Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Th. Wieser: Ο Βαρουφάκης δεν κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. αλλά τα διπλά

Th. Wieser: Ο Βαρουφάκης δεν κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. αλλά τα διπλά
Η Ελλάδα ήρθε πιο κοντά στο Grexit το 2015 από ό,τι το 2012, αποκαλύπτει ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Thomas Wieser, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν κόστισε μόνον 100 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει ο επικεφαλής του ESM (Klaus Regling) αλλά μάλλον τα διπλάσια.
Συγκεκριμένα, όπως λέει «για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή», τόνισε.
Αναλυτικά, τα σημεία της συνέντευξης του κ. Wieser στο οποία αναφέρεται στην Ελλάδα:
-Σας έχουν ταυτίσει με τις "σκοτεινές δυνάμεις του κακού" που εδρεύουν στις Βρυξέλλες….
Ποιος το λέει πάλι αυτό;
-Ο Γ. Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, στο τελευταίο βιβλίο του…
«Α, καλά. Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη»...

Σύμφωνα με το Βαρουφάκη, ήσασταν πιο ισχυρός από τον Juncker, τον Dijsselbloem και τον Moscovici και λειτουργούσατε ως μυστικός πράκτορας της Merkel. Έχει δίκιο;
(Ξεσπάει σε γέλια) «Πρόκειται περί πραγματικής ανοησίας, τελείως ανοησία. Επίσης δεν αποτελεί κομπλιμέντο να ακούς κάτι τέτοιο από το στόμα του. Κι εγώ μπορώ να πω ότι εσύ, ο Marc Peepercorn είσαι ολυμπιονίκης του σκι. Κάτι τέτοιο ηχεί ωραίο, έτσι δεν είναι; Αλλά κάποιοι θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις διανοητικές μου ικανότητες».
- «Σκάψατε το λάκκο» της Ελλάδας, λέει ο Βαρουφάκης…
«Ένα ακόμα λεκτικό πυροτέχνημα. Όπως το βλέπω εγώ, η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο. Εξαιτίας της πολιτικής ή και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, σίγουρα όχι μόνον αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη. Χάρη σε πολλές προσπάθειες, η Ελλάδα στέκεται τώρα στα γόνατά της και εάν συνεχίσει με τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Standing tall» που λένε και οι Αμερικανοί αλλά σε μας εδώ στις Βρυξέλλες δεν αρέσουν και πολύ τα αμερικανικά ρητά».
- Φοβηθήκατε ποτέ ότι το ευρώ έχει φτάσει στο τέλος του;
«Υπήρξαν κάποιες δραματικές στιγμές και κάποιες έντονες συζητήσεις, αλλά προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα ότι το ευρώ θα επιζούσε. Με ή χωρίς την Ελλάδα».
- Το 2012 προτείνατε ένα μυστικό σχέδιο «Ζ» προκειμένου να προετοιμάσετε την ευρωζώνη για ένα Grexit. Ισχύει;
Ναι.
-Από πού πήρατε το όνομα Ζ;
Είναι το τελευταίο γράμμα του αλφαβήτου.
-Πόσο σοβαρή ήταν τότε η κατάσταση;
«Η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ότι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Draghi δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει ό,τι χρειαζόταν για να σώσει το ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα, για αυτό και το σχέδιό μου. Ας αλλάξουμε όμως αντικείμενο».
-Την Άνοιξη του 2015 ταξιδέψατε μυστικά στην Αθήνα για ένα γεύμα στο σπίτι του Βαρουφάκη...
«Ήταν μεσημεριανό γεύμα, όχι βραδινό. Δεν υπήρξε επίσης καμία μυστικότητα. Απλά η δουλειά μου δεν ήταν τέτοια που ένας εκπρόσωπος τύπου θα έπρεπε να ανακοινώνει προκαταβολικά με ποιον θα γευματίσω».
-Ναι, αλλά ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας;
«Μια συζήτηση με τον Βαρουφάκη, τον Τσίπρα και άλλους, στα πλαίσια της προετοιμασίας της συνάντησης που θα είχε εκείνη την εβδομάδα ο Τσίπρας με την Merkel στο Βερολίνο».
-Ποιανού ήταν η πρωτοβουλία;
«Όχι δική μου».
-Ήρθε από την Merkel μήπως;
(Σιωπή) «Μου ζητήθηκε να πάω στην Αθήνα, ας αρκεστούμε σε αυτό. Το τηλεφώνημα ήλθε από τον Jean Claude Juncker. Τώρα εάν αυτός τώρα λειτουργούσε κατ’ εντολή της Merkel, δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Τελικά βέβαια η συνάντηση στο Βερολίνο δεν στάθηκε ικανή να άρει το αδιέξοδο γύρω από την Ελλάδα, εντούτοις έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι στο δύσκολο εγχείρημα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
-Tο καλοκαίρι του 2015 ο Schaeuble κατέθεσε την πρότασή του για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ήταν το Eurogroup προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο;
«Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με το Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και οι δημαγωγίες.. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είχαν την άποψη ότι ‘εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!’ Μόνο ένα μικρό κομμάτι ήταν εναντίον: ο Γάλλος δηλαδή υπουργός, ο Ιταλός και ο Κύπριος. Στον Dijsselbloem χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα ‘τινάξει όλα στον αέρα’. Ο Dijsselbloem κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες».
- Ποιος έσωσε τελικά την Ελλάδα;
«Η ίδια η Ελλάδα. Εναπόκειτο στον Τσίπρα τότε κατά πόσο θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. Αλλά χωρίς τον Dijsselbloem δεν θα είχε υπάρξει ποτέ μια πρόταση».
- Μα ο Βαρουφάκης χαρακτήριζε τον Dijsselbloem ‘ιμάντα’ σε μια μηχανή που ούτε και ο ίδιος καταλάβαινε πώς λειτουργούσε…
«Μπορεί να ήταν ο Βαρουφάκης εκείνος που δεν καταλάβαινε πώς λειτουργούσε η μηχανή”.
Υπήρξε πραγματικά τόσο επιζήμιος; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το εξάμηνο του Βαρουφάκη κόστισε 100 δις ευρώ…
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

liberal.gr
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: