Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Οι πέντε αναλήθειες του Πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τι αυτή συνεπάγεται για τα εθνικά συμφέροντα

Τι απέκρυψε ο κ.Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον διέψευσε και ο Ζάεφ.

της Χριστίνας Κοραή
Την δική του εκδοχή για το succes story που θα επιφέρει στην Ελλάδα η Συμφωνία για το σκοπιανό, αποκρύπτοντας γκρίζες πτυχές της, προφανώς συνειδητά, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Opentv και την Ελλη Στάη. Προανήγγειλε ότι έως τέλος Ιανουαρίου θα έρθει για επικύρωση στην ελληνική Βουλή και ο εταίρος του Πάνος Καμμένος θα πρέπει να αποφασίσει αν απλώς θα την καταψηφίσει ή εάν θα άρει και την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Στην τελευταία περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και άλλα «σχήματα συνεργασίας».

Η αναζήτηση της «πλειοψηφίας» των Πρεσπών είναι ο στόχος του. Γι αυτό και έσπευσε να δώσει εύσημα σε όσους την ψηφίσουν τονίζοντας ότι πράττουν το πατριωτικό τους καθήκον, διότι η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια κλπ. Δήλωσε μάλιστα ότι εφόσον εγκριθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια, η Ελλάδα εάν δεν επικυρώσει τη Συμφωνία «θα εξευτελιστεί» διεθνώς.

Ο πρωθυπουργός είπε πέντε αναλήθειες:


1.Έπανέλαβε ότι μετά και τις τελευταίες αλλαγές στις τροποποιήσεις του σκοπιανού Συντάγματος «δεν υπάρχει ζήτημα γλώσσας ή εθνότητας, υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής κερδοσκοπίας» αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον διέψευσε όμως ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ. «Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της FYROM από το βήμα της σκοπιανής βουλής. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση» τόνισε. Επίσης στις ταυτότητες και τα διαβατήρια τους θα αναφέρονται ως Μακεδόνες, ούτε καν σαν Βορειομακεδόνες. Όσο για την γλώσσα μόνο στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι είναι σλαβική. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να αναφέρεται ως σλαβομακεδονική και στα επίσημα έγγραφα της γειτονικής χώρας.

2.Ο πρωθυπουργός υποστήριξε αναληθώς ότι «δεν υπάρχει περιθώριο» που να δίνει το δικαίωμα αύριο ένας νέος εθνικιστής τύπου Γκρούεφσκι να αλλάξει το Σύνταγμα. Η Συμφωνία όμως σε κανένα σημείο δεν βάζει τον όρο ότι οι τροποποιήσεις που θα εγκριθούν θα είναι «μη αναθεωρητέες». Βέβαια δεν θα αλλάξει το όνομα της χώρας με το οποίο θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ - «Βόρεια Μακεδονία» - αλλά θα μπορούσε ένα νέος Γκρούεφσκι να διεκδικήσει την προσθήκη αλυτρωτικών αναφορών, συο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα ανάγεται σε εσωτερική υπόθεση των «Μακεδόνων» και δεν αφορά την Ελλάδα. Η αύξηση των δυνάμεων της ακροδεξιάς είναι ένας κακός οιωνός για όλη την Ευρώπη και για τα Βαλκάνια.

3.Τουλάχιστον σε τρία σημεία ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η Συμφωνία στηρίζεται «στη γραμμή Καραμανλή». Προφανώς το έπραξε για να επιχειρήσει να μοιραστεί τις ιστορικές ευθύνες για μια Συμφωνία με την οποία διαφωνεί το 70% των Ελλήνων γιατί τη θεωρεί εθνικά επιζήμια. Η γραμμή Καραμανλή μπορεί να έδειχνε το δρόμο για μια σύνθετη ονομασία αλλά ο τότε πρωθυπουργός όπως και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπσκογιάννη που έκανε τις διαπραγματεύσεις, δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθούν εθνότητα και γλώσσα μακεδονική όπως αποκαλύπτουν και τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή.

4.Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί εμείς να αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου της Μακεδονίας ή του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Απέκρυψε όμως ότι ακόμη και ο μακεδονικός χαλβάς -δηλαδή οι εμπορικές ονομασίες- αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από κοινή επιτροπή των δύο χωρών που συγκροτήθηκε με βάση τη Συμφωνία. Αυτό δεν είναι μια ακόμη υποχώρηση; Εάν μάλιστα θέματα για τα οποία δεν υπάρξει συμφωνία παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές.μ επισημαίνουν στο Newpost.gr ποιο ευρωπαϊκό ή διεθνές δικαστήριο, θα αντιμετωπίσει την περιφέρεια μιας χώρας πιο ευνοϊκά από ότι την ίδια τη χώρα;

5.Ο πρωθυπουργός απέκρυψε μία ακόμη πολύ σοβαρή συνέπεια της Συμφωνία. Οτι αποφασίστηκε επιτροπή των δύο χωρών να ασχοληθεί με την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών όχι μόνο στα σκοπιανά βιβλία αλλά και στα ελληνικά! Ήταν και αυτή μια ακόμη «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης που έκαναν Τσίπρας - Κοτζιάς.

Χαμηλή η τηλεθέαση Τσίπρα

Η τηλεθέαση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του OPEN ήταν από τις χαμηλότερες που έχει σημειώσει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός σε ανάλογες τηλεοπτικές του παρουσίες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, το ποσοστό κινήθηκε στο 14,5% για το σύνολο και μόλις στο 11,1% για το δυναμικό κοινό. Στο τέταρτο με την υψηλότερη τηλεθέαση έφτασε μόλις το 16,2%.

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του Alpha στις 8 Νοεμβρίου 2018 είχε κάνει μέσο όρο 27,2%, ενώ σε τέταρτο είχε αγγίξει το 40%! Το χαμηλό ενδιαφέρον για το τι λέει ο πρωθυπουργός σε μια χρονική στιγμή που μπορεί να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός και να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα...



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: