Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΟΑΚ: Το καθεστώς του Μαδούρο διέπραξε μεσαιωνικά βασανιστήρια

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Στο συμπέρασμα πως το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταλήγει έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Σύμφωνα με την 400σέλιδη έκθεση, οι δυνάμεις καταστολής του Μαδούρο, (στρατιωτικοί και αστυνομικοί) αλλά και παραστρατιωτικοί (ένοπλοι υποστηρικτές της κυβέρνησης), όπως οι λεγόμενοι colectivos, ευθύνονται για τουλάχιστον 131 δολοφονίες διαδηλωτών, στις διαδηλώσεις που έγιναν το 2014 και το 2017. Επίσης οι Αρχές ασφαλείας ευθύνονται για 8.292 εξωδικαστικές εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την καταστολή της εγκληματικότητας. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση, επινοήθηκαν δήθεν συμπλοκές με τα θύματα.

Μεσαιωνικά βασανιστήρια

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως έχουν γίνει 12.000 αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ επισημαίνει την χρήση βασανιστηρίων που έγινε από στρατιωτικούς και αστυνομικούς σε εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στα είδη βασανιστηρίων περιλαμβάνονται χτυπήματα σε όλο το σώμα, σεξουαλικά βασανιστήρια, βιασμοί, απειλές για βιασμό και εκτέλεση, ηλεκτρική εκκένωση, (ακόμη και στα γεννητικά όργανα), εγκαύματα, χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών για την πρόκληση ασφυξίας. «Συνήθως, τα βασανιστήρια γίνονταν για μεγάλες περιόδους και επαναλαμβάνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνεται στην έκθεση. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 289 θύματα βασανιστηρίων. Θύματα βασανιστηρίων είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και ανήλικοι. Ορισμένα στοιχεία παρέδωσε και η εξόριστη Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγα Ντίας...


«Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν πως υπήρξε ένας γενικευμένος και συστηματικός χαρακτήρας για τις δολοφονίες», αναφέρεται στην έκθεση. «Χρησιμοποιήθηκαν “λευκά βασανιστήρια”, που δεν αφήνουν σημάδια, ψυχολογικά βασανιστήρια, μέχρι και σκληρά χτυπήματα που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς όμως να τους επιτραπεί να εξεταστούν από γιατρό», προστίθεται στην έκθεση.

Ο Μαδούρο θα λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά του λαού του

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αναφέρει ξεκάθαρα πως από την έρευνα που έγινε προκύπτουν επαρκή στοιχεία που πιστοποιούν ότι στη Βενεζουέλα το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναμένεται κάποια στιγμή να κληθεί να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα τα οποία φέρεται να διέπραξε κατά του λαού του στη Βενεζουέλα.
Στην έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών γίνεται αναφορά και στην ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει συνολικά 1.300 πολιτικοί κρατούμενοι, από τους οποίους 338 βρίσκονται στη φυλακή μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση απελευθερώνει πολιτικούς κρατούμενους

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Μαϊου στη Βενεζουέλα πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές, χωρίς τη συμμετοχή των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στις οποίες κέρδισε με άνετη υπεροχή ο Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και να επιτρέψει να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, σε μια ένδειξη καλής θέλησης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως από σήμερα Παρασκευή θα προχωρήσει σταδιακά στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες δήλωσε πως «θα αρχίσει αυτή η διαδικασία, μέσω της Επιτροπής της Αλήθειας, που σημαίνει ότι θα ωφεληθούν ομάδες ατόμων που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με πολιτική βία, με ενέργειες ενάντια στο Σύνταγμα, ενάντια στην Κυβέρνηση ή ενάντια στην Πατρίδα». Ο Μαδούρο έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε διάλογο, ενώ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει και σε αλλαγές στην δομή της «επανάστασης».

Πηγή: iefimerida.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: