Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τα πραγματικά δεκανίκια


Γράφει ο Άρης Δημόπουλος

“Είναι κατάρα να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς” λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει την εφαρμογή της. στην Ελλάδα του 2018. Μια χώρα η οποία βιώνει τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό επίπεδο την πιο βαθιά παράλυση και σε οικονομική βάση την πιο μεγάλη καταστροφή. Και για αυτό το λόγο στο πολιτικό εποικοδόμημα, “πρέπει να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις” όπως αναφέρει και ο ποιητής.

Γιατί τα αραδιάζω όλα αυτά τα βαθυστόχαστα; Διότι άκουσα τον πολύπειρο Νικήτα Κακλαμάνη στην πρόσφατη εκδήλωση του στο Πολεμικό Μουσείο. Κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει πως ο βουλευτής Α΄Αθήνας, ό,τι λέει, το έχει προηγουμένως σκεφτεί. Και συνήθως έχει μια στόχευση. Μπορεί να μην έχει την απόλυτη συνέπεια ο λόγος του στην διάρκεια του χρόνου, όμως, σίγουρα, δεν σπαταλά τις λέξεις τυχαία. “Αν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό με δεκανίκια εμείς τον θέλουμε πρωθυπουργό χωρίς δεκανίκια” επισήμανε, κατά την διάρκεια του λόγου του, με την Ντόρα Μπακογιάννη στη πρώτη γραμμή της εκδήλωσης, να χειροκροτεί ένθερμα.

Τι εννοεί ο ποιητής, κανείς δε μπορεί με βεβαιότητα να ερμηνεύσει.


Ο ίδιος πάντως, 15 μέρες πριν, σχολιάζοντας το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή περί “Υπερβάσεων, Συγκρούσεων και Συγκλίσεων”, είχε τουιτάρει το εξής:
«Ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψη τού. Το άρθρο του όμως περί μετεκλογικών συνεργασιών, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με την βάση της ΝΔ όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου μας».

Για το εάν ο κ. Σαμαράς αγωνίζεται κάθε μέρα για να αναδείξει αυτοδύναμο Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, δεν χρειάζεται καν να σπαταλήσω άλλα “κλικ” στο πληκτρολόγιο. Αλλά δυσαρμονία με τον Πρόεδρο; Ένα απλό γκουγκλάρισμα είναι αρκετό για να εντοπίσεις την χιλιοειπωμένη φράση του κ. Μητσοτάκη πως “ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιζητήσουμε βάσει ενός προγράμματος τις μέγιστες δυνατές συνεργασίες”.

Όσο για τη βάση της ΝΔ, που τόσο εύκολα επικαλούνται αυτοί που δεν ήθελαν τη συμμετοχή της στις εσωκομματικές εκλογές το 2009 ένα είναι σίγουρο: θα γυρίσει την πλάτη σε όσους και όσες έχουν δημιουργήσει συγκοινωνούντα δοχεία με τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, βάζοντας αναχώματα στην επικείμενη νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης. Και πιστέψτε με οι νεοδημοκράτες ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί.

Και έχουν επίγνωση, πως δεν αρκεί απλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει και να είναι -βεβαίως- αυτοδύναμος.

Πρέπει να ισοπεδωθεί κάθε στοιχείο λαϊκισμού, να εξαφανιστεί κάθε ίχνος απάτης και αυταπάτης που δίχασε τους Έλληνες, αμαύρωσε την εικόνα της χώρας και γύρισε την ελληνική οικονομία πολλά χρόνια πίσω. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι ο κ. Μητσοτάκης να ενώσει εκεί που ο κ. Τσίπρας διχάζει.

Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί. Και πρέπει να υπάρχουν οι συσχετισμοί ώστε να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να μην ανατραπεί -όπως το 2015- η κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί τότε δε μας σώζει ούτε ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Και επειδή ο κ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε τη βούληση του κ. Μητσοτάκη, να του υπενθυμίσουμε πως ο τελευταίος, ως βουλευτής μάλιστα, δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο, δηλώνοντας, μερικούς μήνες αργότερα, ό,τι δικαιώνεται για την επιλογή του. Από την άλλη, σε χθεσινή συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τον ρόλο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015, ώστε “να μην πάει η χώρα στα βράχια”.

Ας τον ενημερώσει κάποιος, πως έχουμε capital controls, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν κοστίσει πάνω από 100 δις στη χώρα, οι συνταξιούχοι βλέπουν συνεχώς λιγότερα χρήματα στο ταμείο, η χώρα ζει υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας και ΝΑΙ η χώρα έχει πάει στα βράχια. Γιατί εκτός από την πλατεία Κολωνακίου -που και αυτή ζει τις χειρότερες μέρες της, στην Α’ Αθηνών υπάρχει ο Κολωνός, η Πατησίων και η Κυψέλη. Εκείνο όμως που πέρασε στα ψιλά γράμματα, είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν η βασική ομιλήτρια, στην εκδήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια θα μετακομίσει, ως υποψήφια, στα Χανιά.

Αλήθεια, ποιον θα στηρίξει ο μηχανισμός της στην Α’ Αθηνών στις επόμενες εκλογές;


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: