Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σκληρή λιτότητα φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Σκληρή λιτότητα φέρνει το πολυνομοσχέδιο
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την ενεχυρίαση του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ως εγγύηση για την αποπληρωμή των οφειλών μας) τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Λιτότητα για πολλά χρόνια ακόμα με μέτρα σκληρά που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Όλα για όσα «πάλεψε» η κυβέρνηση και οι βουλευτές του κόμματος, βρίσκονται στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο (το προτελευταίο, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση), το οποίο καθημερινά θα εμπλουτίζεται με τροπολογίες από διάφορα υπουργεία και μάλιστα μέχρι την ημέρα της ψήφισής του.

Και όπως όλα δείχνουν ουδείς από τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν θα καταψηφίσει κάποιες από τις διατάξεις. Οι διαφωνίες κάμφθηκαν (άραγε γιατί) μετά το μασάζ από το οικονομικό επιτελείο και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι νόμος του κράτους. Οι συνταξιούχοι θα μάθουν πόσα θα χάσουν από το 2019, απώλειες που θα καλυφθούν, όπως θα διακηρύξει η κυβέρνηση από τα υπερπλεονάσματα δηλαδή από τους φόρους κι τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι ίδιοι. Αυτή θα είναι και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε συνδυασμό βέβαια με το… τέλος των μνημονίων, παρά την σκληρή εποπτεία που θα επακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

1. Στα εργασιακά θα προβλέπει περιορισμούς στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και ενίσχυση της μεσολάβησης.

2. Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και στο εξωδικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα θα προβλέπεται και άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις τους νόμου.

3. Κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018.

4. Κωδικοποίηση του ΦΠΑ.

5. Προσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα πρέπει να οδηγήσουν στη βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

6. Μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 650 ευρώ με την εφαρμογή του νέου μειωμένου αφoρολόγητου ορίου που θα τεθεί σε εφαρμογή. Για πρώτη φορά περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν φόρο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογισθούν και οι περικοπές συντάξεων χάνουν 3 συντάξεις).

7. Αλλαγές στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

8. Αναμόρφωση του συστήματος χρέωσης τόκων από το δημόσιο για την εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών.

9. Επαναξιολόγηση της φορολογίας χαρτοσήμου καθώς και των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης.

10. Αντιμετώπιση προβλημάτων στους πλειστηριασμούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την έως τώρα εφαρμογή τους.

Πάντως οι διαφορετικές απόψεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο για συνολική συμφωνία (χρέος, 4η αξιολόγηση και μεταμνημονιακό πλαίσιο) σε δύο εβδομάδες περίπου. Δεν αποκλείεται να χρειασθεί και το Eurogroup της 12ης Ιουλίου για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: