Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Κ. Μητσοτάκης: Το έγκλημα της κυβέρνησης στις τράπεζες δεν πρόκειται να παραγραφεί

Κ. Μητσοτάκης: Το έγκλημα της κυβέρνησης στις τράπεζες δεν πρόκειται να παραγραφεί
Της Νένας Μαλλιάρα
Να μην επιδείξουν καμία ανοχή σε επιχειρηματίες που είναι υπερχρεωμένοι και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις κι έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους, έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και οι ίδιοι αρμενίζουν αμέριμνα με τα κότερά τους στο Αιγαίο, κάλεσε τις τράπεζες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
"Οι επιχειρηματίες αυτοί πρέπει να χάσουν τις επιχειρήσεις τους και το κέρδος να το καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος στις τράπεζες ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει τη νομική προστασία προς τα στελέχη των τραπεζών, έτσι, ώστε αυτά να μη σκέφτονται τα δικαστήρια, αλλά πώς να κάνουν τη δουλειά τους και να δώσουν δάνεια στην οικονομία. Πέρα από τις αναδιαρθρώσεις των βιώσιμων επιχειρήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης προέταξε την προστασία των ευάλωτων πολιτών σε αντιδιαστολή με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν θα πρέπει να μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση. 
Προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να διαγραφούν όσες οφειλές από τα 100 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς την εφορία, είναι βεβαιωμένα μη εισπράξιμες. Οι υπόλοιπες, να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις και σε δύο τμήματα, όπου το ένα θα παγώσει και θα αποπληρωθεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία δόση του ρυθμισμένου ποσού. 
Για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όπου εκκρεμούν 200.000 υποθέσεις, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επιλύονται από επιτροπές με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό. Ο ίδιος τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης και στον τεχνολογικό μετασχηματισμό του κράτους και στην επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
"Αναπτυξιακή τράπεζα με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας αλλά με σαφή πολιτικά παιχνίδια που ο καθένας μπορεί να υποθέσει, δεν είναι η προτεραιότητά μου. Προτεραιότητά μου είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συστημικών τραπεζών", είπε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ. 
Αναφερόμενος στην έλλειψη καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες τώρα υπολείπονται 20 δισ. των χορηγήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα γενικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για κίνητρα επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό και από τις "Στρώμα Bank”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί τα υπόλοιπα 27,4 δισ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από το γ’ πρόγραμμα, πριν αυτά χαθούν στις 19 Αυγούστου. Μέρος αυτών των κεφαλαίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του δημοσίου μέσω repos (από 9 δισ. στο τέλος του 2014 έφτασαν τα 23 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2018) ώστε να μειωθεί ο δανεισμός των repos κατά 15 δισ. ευρώ, ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητα των τραπεζών. Επίσης η χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων από το γ’ πρόγραμμα θα μπορούσε να γίνει για άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου που τώρα ανέρχονται σε 4,3 δισ. ευρώ.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άνευ προηγουμένου καταστροφή που υπέστησαν η χώρα και οι τράπεζες από το 2015 μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι αυτοί που κυβέρνησαν από το 2015 ψήφισαν μέτρα λιτότητας που κανείς δεν είχε τολμήσει να ζητήσει από ελληνικές κυβερνήσεις. Τα χρόνια αυτά χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, είπε ο Κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας παραδείγματα άλλων χωρών που πέρασαν επίσης κρίση. Όπως ανέφερε ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2017 η Κύπρος είχε ανάπτυξη 9,3% και η Ελλάδα μόλις 0,9%. Βάσει στοιχείων της Κομισιόν, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας το 2014 ήταν στα 173 δισ. ευρώ και της Ελλάδας στα 179 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2017, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας είχε ενισχυθεί στα 193 δισ. ευρώ, ενώ της Ελλάδας είχε μειωθεί στα 177 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν από τους εταίρους και το ΔΝΤ και μέσω ΤΧΣ στήριξαν τις τράπεζες με περίπου 25 δισ. ευρώ. Μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση του 2013, η εύλογη αξία των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ ανερχόταν σε περίπου 23 δισ. ευρώ. Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία οδήγησε σε εκροές καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, σκούπισμα των αποθεματικών των ταμείων και λουκέτο στις τράπεζες και μια νέα εντελώς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση τον Δεκέμβριο του 2015, ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες έχει εξαϋλωθεί σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ. "Εάν υπολογιστεί και η καταστροφή των μετόχων των τραπεζών, μιλάμε για μια καταστροφή 40 δισ. ευρώ. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να παραγραφεί. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, αλλά δημοκρατίας. Μόνο στην περίπτωση του ΤΧΣ υπήρξε τέτοια καταστροφή γιατί η κυβέρνηση πυροδότησε σε λαϊκισμό και ζημίωσε με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της" είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προτεραιότητές του για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
-   Στις φορολογικές του προτάσεις (ενδεικτικά μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 20% εντός δεκαετίας, νέα προοδευτική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος, ενοποίηση ΦΠΑ στο 13% και προοπτική μείωσης στο 11%, όριο υπαγωγής επιχειρήσεων στο ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, ελκυστικότερο καθεστώς Golden Visa και ειδικό καθεστώς για κατοίκους εξωτερικού για επενδύσεις σε ακίνητα).
-    Στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή (μη μισθολογικό κόστος με έμφαση στη μείωση εργοδοτικών εισφορών, τρεις πυλώνες ασφάλισης με κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση)
-    Στη ριζική βελτίωση χωροταξικού πλαισίου για επενδύσεις. 
-   Στο πλαίσιο κινήτρων και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, ώστε να γίνονται και οι ίδιοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις.
capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: