Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Αυστηρό μήνυμα ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Θα υπερασπιστούμε τα μέλη μας από κάθε απειλή


Αυστηρό μήνυμα ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Θα υπερασπιστούμε τα μέλη μας από κάθε απειλή
Ψυχροπολεμικές διαστάσεις αποκτά πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση του Sergei Skripal, καθώς ο ΓΓ της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, προειδοποίησε σε ασυνήθιστα αυστηρούς τόνους τη Μόσχα να αλλάξει συμπεριφορά καθώς το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι οποιασδήποτε απειλής.
«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια.Απαντάμε με διάφορους τρόπους. Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν».
Εντύπωση προκάλεσε η εκτίμηση του Jens Stoltenberg ότι η Ρωσία εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της κατά την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων. «Η Ρωσία έχει ενσωματώσει τον συμβατικό και πυρηνικό πόλεμο στο στρατιωτικό της δόγμα και σε ασκήσεις. Αυτό το ξεθώριασμα της γραμμής μεταξύ πυρηνικών και συμβατικών όπλων χαμηλώνει το κατώφλι για τη χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων. Και το ξεθώριασμα της γραμμής ανάμεσα στην ειρήνη, την κρίση και τον πόλεμο είναι αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο», τόνισε.
«Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής...είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».

«Το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει να έχει διάλογο. Είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», είπε. «Εργαζόμαστε για να οργανώσουμε μία σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας αυτή τη χρονιά», είπε.
Ο Jens Stoltenberg κάλεσε τη Ρωσία «να αλλάξει συμπεριφορά», «διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει».
Ταυτόχρονα, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να ενεργήσουν «κατά αναλογικό και μετριοπαθή τρόπο».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέμα της επίθεσης στο Σάλσμπερι.
Ο Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Jens Stoltenberg είναι διαθέσιμη εδώ.
liberal.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: