Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Η πρώτη κυβέρνηση που αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ

Η πρώτη κυβέρνηση που αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ
Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές γειτονιές, στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές καθώς αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Παρά τις δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν θα πληρώσουν οι κάτοικοι των λαϊκών περιοχών μεγαλύτερο φόρο για τα ακίνητα τους, διαψεύστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αποκάλυψε ότι το 15% των ιδιοκτητών θα πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το περυσινό έτος.

Μάλιστα για τις λαϊκές περιοχές υποστήριξε ότι ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος μέχρι και 20 ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση, η οποία αν και είχε πολεμήσει τον ΕΝΦΙΑ, προχωρεί σε αυξήσεις. Από τη φράση ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος δεν διορθώνεται αλλά καταργείται, φτάσαμε στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ και μάλιστα σε περιοχές όπου μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια...
Οι νέες τιμές αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην κτηματαγορά και αυτό καθώς οι νέες αυξημένες αξίες θα συμπαρασύρουν 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα μεταξύ των οποίων το τέλος ακίνητης περιουσίας, και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Από την άλλη εξαιτίας των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν προ εκπλήξεως καθώς θα χάσουν κάποια από τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα. Και αυτό καθώς το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας (που υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες) θα αυξηθεί αποκλείοντας τους από τα επιδόματα. Από τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών θα «σβηστούν» οι τιμές ζώνης των 500 ευρώ το τ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυξήσεις έρχονται στις περιοχές Στερεάς Ελλάδος μεταξύ των οποίων και η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως στον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τη Δραπετσώνα, τα Άνω Λιόσια, την Ελευσίνα, την Αγία Βαρβάρα, τα Μέγαρα, τη Μαλακάσα, αλλά και στην Πάτρα, την Λακωνία, τη Λάρισα, και τα Τρίκαλα, οι κατώτατες τιμές ζώνης των ακινήτων βρίσκονται σήμερα στα 600 – 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αναμένεται να αυξηθούν. Στις περιοχές αυτές προτείνονται νέες τιμές υψηλότερες από 10-40%.

Για παράδειγμα σήμερα για διαμέρισμα πρώτου ορόφου, 70 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς πρόσοψη το οποίο βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνη ανέρχεται στα 500 ευρώ. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε το 1990. Ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ανωτέρω ακίνητο ανέρχεται στα 140 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης ανέλθει στα 700 ευρώ ο ΕΦΝΙΑ θα διαμορφωθεί στα 196 ευρώ, ενώ εάν φθάσει τα 800 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ θα φθάσει τα 203 ευρώ. Αν και πρόκειται για μικρή αύξηση ωστόσο θα προκαλέσει σε κάθε περίπτωση μεγάλα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα. Εάν όμως φθάσει στα 1.000 ευρώ το τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ θα εκτοξευθεί στα 343 ευρώ.

Πάντως και σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ σε κάποιες θα υπάρχουν και μειώσεις. Συγκεκριμένα το 67% των ιδιοκτητών θα πληρώσει τα ίδια ποσά όπως και το 2017, ενώ το 18% των ιδιοκτητών χαμηλότερα ποσά χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πόσο θα είναι οι μειώσεις.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: