα του συνεπούς Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Αυτόν τον οποίον αναγνώρισε με κυνικό τρόπο ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης, ότι η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει για να κάνει δήθεν μια αναδιανομή. Αναδιανομή φτώχειας προφανώς εννοεί ο κ. Τσακαλώτος. Εμείς τι λέμε, λοιπόν; Γυρίστε κάποια από τα χρήματα αυτά σε αυτούς από τους οποίους τα πήρατε", είπε. "Άνεργοι μακροχρόνια, με εισοδηματικά κριτήρια. Να τους δώσουμε ένα έκτακτο βοήθημα. Αυτοί πρέπει να είναι και οι βασικοί ωφελημένοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Και στη συνέχεια μια φορολογική ελάφρυνση η οποία δεν είναι οριζόντια και επιστρέφει περισσότερα χρήματα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας αναλογικά σε όλους όσοι έχουν κληθεί να καταβάλουν ένα υπερβολικά υψηλό ποσό στον ΕΝΦΙΑ. Τονίζω ότι αυτή είναι μια εφάπαξ επιστροφή. Αλλά εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε αυτήν την μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνιμη, όταν έρθουμε στην Κυβέρνηση. Ενώ εδώ συζητάμε για μια εφάπαξ επιστροφή η οποία θα συνοδεύετε και από μια αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες", συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κληθείς, δε, να απαντήσει εάν η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση, εφόσον είναι συμφωνημένη με τους δανειστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: "Αφήστε να τη δούμε. Επιφυλάσσομαι. Αλλά εμείς καταθέτουμε τη δική μας πρόταση. Και ζητώ από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της δικής μας πρότασης. Οι μόνοι που έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση είμαστε εμείς σήμερα".
Σταχυολογώντας τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:
-Εκλέχτηκα με μια εντολή να αλλάξω πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία και έχουμε αλλάξει πολλά στη Νέα Δημοκρατία…Έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους. Έχουμε παραγωγή προγραμματικού λόγου στην αντιπολίτευση, που δε νομίζω ότι την έχουμε ξαναδεί σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό το βάθος, από κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία. Έχουμε μια γόνιμη ώσμωση μεταξύ παλιών και νέων στελεχών.
-Δεν επιλέγω εγώ Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιλέξει ο Ελληνικός λαός μέσα από τις επόμενες εκλογές και μέσα από τη δύναμη του σταυρού. Και θα καλέσω τότε τους πολίτες να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να διαλέξουν τους καλύτερους δυνατούς βουλευτές. Δικιά μου δουλειά είναι να προσφέρω πολλούς καλούς υποψηφίους…Τα ψηφοδέλτια θα είναι ανανεωμένα σε σημαντικό βαθμό.
-Όλοι οι βουλευτές έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους στα ψηφοδέλτια και μετά όλοι οι υπόλοιποι θα αξιολογηθούν, ανάλογα με το τι μπορούν να προσφέρουν στην παράταξη, στην εκλογική τους περιφέρεια. Θα είμαστε εναρμονισμένοι με το αίτημα για νέα πρόσωπα.
-Με τους κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά συνομιλώ τακτικά, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Βεβαίως αισθάνομαι πως με στηρίζει ο κ. Σαμαράς. Και με τον κ. Καραμανλή το ίδιο. Αλλά οι αποφάσεις, επαναλαμβάνω, είναι δικές μου. Έχω μια καλή, τακτική επαφή και με τους δύο.
-Όταν εκλέχθηκα πρόεδρος είπα: δεν θέλω Νέα Δημοκρατία χωρισμένη σε Καραμανλικούς, Σαμαρικούς, Μητσοτακικούς, Μεϊμαρακικούς. Με άλλα λόγια δεν κρίνω τους ανθρώπους με βάση την προτίμηση, την οποία μπορεί να έχουν, σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο εντός της Νέας Δημοκρατίας. Και πρέπει να σας πω ότι σήμερα η ΝΔ είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Έχω και μια πολύ καλή σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην παράταξη.
-Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη, είναι ένα ζωντανό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο ανέχεται τη διαφορετική άποψη, στο βαθμό που αυτή εκφράζεται μέσα στα θεσμικά μας όργανα.
-Για τη διαγραφή Παπακώστα: "Εκείνη την ημέρα είχαμε Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όποιος είχε οποιαδήποτε ένσταση ή επιφύλαξη, θα μπορούσε να την εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν είμαστε όμιλος προβληματισμού, είμαστε συντεταγμένο και οργανωμένο κόμμα, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις του δημοκρατικά.
-Η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση αν είχαν γίνει εκλογές πριν από ένα χρόνο. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Δεν θα είχαμε τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, δεν θα είχαν κολλήσει οι επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές, θα είχαμε μπορέσει να αλλάξουμε το κλίμα στην οικονομία. Η έξοδος από τα μνημόνια, την οποία πολυδιαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να τη συζητήσουμε λίγο στη συνέχεια, θα ήταν πολύ πιο απλή υπόθεση. Δικαιωθήκαμε με το αίτημά μας. Δεν έκανε καλό στη χώρα η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Το λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα για να το καταλάβουν όλοι: όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο.
-Εκτιμώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει όλη της τη θητεία. Είμαι περίπου βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί.
-Δε θα είναι αλήθεια, έστω κι αν τυπικά μπορεί να υπάρχει κάτι, το οποίο κάποιοι θα πουλάνε ως καθαρή έξοδο. Γιατί; 5,1 δισεκατομμύρια ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 από αυτήν την κυβέρνηση. Για ποια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια μιλάμε;
-Η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια πρέπει να συνοδεύεται και από τη δυνατότητα της χώρας να δανειστεί με ένα κόστος δανεισμού, το οποίο θα είναι λογικό. Σήμερα δεν βλέπω την αποκλιμάκωση των επιτοκίων να γίνεται με την ταχύτητα που θα με κάνει να αισθάνομαι άνετα ότι την επόμενη ώρα η Ελληνική Δημοκρατία θα δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια τα οποία δεν θα είναι όμως δυσβάσταχτα.
-Στην Κύπρο και την Πορτογαλία είχαμε ψηφισμένα μέτρα για μετά την έξοδο; Όχι. Θα υπάρχει λοιπόν ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας. Πως αυτό το πλαίσιο μπορούμε να τα χαλαρώσουμε; Με το να έχουμε εμείς οι ίδιοι μεταρρυθμιστική αξιοπιστία.
-Η ΝΔ έχει παρουσιάσει πολύ συγκροτημένες και συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις για μια σειρά από ζητήματα τα οποία συνιστούν ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα…Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και σήμερα εφόσον χρειαστεί.
-Ο σκοπός μου δεν είναι προφανώς μόνο να κερδίσω εκλογές. Ούτε θέλω να είμαι ένας ακόμα πρωθυπουργός στην αλυσίδα των μνημονιακών πρωθυπουργών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα οδηγήσει οριστικά την Ελλάδα στο τέλος αυτού του εφιάλτη και θα μπορέσει να την βάλει σε μια τροχιά βιώσιμης και υγιούς ανάπτυξης.
-Οι υπουργοί μου θα είναι και εξωκοινοβουλευτικοί. Και προφανώς έχω στο μυαλό μου το σκελετό της επόμενης κυβέρνησης.
-Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξω την επόμενη μέρα ευρύτερες συναινέσεις.
-Δική μου πρόθεση είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, όχι για γυρίσουμε πίσω στο σημερινό σύστημα, αλλά για να αποκτήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα και την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.
-Έχουμε στο μυαλό μας - και εγώ προσωπικά - ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τον επόμενο καταστατικό χάρτη της χώρας...Θα έχω τη δυνατότητα πολύ σύντομα να μιλήσω αναλυτικά για τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να συνοδεύσει το τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την οικονομία. Διότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα θεσμών, δεν έχει μόνο πρόβλημα οικονομίας. Για όλα αυτά τα ζητήματα είναι καλό στην επόμενη Βουλή να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση.
- Πιστεύω ότι θα έχω μια πολύ καλή θεσμική συνεργασία με όποιον ή όποιαν, οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες επιλέξουν για πρόεδρο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
-Περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην μορφή τουλάχιστον την παρούσα, την οποία έχει και δεν προβλέπω καμία ιδιαίτερη αλλαγή στον χαρακτήρα του, δεν υπάρχει. Το επαναλαμβάνω, πρεσβεύουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δυο διαφορετικές αντιλήψεις για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο της, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και η ίδια η αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία, για τη σημασία των Θεσμών, για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει οι Θεσμοί να λειτουργούνε με ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Κατά συνέπεια, τέτοιο περιθώριο απλά δεν υπάρχει.
-Δε μπορεί να γίνει κανένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Παραβιάζει ευθέως το άρθρο 110, που προδιαγράφει με απόλυτη σαφήνεια τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
-Έχω μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK


Δεν υπάρχουν σχόλια: