Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

«Πάγο» στις ελπίδες μείωσης του ελληνικού χρέους βάζει ο ESM

«Πάγο» στις ελπίδες μείωσης του ελληνικού χρέους βάζει ο ESM
Στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει πετύχει η Ελλάδα αναφέρεται ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Rolf Strauch, που τονίζει πως αν και το χρέος είναι υψηλό, δεν είναι αυτό το στοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι η δυνατότητα αυτό το χρέος να εξυπηρετείται.
Συγκεκριμένα, ο Strauch, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft, σημείωσε πως «οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς, αυτές οι οικονομίες δείχνουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της από το 15% του ΑΕΠ σε ένα μικρό πλεόνασμα» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «όταν κοιτά κανείς το χρέος, δε θα έπρεπε να δίνει τόση σημασία στο επίπεδο αυτού, αλλά περισσότερο στη δυνατότητα της χώρας να το εξυπηρετεί. Και οι  ανάγκες χρηματοδότησης είναι απολύτως διαχειρίσιμες, ιδιαίτερα χάρη στους ευνοϊκούς όρους των δανείων του ESM».
Στην ερώτηση αν πράγματι τα παραπάνω είναι αληθή για την Ελλάδα, ο Strauch τόνισε πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χωρίς βοήθεια από άλλους είναι ενδεικτικό της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν βρει εμπιστοσύνη στην οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας», κατέληξε ο οικονομoλόγος του ESM.
http://www.liberal.gr/arthro/185008/oikonomia/2017/Rolf-Strauch-ESM-de-metra-toso-to-epipedo-chreous-tis-elladas-oso-i-exupiretisi-tou.html

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: