Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Ντόρα και Κουμουτσάκος διαψεύδουν τον Κοτζιά

Ευρεία συζήτηση έγινε στη συνεδρίαση για το Σκοπιανό με αιχμή τα όσα καταμαρτύρησε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μην διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία», είπε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. «Εξυπακούεται ότι υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά», συμπλήρωσε.
«Αλλά η απάντηση που πρέπει να δώσουμε αυτή τη στιγμή στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για επιμέρους παραμέτρους των διαπραγματεύσεων που είχαμε κάνει, κυρίως επί κυβερνήσεων Καραμανλή-Γκρουέφσκι, ήταν ότι πολλές από τις διαπραγματευτικές επιλογές μας απέβλεπαν στο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς», τόνισε.
Με άλλα λόγια, εξήγησε η κ. Μπακογιάννη «στο blame game που υπήρχε, καταδεικνύαμε εμπράκτως με τις προτάσεις μας που ήταν γνώστες στη διεθνή κοινότητα ότι δεν μπλοκάραμε εμείς τη διαπραγμάτευση, αλλά ο Γκρουέφσκι. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε τέλος ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την ονομασία για τις εμπορικές χρήσεις
Στο ίδιο πνεύμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνία. Θα πρέπει να επιμείνουμε στη διαχρονική μας επιχειρηματολογία που είναι «ergaomnes με αλλαγή Συντάγματος, ενιαία συμφωνία και όχι σαλαμοποίηση, καθώς και το έλλειμμα νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα». Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε ενδείξεις που αθετούν μια αποδεκτή, λύση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και την ταυτότητα.
«Γίνεται κατανοητό στον κόσμο το επιχείρημα μας, αν τους πούμε ότι η ΝΔ δεν θα δεχόταν ποτέ μια συμφωνία με όνομα “Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων”, εάν παραχωρείτο η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού στην ταυτότητα και στη γλώσσα ως Μακεδόνες», συμπλήρωσε επεξηγηματικά ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα. «Θα ήθελα να αναδεικνύουμε την καθαρότητα της θέσης μας και κυρίως το ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε, αν δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνία».
Ερωτηθείς από βουλευτές για το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οκ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στο εσωτερικό του κόμματος και ότι η όλη συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο έχει προκληθεί από ένα δημοσίευμα.
Αναφορικά, τέλος, με τη συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ επικείμενα στα συλλαλητήρια επισημάνθηκε ότι ισχύει το «κατά βούληση» που είχε ισχύσει και στα προηγούμενα που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: