Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

«Μπλόκο» Μητσοτάκη στο Σκοπιανό: Θέμα απώλειας της δεδηλωμένης αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία

Την απόφαση να μη δεχθεί καμία λύση για την ονομασία των Σκοπίων εφόσον δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική έχει αποφασίσει η ΝΔ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει αν έρθει στη Βουλή.
Εχθές, υπό τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκε στην Πειραιώς το σκοπιανό και όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, του συμβούλου στρατηγικής Τάκη Θεοδωρικάκου, του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Ζούλα, των συμβούλων του προέδρου της ΝΔ Γρηγόρη Δημητριάδη και Γιώργου Μυλωνάκη κ.α...
Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, η ΝΔ θεωρεί ότι παραπέμπουν εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα σε «αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις» ενώ την ίδια στιγμή δείχνει την πρόθεση να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, όπως επισημαίνουν.
Η ΝΔ θέτει ευθέως θέμα απώλειας της δεδηλωμένης εφόσον ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δεν ψηφίσει τη συμφωνία, όπως δηλώνει. «Το θέμα αυτό δεν είναι ήσσονος σημασίας» δηλώνουν κομματικές πηγές.
«Διότι αν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει την Ελλάδα για μια τόσο σημαντική υπόθεση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας» τονίζουν...
«Διότι είναι βέβαιο ότι τη στήριξη των πολιτών για να παραχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια προφανώς δεν την έχει από τους πολίτες.»
Το ερώτημα που θέτουν προς τον κ.Καμμένο είναι «τώρα που επέστρεψε από το γκραν πρι του Μονακό και το Καζακστάν να πει τι θα κάνει αν έρθει μια τέτοια συμφωνία στη βουλή. «Οφείλει να απαντήσει αν θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισαν. «Εκτός κι αν ο κ. Καμμένος θεωρεί λεπτομέρεια της συμφωνίας να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες ‘’Μακεδόνες’’ και να ισχυρίζονται ότι μιλούν ‘’Μακεδονικά’’» καταλήγουν οι πηγές.
Στη ΝΔ κρατούνε πάνω στο τραπέζι την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα στην περίπτωση που ο κ.Καμμένος δεν ψηφίσει τη συμφωνία. Γνωρίζουν ότι ο κ.Τσίπρας θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την οποία ο Καμμένος «που είναι σφιχταγκαλιασμένος με την καρέκλα του όπως και ο κ. Τσίπρας» το πιο πιθανό είναι να τη δώσει, όπως εκτιμούν στελέχη της Πειραιώς. Αυτό που θέλει η ΝΔ να καταδειχθεί όμως είναι η υποκρισία και η ψηφοθηρία.
«Η ΝΔ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό όπως παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό της FYROM χωρίς erga omnes και με ζητήματα γλώσσας και εθνικότητας» δήλωσε χθες στα «Παραπολιτικά 90,1» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ελληνική κυβέρνηση. «Ο Ζάεφ είπε αυτά που είπε και η δική μας κυβέρνηση δεν τα διέψευσε» σημείωσε.
Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα ως προς το τι αφορά η μυστική διαπραγμάτευση που κάνει για ένα τόσο μείζον εθνικό θέμα:
• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές;
• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οσον αφορά στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται για το μακεδονικό, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως η ΝΔ δεν μπορεί ούτε να τα ενθαρρύνει, ούτε να τα αποθαρρύνει.
Πρόσθεσε, όμως, ότι «ο κ. Τσίπρας με τους επιπόλαιους χειρισμούς του ενθαρρύνει τον κόσμο να κατεβεί».
Υπενθυμίζεται ότι στα δύο πρώρα συλλαλητήρια ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ελεύθερους τους βουλευτές του εφόσον το επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών». Εστειλε, όμως, το μήνυμα λέγοντας «δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
lykavitos.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: