Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πολυνομοσχέδιο (15 Ιαν 2018)

"Τσεκουρώνοντας” από την αρχή της παρέμβασής του στην Ολομέλεια της Βουλής, το νούμερο ένα κυβερνητικό αφήγημα περί της "καθαρής εξόδου”, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε πως με το οικοδόμημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων η Ελλάδα έχασε τρία ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα και σε τόνους αιχμηρούς ως προς την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τους δύο εταίρους πως επί εποχής τους "οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι”, σημειώνοντας πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μία πενταετία...Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο τέταρτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Έχουν περάσει τρία οδυνηρά χρόνια. Τρία χαμένα χρόνια που θα έχουν βαριές συνέπειες για το μέλλον. Τον Αύγουστο 2018,κύριε Υπουργέ θα βρεθούμε - στην καλύτερη περίπτωση - εκεί που θα είχαμε φθάσει το 2015, αν δεν είχαν έλθει στα πράγματα ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Παίζοντας, ως συνήθως, με τις λέξεις και κάνοντας πολιτική με τα ψέματα, η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μίλησαν σήμερα για «καθαρή έξοδο». Κάθε μέρα έρχεται όμως κάποιος - χθες ήταν ο κ. Βίζερ -για να εξηγήσει πως «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει.

Κάτι που παραδέχθηκε ακόμη και ο Υπουργός σας, δεν τον βλέπω σήμερα εδώ στα υπουργικά έδρανα , ο κ. Σκουρλέτης, ομολογώντας ότι «δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο» και ότι «θα υπάρχει και μετά επιτήρηση». Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν θέλετε, για μια ακόμη φορά, να κοροϊδέψετε τους πολίτες. Και η αλήθεια είναι ότι έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μια πενταετία με περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στο αφορολόγητο και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία. Αν είστε ακόμα στην εξουσία το Καλοκαίρι του 2018 - κάτι που αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυτοσκοπός τόσο για σας, όσο και για τον κυβερνητικό σας εταίρο - είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις.

Υποχρεώσεις βαριές, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους που θυμίζω υπήρξε κεκτημένο από το 2012. Αλλά, τελικά, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε τη χώρα σε αυτή τη νέα περιπέτεια, εσείς κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της. Στο μεταξύ έχουν χαθεί ανάπτυξη, δουλειές, εισοδήματα, ευκαιρίες. Και φυσικά έχουν μεγαλώσει οι ανισότητες. Επί των ημερών σας οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και δυστυχώς έγιναν περισσότεροι. Ενώ αυτοί που προσπαθούν για κάτι καλύτερο νιώθουν και κάθε μέρα και πιο κυνηγημένοι. Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία.

Κι όλα αυτά τα κάνετε, ενώ νομοθετείτε, ακόμη και σήμερα, διατάξεις με τις οποίες οι ίδιοι παραδέχεστε ότι διαφωνείτε. Πριν από σας η Ελλάδα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο. Τώρα εσείς την κάνατε παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα και όλοι πια έχουν καταλάβει ότι κωλοτούμπα σημαίνει μια κυνική στροφή των 180 μοιρών που κάνετε για να μείνε γκαζωμένοι στην εξουσία. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα. Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη.

Ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις - αλήθεια δεν έχω ακόμα αντιληφθεί αν παρελήφθη η
παραίτησή του, ας υποθέσουμε ότι τελικά έχει παραιτηθεί - έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να φύγει από την Κυβέρνηση. Όταν έλεγε «δεν πειράζει να χαθούν και δύο - τρία νησιά» ή όταν προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές δεν σας ενοχλούσε; Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέφτη αυτής της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής. Διότι, αν ήσασταν στοιχειωδώς συνεπείς στις δεσμεύσεις σας, ένας δρόμος υπήρχε και υπάρχει ακόμα, ο έντιμος δρόμος της παραίτησης. Αυτός είναι ο έντιμος δρόμος στην πολιτική, αυτό τον δρόμο όμως δεν τον γνωρίζετε.

Εσείς προτιμάτε να κάνετε κάτι ακόμη πιο εξευτελιστικό για εσάς και δυστυχώς πιο επιζήμιο για τη χώρα. Λέτε ότι διαφωνείτε με όσα σας ζητούν, αλλά παρόλα αυτά τα ψηφίζετε όλοι σας για ακόμα μια φορά για να μην χάσετε την καρέκλα. Και παράλληλα δεν διαπραγματεύεστε τίποτα απολύτως. «Η ζωή μας έγινε ευκολότερη με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο» είπε ο κ. Ντάισεμπλουμ. Αλήθεια κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σας ικανοποιεί αυτή η αναφορά; Εσείς που μιλούσατε για «εθελόδουλους και γερμανοτσολιάδες», αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη Κυβέρνηση που συνάντησαν ποτέ οι δανειστές μας; Ξέρετε όμως τι συμβαίνει; Όσο περισσότερο μένετε, τόσο περισσότερα θα σας ζητούν. Ακόμα και τα σωστά που σας ζητούν δεν μπορείτε να τα εφαρμόσετε γιατί δεν τα πιστεύετε. Όπως γίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες πολεμούσατε, αναγκαστήκατε να τις δεχθείτε, αλλά τελικά όχι μόνον δεν τις υλοποιείτε, τις υπονομεύετε κιόλας. Γιατί δεν τις πιστεύετε, γιατί δεν τις θέλετε. Όπως δεν μπορείτε να υλοποιήσετε και πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Και φυσικά, δεν μπορείτε να ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα, ούτε να προσελκύσετε επενδύσεις. Σας το είπε κι αυτό, κύριοι Υπουργοί, ο κ. Βίζερ. Έχετε βάλει την οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας. Στραγγαλίζετε τη ρευστότητα λόγω της διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών. Και είναι και για αυτό που η Ελλάδα έμεινε και το 2017 σε ένα ρυθμό ανάπτυξης αναιμικό, στο μισό των αρχικών εκτιμήσεων. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλάει και σήμερα για εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θέλω κ. Τσακαλώτε, για άλλη μια φορά, γιατί φαίνεται ότι σε αυτή την αίθουσα πρέπει να επαναλαμβανόμαστε διαρκώς, για να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας λέμε, να καταθέσω αυτό το διάγραμμα το οποίο δείχνει την πραγματική απόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες κύριε Υπουργέ, είχαν ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Ποια όμως είναι η μόνη χώρα που είχε ρυθμό ανάπτυξης πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο; Η Ελλάδα. Αυτοί είναι οι εξαιρετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, κ. Τσακαλώτε; Ρυθμοί ανάπτυξης, λοιπόν, όχι απλά αναιμικοί, αλλά κυρίως πολλοί χαμηλότεροι από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε. Αυτό κάνετε. Επί των ημερών σας κατορθώσατε ένας στους δύο Έλληνες να χρωστά στο Κράτος. Το είπε και ο εισηγητής μας ο κ. Δήμας, το 25% του ιδιωτικού χρέους δημιουργήθηκε επί των δικών σας ημερών. Πρώτη φορά, τα χρέη των Ελλήνων στις εφορίες ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ. Οι κατασχέσεις περιουσιών έχουν πολλαπλασιαστεί και οι μαζικοί πλειστηριασμοί έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και αυτά τα κάνετε εσείς που ανεβήκατε στην εξουσία μιλώντας για σεισάχθεια και φωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Αλήθεια, δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει καμία αναφορά σήμερα στην ομιλία του στους πλειστηριασμούς. Και μας λέτε ακόμα και σήμερα ότι προστατεύετε την πρώτη κατοικία, όταν μόνοι σας έχετε ομολογήσει ότι το σημερινό σύστημα παρέχει μικρότερη προστασία στους δανειολήπτες σε σχέση με την προϋπάρχουσα που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όσα ψέματα κι αν λέτε, όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Και κάνετε σόου με τους τραπεζίτες την ίδια ώρα που δρομολογείτε πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς το Δημόσιο. Είναι οι πλειστηριασμοί Τσίπρα - Τσακαλώτου. Την ίδια ώρα που η εφορία έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. Μόνο τον Νοέμβριο του 2017, τα μέτρα αυτά υπεβλήθησαν σε 21.000 οφειλέτες. Γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα. Είναι 750.000 οι οφειλέτες που κινδυνεύουν ακόμα με κατάσχεση. Και ο αριθμός αυτός συνέχεια μεγαλώνει, σκοτεινιάζοντας τις προοπτικές της κοινωνίας.

Και παρόλα αυτά, εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι την καταστροφική σας πολιτική. Σας το είπαμε και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, αντί να μειώσετε τους φόρους, επιβάλλετε 2 δις επιπλέον μέτρα το 2018. Από αυτά τα 900 εκατομμύρια αποτελούν νέους φόρους. Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος των εσόδων προέρχεται από έμμεσους φόρους που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αποφασίζετε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Επιβάλλετε μέτρα που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όλα αυτά, ενώ προκαλείτε τεράστιες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία, ενθαρρύνοντας τις αδήλωτες αποδοχές, αλλά και την μαύρη εργασία. Διότι εκεί καταλήγουν, θέλοντας και μη, οι πολίτες για να επιβιώσουν. Δεν έχουν άλλες επιλογές. Και είναι δυστυχώς, όλο ένα και περισσότεροι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν για 360 ευρώ ή και για ακόμα λιγότερα.

Όλα αυτά, ενώ εσείς καμαρώνετε για τη μείωση του δείκτη ανεργίας. Ενός δείκτη που μειώνεται με μισθούς πείνας και βέβαια με μαζική έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. Και είναι πραγματικά λυπηρό που και σήμερα ο κ. Τσίπρας είπε για μία ακόμα φορά μεγάλα ψέματα. Επί των ημερών του, μας είπε ο κ. Τσίπρας, αντιστράφηκε η πορεία της μερικής απασχόλησης. Επειδή όμως ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη, σήμερα, κ. Υπουργοί, βγήκαν τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ». Το 2014 οι νέες προσλήψεις ήταν μοιρασμένες μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης. Το 2017 καταφέρατε στις νέες προσλήψεις το 55% να είναι μερικής απασχόλησης και μάλιστα με αυξητικές τάσεις καθώς τον Δεκέμβριο του ’17 έφτασαν το 57%! Πράγματι αντιστρέψατε την τάση, αλλά προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Τα ίδια ψέματα μας είπε και ο πρωθυπουργός σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι τις απέτρεψε δήθεν. Στη φαντασία του μπορεί. Μόνο που στο άρθρο 17 του νόμου 4472, στο 4ο Μνημόνιο δηλαδή, απελευθερώνετε τις ομαδικές απολύσεις. Τα είχαμε συζητήσει αυτά, τα έχουν καταλάβει όλοι οι εργαζόμενοι και οι μόνοι που παριστάνετε ότι δεν τα έχετε καταλάβει είστε εσείς! Ψέματα λοιπόν για την μερική απασχόληση, ψέματα και σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις.

Με τα ψέματα μπορείτε να εξαπατήσετε για μία φορά ακόμα τους βουλευτές σας που είναι φυσικά απολύτως πρόθυμοι να εξαπατηθούν. Αλλά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, κύριοι Υπουργοί και κύριοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ξεχάστε τους. Όλοι οι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν, σήμερα, μια χώρα παγιδευμένη σε βαθμιαία καθίζηση που διώχνει μακριά το καλύτερο έμψυχο δυναμικό της. Έκανε ο κ. Τσίπρας μια αναφορά στις μεταρρυθμίσεις και ξέχασε να μας πει ότι σύμφωνα με την σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ η μόνη χώρα στην οποία υπήρξε σημαντική στέρηση των μεταρρυθμίσεων κατά 30% ήταν η Ελλάδα το 2015 – 2016. Κύριε Τσακαλώτε, επειδή σας αρέσουν και τα ρητά και είστε και αγγλομαθείς, μορφωμένος άνθρωπος, θα σας θυμίσω μια κουβέντα η οποία ειπώθηκε από έναν σημαντικό αμερικανό πολιτικό ο οποίος είπε ότι έχετε το δικαίωμα στην γνώμη σας, αλλά δεν έχετε το δικαίωμα στα δεδομένα σας. Αυτά είναι δεδομένα δεν αμφισβητούνται, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Σταματήστε επιτέλους να τα διαστρεβλώνετε με αυτό τον εξόφθαλμο τρόπο. Η πολιτική σας, λοιπόν, συνεχίζει να διώχνει, αντί να φέρνει επενδύσεις. Και έχει πια αποδειχθεί ότι προτιμάτε να μοιράζετε τη φτώχεια, ενώ οι πολίτες ζητούν ανάπτυξη και ευημερία. Τα επιδόματα από μόνα τους δεν φτάνουν. Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι να μπορούν να ξαναπάρουν ξανά στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Καλύτερα από τις αυταπάτες και τις απάτες σας. Και σίγουρα καλύτερα από τα ψέματα και τις μισές αλήθειες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 2018 ξεκινά εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους και μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα, γιατί την ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος την ακολουθεί ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο επιτήρησης της χώρας μέχρι το 2022. Το ψήφισε η συμπολίτευση την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Και εδώ αξίζει να θυμίσω, μιας και ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική αναδρομή, τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Διαβάζω, προσέξτε: «Πήραμε εντολή να υλοποιήσουμε μια συμφωνία» αυτή ήταν η εντολή που πήραν υποτίθεται, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2015. Πήρατε λοιπόν εντολή να υλοποιήσετε μια συμφωνία που προέβλεπε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με 14 δις μέτρα της τάξης του 3% του Α.Ε.Π. έως το 2018. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό το οποίο δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας είναι τι έγινε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης και προστέθηκαν 5,2 δις μέτρα μετά τη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει τη δική σας υπογραφή. Γιατί αυτό έγινε; Προκειμένου να κλείσετε τη δεύτερη αξιολόγηση κωλυσιεργώντας φορτώσατε τη χώρα με 5 δις πρόσθετα μέτρα. Γιατί αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία. Εμφανιστήκατε στο πολιτικό σκηνικό ως αντι-μνημονιακοί και έχετε μια ικανότητα να παράγετε διαρκώς νέα Μνημόνια.

Αυτό, όμως, το άτυπο νέο Μνημόνιο επιβάλλει συγκεκριμένα νέα μέτρα. Να τα θυμίσω για άλλη μια φορά να τα ακούσουν οι Έλληνες πολίτες: Μειώσεις των συντάξεων ως και 18%, αλλά και μείωση του αφορολογήτου από 01/01/2020 εάν δεν ζητηθεί νωρίτερα. Αυτό το άτυπο 4ο Μνημόνιο δεν εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα αποφασιστικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος. Αλλά μια τέτοια πολιτική, που είναι ακριβώς η πολιτική η οποία περιγράφεται στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, εσείς δεν είστε σε θέση να την υλοποιήσετε. Δεν τη θέλετε, δεν την πιστεύετε, δεν μπορείτε να την υλοποιήσετε. Και έτσι σήμερα εξακολουθείτε να κρατάτε τη χώρα πίσω παρότι διαθέτετε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Κάνει ο κ. Τσίπρας κάποιες αντιδιαστολές σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα και συνέκρινε με το τι συνέβαινε το 2014 και το 2013. Για κάντε λοιπόν μια αντιδιαστολή κύριοι Υπουργοί τι συνέβαινε ακριβώς το 2014 όταν εσείς ως έξαλλη τότε Αντιπολίτευση απειλούσατε επενδυτές και βάζατε φωτιά στο οικονομικό κλίμα καταστρέφοντας την διεθνή εικόνα της χώρας. Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς και σήμερα καλούμε τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Πατρίδα μας. Να δουν πίσω από την ασυναρτησία και τη θολούρα της σημερινής Κυβέρνησης τις πραγματικές προοπτικές της Ελλάδας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι δύναμη πολιτικά υπεύθυνη, αξιόπιστη και εγγυάται την μακροπρόθεσμη θετική προοπτική της χώρας. Με άλλα λόγια εμείς δεν χτίζουμε το δικό μας πολιτικό μέλλον πάνω στα συντρίμμια της Πατρίδα μας. Και οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πως εσείς αργά ή γρήγορα θα φύγετε από την εξουσία, διότι άλλα λέτε, άλλα εννοείτε, κι άλλα κάνετε. Δίχως ντροπή. Δίχως ενδοιασμούς. Δίχως τύψεις και δίχως κανένα συνειδησιακό έλεγχο. Για την καρέκλα. Όλα πάντα για την καρέκλα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλα αυτά που μόλις περιέγραψα, τα εικονογραφεί με τρόπο θλιβερό και το Πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Ξεκινώ με τα οικογενειακά επιδόματα. Και θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία πρώτη αύξησε τον προϋπολογισμό για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 250 εκ. ευρώ. Και πρώτοι δώσαμε επίδομα από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ενισχύσαμε ταυτόχρονα με ειδικό επίδομα τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες. Εφαρμόσαμε δηλαδή μια συνεκτική πολιτική υποστήριξης της οικογένειας από το πρώτο παιδί. Εσείς τι κάνετε; Κάνετε ένα πρώτο σωστό βήμα και ορθά δίνετε επιδόματα στις οικογένειες για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Ταυτόχρονα όμως περικόπτετε τα επιδόματα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Είναι βλέπετε, μας το είπε και η κυρία Φωτίου, λιγότεροι. Και γι’ αυτό για σας δεν μετράνε. Ανήκουν στην πλειονότητά τους στη μεσαία τάξη που έχετε στοχοποιήσει ανελέητα γιατί δεν είναι μέρος της δικής σας εκλογικής πελατείας. Έτσι τι κάνετε; Αφαιρείτε συνολικά 48 εκατομμύρια ευρώ, γι’ αυτό το ποσό μιλάμε, από 67.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την ώρα που πανηγυρίζετε για το υπερπλεόνασμα το 2017.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Επαναλαμβάνω νούμερα τα οποία έχουν ήδη ακουστεί σε αυτήν την αίθουσα. Τα λέω για να εμπεδωθούν πλήρως. Τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ - δεν την λες και ζάμπλουτη - λάμβανε μέχρι σήμερα ετήσιο επίδομα 1.980 ευρώ. Με το νόμο σας θα λαμβάνει 1.344 ευρώ. Χάνει δηλαδή το ένα τρίτο του επιδόματός της. Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ λάμβανε 2.640 ευρώ. Σήμερα θα πάρει 2.016 ευρώ. Χάνει δηλαδή το ένα τέταρτο του επιδόματος. Και να υποθέσω πως είναι αυτό που λένε συνέχεια στο Μαξίμου: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»; Θα σας πω εγώ τι είναι. «Είναι άδικο και το κάνετε εσείς πράξη». Σας έχω ασκήσει δριμεία κριτική για την αντιαναπτυξιακή και άδικη πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Όμως από τη στιγμή που την ακολουθείτε θα περίμενε κανείς ότι θα έχετε θέσει κάποιες στοιχειώδεις προτεραιότητες για τη μοιρασιά τους. Αλήθεια, το δημογραφικό πρόβλημα και οι πολύτεκνες οικογένειες δεν βρίσκονται καθόλου στη λίστα των προτεραιοτήτων σας; Δεν αξίζουν, προσέξτε, ούτε το 4% - γι’ αυτό μιλάμε - του υπερπλεονάσματος; Και για να φανεί το μέγεθος της ανυποληψίας σας καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής δύο έγγραφα τα οποία ανέδειξε και ο εισηγητής μας. Έχουν το ενδιαφέρον τους. Ο κ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας πολυτέκνων Ελλάδος, πότε, προσέξτε πότε, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, 16/01/2015 έλεγε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών που συντελέστηκαν στα χρόνια του Μνημονίου».

Και βέβαια την ωραία ερώτηση που είχαν καταθέσει ο κ. Θανάσης Πετράκος, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης - οι οποίοι δεν είναι πια μαζί μας - ο τρίτος ποιος είναι; Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την οποία έλεγε: «εμπαιγμός και καταδίκη στη φτώχεια των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών από την κυβέρνηση». Άλλο ένα μνημείο του ψέματος και της ανυποληψίας σας και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού που συντελέστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Λοιπόν, εμείς, κύριοι Υπουργοί θα ψηφίσουμε το άρθρο 214 υπό έναν όρο: Να αλλάξετε τα κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς πολύτεκνος δεν θα χάσει το μέχρι στιγμής επίδομά του. Σας καλώ να το κάνετε, έστω και τώρα. Όχι σε λίγους μήνες όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας. Πάρτε 48 εκ. από τα χρήματα τα οποία έχετε διαθέσει και να τα επανακατανείμετε στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Αν δεν το κάνετε εσείς, δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε εμείς ως επόμενη Κυβέρνηση.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των απεργιών που με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την επιχειρηματολογία ότι οι ρυθμίσεις όλες οι οποίες φέρνει είναι προς όφελος των εργαζομένων. Αν είναι έτσι δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τόσους εργαζόμενους, οι οποίοι διαδηλώνουν στον δρόμο και γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά αυτά θα τα βρείτε μεταξύ σας. Η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Θέλουμε για τις απεργίες να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Γι’ αυτό και προτείνουμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας και ναι τη λήψη της απόφασης με τη συμμετοχή του 50 + 1% των εργαζομένων. Ώστε, να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να μπορούν να συμμετέχουν στην λήψη της απόφασης χωρίς να τίθενται ζητήματα απαρτίας και αυτό είναι προς όφελος και των εργατικών σωματείων. Διότι βλέπετε, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τον σύγχρονο κόσμο μέσα από ιδεολογικές παρωπίδες. Και κυρίως: δεν κοροϊδεύουμε. Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, άσχετα αν προσποιείστε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Ο εργαζόμενος έχει μόνο να κερδίσει αν πηγαίνει καλά η επιχείρηση. Και έχει μόνον να χάσει, αν η επιχείρηση τελικά αποτύχει. Και όλοι βέβαια στον κόσμο αναγνωρίζουν ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο επιχειρηματίας. Και ο ρόλος του Κράτους είναι να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Και όχι να ρουφά τον κόπο του κάθε επιχειρηματία, του κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Το απίστευτο όμως, προσέξτε αυτό έχει ενδιαφέρον, δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει καμία αναφορά ούτε γι’ αυτό αλλά στο νομοσχέδιο υπάρχει πράγματι μια διάταξη που ευνοεί την επιχειρηματικότητα, αλλά ακόμη και αυτή είναι στη λάθος κατεύθυνση. Ξέρετε ποια είναι αυτή; Το άρθρο που φέρατε για τα καζίνο και τον τζόγο. Κουβέντα γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας σήμερα.

Για πάμε να δούμε τι ακριβώς κάνετε με αυτό το άρθρο. Αφού έχετε αφήσει προκλητικά κύριε Υπουργέ αρρύθμιστο τον διαδικτυακό τζόγο για να εξυπηρετήσετε φιλικά προς εσάς επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία επιτρέπετε να φοροδιαφεύγουν προκλητικά, έρχεστε τώρα να δώσετε νέες άδειες καζίνο χωρίς να διαβουλευθείτε με τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Κρυμμένη μέσα στο πολυνομοσχέδιο, στο άρθρο 378 παράγραφος 26 αν δεν κάνω λάθος υπάρχει μια διάταξη ντροπής. Τι λέει αυτή η διάταξη κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ; Η διάταξη αυτή επιτρέπει στα ίδια τα καζίνο να δίνουν πίστωση, δάνεια 50.000 ευρώ στους παίκτες για να συνεχίζουν να παίζουν. Τα ξέρετε; Έχω μια απορία. Τα ξέρετε; Τα γνωρίζετε; Ή τα ακούτε από μένα πρώτη φορά; Στην σημερινή Ελλάδα που κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο και το μόνο που κάνετε είναι να δίνετε δάνεια στους παίκτες των καζίνο. Ντροπή σας. Οδηγούμαι νομοτελειακά στο συμπέρασμα ότι από το κόκκινο της αριστεράς σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας. Το οποίο και προφανώς γνωρίζει καλά ο Υπουργός σας ο κ. Καμμένος. Αλήθεια, που είναι ο κ. Καμμένος; Θα εμφανιστεί καθόλου στη συζήτηση; Αλλά δεν κάνετε μόνον αυτό. Στο ίδιο άρθρο κάνετε κάτι εξίσου προκλητικό. Μειώνετε τη φορολογία στα καζίνο, την ώρα που την αυξάνετε συνειδητά σε όλους του Έλληνες πολίτες. Δύο φόροι μειώθηκαν επί των ημερών σας. Ο φόρος στα τηλεοπτικά κανάλια και τώρα ο φόρος στα καζίνο. Όλοι οι Έλληνες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εσείς είστε αυτοί που δήθεν πολεμάτε τη διαπλοκή. Μπράβο σας.

Κατά τα άλλα, από ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που παρουσιάζετε σήμερα δεν θα μπορούσαν να λείπουν διατάξεις από όπου φαίνεται ξανά το σχέδιό σας να κάνετε το Κράτος εργαλείο άσκησης της εξουσίας σας. Και αναφέρομαι στο «νέο ΣΔΟΕ» που σήμερα νομοθετείτε. Καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια εμείς, θα αναγνωρίσω και εσείς σε ένα βαθμό για να δημιουργήσουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων. Για να είναι ακριβώς από - πολιτικοποιημένη. Για να μην είναι αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων. Με τόσο κόπο δημιουργήθηκε κύριοι Υπουργοί γιατί δεν την στηρίζετε; Γιατί την υπονομεύετε δημιουργώντας ένα άλλο παράλληλο ελεγκτικό σώμα το οποίο αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό; Μήπως επειδή η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη και μη ελεγχόμενη; Γιατί, λοιπόν, χρειαζόμαστε μια νέα υπηρεσία η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό; Μήπως για να αποκτήσετε ένα πιο μακρύ χέρι σε ενδεχόμενους οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει στη χώρα μας αν θα μπορεί να βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη εκβιαζόμενος από κομματικά κατευθυνόμενες ελεγκτικές αρχές;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση μιλάει για μια καθαρή έξοδο, ενώ τη συνοδεύει όπως είδαμε με πολλές βρώμικες διατάξεις. Ο κ. Τσίπρας μας είπε και σήμερα ότι τον Αύγουστο τελειώνει η επιτροπεία και ότι η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτονομία. Λέει επίσης, το είπε στο Υπουργικό συμβούλιο, ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέα μέτρα προκαλώντας εύλογα την οργή της κοινωνίας. Την οργή των στρατιωτικών μας και των αστυνομικών που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται. Την οργή των νησιωτών που βλέπουν τον Φ.Π.Α. να αυξάνεται. Την οργή των κατοίκων των ορεινών περιοχών που βλέπουν το επίδομα θέρμανσης να περικόπτεται. Την οργή των χαμηλοσυνταξιούχων που βλέπουν το ΕΚΑΣ να περικόπτεται. Την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών που βλέπουν να μην διορθώνονται οι αδικίες και έτσι να συνεχίζουν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές. Και φυσικά την οργή των συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από μαζικούς πλειστηριασμούς.

Και σας ρωτώ: Νομίζετε ότι μπορείτε για πολύ ακόμη να κοροϊδεύετε τον κόσμο; Πιστεύετε ότι δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες; Πιστεύετε ότι σας πιστεύουν όταν τους μιλάτε για δήθεν «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια; Η κοινωνία ξέρει ότι έχετε ήδη εσείς ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020. Ξέρει ότι θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις και θα μειωθεί και το αφορολόγητο. Ξέρει ότι μαζί σας καλύτερες μέρες δεν μπορεί να περιμένει. Ξέρει ότι δεν έχετε πια να προσφέρετε τίποτα στον τόπο. Ξέρει ότι όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο και για τους Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία βάζετε τη χώρα σε νέους και μεγαλύτερους κινδύνους. Το βλέπουμε στο χειρισμό, δυστυχώς, όλων των θεμάτων. Συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Είτε μιλάμε για το μεταναστευτικό, είτε μιλάμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το βλέπουμε δυστυχώς και στο Σκοπιανό. Είστε μια Κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος, και συχνά το ίδιο πρόσωπο άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός δεν σας εμπιστεύεται ούτε στο χειρισμό ενός τόσο σοβαρού εθνικού θέματος, όπως το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας. Εξάλλου θυμάται καλά τις επιδόσεις σας σε οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση. Την ονομάζατε μάλιστα και περήφανη. Και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα και σήμερα πάλι να εξακολουθεί να μιλάει για το 2015; Τι είναι αυτό που τον κάνει με επιμονή να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Όλοι γνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες της δικιάς σας διαπραγμάτευσης. Ακόμη τις πληρώνουμε.

Έχετε μάλιστα επιλέξει στο ζήτημα των Σκοπίων, το δρόμο της μυστικής διπλωματίας, μια επιλογή που επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας για τους χειρισμούς σας. Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμένει μια υπεύθυνη και πατριωτική Παράταξη. Και για το ζήτημα των Σκοπίων θέλω, για άλλη μια φορά, να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης, σε αυτό που αποκαλούμε erga omnes, αλλά, κυρίως, στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων. Όπως προκαλεί κατάφορα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Δεν χρειάζεται παρά να περπατήσει κανείς από την Βεργίνα μέχρι την Πέλλα για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Δεν σας κρύβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δικαιολογώ πλήρως τον ελληνικό λαό που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση. Ούτε εγώ σας έχω καμία εμπιστοσύνη να διαχειριστείτε αυτό το κρίσιμο θέμα. Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να το αξιοποιήσετε για κομματικό όφελος. Να μετατρέψετε ένα σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής σε αφορμή για μια εσωτερική αντιπαράθεση. Όχι να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Πολλοί πολίτες μου είπαν σε πρόσφατη περιοδεία που είχα στη Πέλλα και στη Πιερία: «…μα αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο». Και προς επίρρωση αυτού αποφασίσατε, με διαρροές, να καθυβρίσετε την Εκκλησία της Ελλάδας η οποία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εκφράσει τη γνώμη της. Και μετά να στείλετε την επόμενη μέρα επιστολή μετάνοιας σε άψογη πρέπει να προσθέσω χριστιανική γλώσσα. Πολύ ενδιαφέρουσα η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο. Να στείλετε επιστολή μετάνοιας. Αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε ποιοι πραγματικά είστε.

Διότι οι μισοί από εσάς, συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, δεν είχαν στο παρελθόν καμία δυσκολία να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Και ναι, κ. Τσακαλώτε, αναφέρομαι σε σας και στον κ. Γαβρόγλου. Και καταθέτω το σχετικό απόσπασμα από την επιστολή την οποία είχατε προσυπογράψει το 2008, όπου στην οποία αναφέρεστε χωρίς καμία δυσκολία σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και σταματήστε επιτέλους να αφήνετε υπονοούμενα ότι οποιοσδήποτε έχει μια αυξημένη ευαισθησία στο θέμα αυτό είναι ακροδεξιός. Μην παίζετε με τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Θα μπορούσε πράγματι η σημερινή συγκυρία να είναι θετική για τη επίλυση του θέματος. Σήμερα μοιάζει να υπάρχει μια στροφή των Σκοπίων προς την εθνική μας γραμμή. Αυτό είναι θετικό, εφόσον βέβαια η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποδείξει ότι σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στην ιστορία μας. Και ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα έχουμε μια Κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αποδεικνύεται αδύναμη να διαπραγματευτεί αξιόπιστα. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για όλα τα δεδομένα. Τι συζητάτε ακριβώς, κύριοι της Κυβέρνησης; Τι διαπραγματεύεστε εν κρυπτώ; Και βέβαια θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση η διατύπωση αρραγούς, ξεκάθαρης και ενιαίας κυβερνητικής θέσης για το ζήτημα. Όλα αυτά ενώ παρακολουθούμε τον κ. Καμμένο το πρωί να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι να ζητάει δημοψήφισμα και το βράδυ ο ίδιος να αδειάζει τον εαυτό του. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είστε μια Κυβέρνηση σκορποχώρι στην οποία ο καθένας υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές. Βέβαια όλοι μαζί θα φύγετε. Αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε πριν συμβεί αυτό να κάνετε και άλλη ζημιά στην χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ενώ αυτό είναι απολύτως εφικτό. Είναι φανερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις προς όφελος της χώρας. Ενώ η γενικότερη συγκυρία είναι θετική. Είναι φανερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει καθεστώς, εκβιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, αλώνοντας το Κράτος, στήνοντας το δικό της παρακράτος και προσπαθώντας να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης. Όλα αυτά για να υπηρετηθεί ο αυτοσκοπός της παραμονής των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα για την κοινωνία, το πολίτευμα, για τη Δημοκρατία μας και για τη χώρα. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Είμαστε μια μεγάλη δημοκρατική Παράταξη, με υπεύθυνη παρουσία στις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, για να δείξουμε το δρόμο για να πάει η χώρα στο μέλλον που της αξίζει, χωρίς κανείς να μείνει πίσω. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Αυτό αισθάνονται όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν θα σταματήσω, δεν θα κουραστώ, να το λέω. Μέχρι να φύγετε και να το κάνουμε πράξη εμείς, μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: