Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Supplemental Memorandum of… ανοησία!

Επί οκτώ χρόνια η χώρα ταλαιπωρείται από μια ανούσια «μνημονιολογία» και ουσιαστικά έχουμε χάσει την μπάλα γιατί κάποιοι καιροσκόποι και τυχοδιώκτες πολιτικοί επέλεξαν την ανεύθυνη οδό του λαϊκισμού και του ψεύδους. Αντί να καθίσουν και στοιχειωδώς να ασχοληθούν με το πρόβλημα ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, «δηλητηρίασαν» τον ελληνικό λαό με ανόητα συνθήματα, σπέρνοντας μίσος και διχασμό. Δεν κάθισαν να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Πιθανόν γιατί δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία τους να τα ξέρουν και να τα αντιμετωπίσουν…

Κάποιοι κάνουν τους… ανήξερους σε σχέση με τις κινήσεις που είχαν γίνει την περίοδο 1990-93 για να μαζευτούν τα ελλείμματα. Επιπλέον, ήταν στους δρόμους όταν το 2000 επί ΠΑΣΟΚ ο Τάσος Γιαννίτσης προσπάθησε να βάλει τέλος στη γενεσιουργό αιτία του δημοσίου χρέους που δεν ήταν άλλη από τα ελλείμματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η συμφορά αποτυπώθηκε κυρίως στην εξαετία 2004-2009 και ήταν μάλλον… φυσιολογικό να βρούμε σε… τοίχο, καθώς είχε προηγηθεί η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και η κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ.

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι μέσα από αυτό το οικονομικό σοκ αντί να βγούμε σοφότεροι και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, δυστυχώς γίναμε πιο… ανόητοι. Εν μέσω παραπληροφόρησης από τα κομματικά «τρολάκια» αλλά και λόγω της οργής και απογοήτευσης των πολιτών, «ξεφύτρωσαν» διάφοροι τυχοδιώκτες και λαϊκιστές πολιτικοί. Αυτοί μετέτρεψαν την κοινωνία σε… κοπάδι «σερβίροντας» από ένα έτοιμο… μενού που τα είχε όλα: ψέμα, υποσχέσεις, συνωμοσιολογία, συκοφαντία, βλακεία. Όπως τα junk foods. Όταν όλα αυτά παίρνουν και περιεχόμενο με διακηρύξεις περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αύξησης του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ, επαναφοράς των συντάξεων στα προηγούμενα επίπεδα κλπ., τότε δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβουμε ότι είχαμε πάρει έναν πάρα πολύ στραβό δρόμο. Τώρα, μετά τα ψέματα που ακούστηκαν πριν το 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, περάσαμε στη φάση του… τέταρτου που «επικαιροποιεί» την… ανοησία του 2015 και η οποία θα μας συνοδεύει για πολλές δεκαετίες!

Όσα συμβαίνουν εδώ και 3 χρόνια προέκυψαν μέσα από την ευκολοπιστία ενός τμήματος των ψηφοφόρων που είχαν στο μυαλό τους την επιστροφή σε όλα αυτά που επί δεκαετίες δέχονταν γιατί τους βόλευαν και μόλις τα έχασαν, αποποιήθηκαν των ευθυνών τους. Γι αυτήν την ανοησία ανεύθυνων πολιτών καταδικάστηκε η χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας για πολλές δεκαετίες. Το τίμημα είναι βαρύ σε οικονομικό επίπεδο, αλλά ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση θεσμικής αποδόμησης, πολιτισμικής παρακμής και κοινωνικής κατάρρευσης.

Κανονικά, το επικαιροποιημένο μνημόνιο που έφερε η σημερινή συγκυβέρνηση δεν αποτελεί τον οικονομικό οδικό χάρτη για τα προσεχή τέσσερα χρόνια της πλέον αυστηρής εποπτείας που πρέπει να εφαρμοστεί σε μια χώρα. Είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο (Supplemental Memorandum) της… ανοησίας! Είτε αυτών που πίστεψαν σε ψεύτικες υποσχέσεις και… εξαπατήθηκαν, είτε αυτών που εμφανίστηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν μια κατάσταση που έπρεπε να περιοριστεί από πλευράς κόστους και δυστυχώς ξεχείλωσε λόγω ανικανότητας και ιδεοληψιών…




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: