Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Υπέκυψαν στις απειλές Καμμένου -Ψάχνουν παράθυρο για να κρατήσει την ΚΟ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Μία μέρα πριν παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από βουλευτής, κάτι που σήμερα επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά, ενέργεια που λογικά θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, μία δήλωση του Δημήτρη Τζανακοπουλου έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο αν πρέπει να διαλύονται ή όχι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων. Μετά από αυτή τη δήλωση πυροδοτήθηκαν νέα σενάρια και δεδομένα γύρω από μια πιθανή αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να «σώσει» τους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Θεοδωράκη από την διάλυση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».


Η δήλωση αυτή του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ, αλλά όλα τα κόμματα, ενεργοποίησε μια σειρά σεναρίων που θέλουν ο κανονισμός της Βουλής να αλλάζει όχι μόνο για να διασωθεί ο Πάνος Καμμένος αλλά και για να επιστρέψει το Ποτάμι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Βουλή.

Με άλλα λόγια, μεθοδεύεται παρέμβαση του Βούτση, ώστε να αλλάξει άρον άρον ο Κανονισμός της Βουλής και να μη διαλυθούν οι ΑΝΕΛ.

Τι λέει μέχρι τώρα ο κανονισμός της Βουλής

Σήμερα το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής πουθενά την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρει στην παράγραφο 1 τα ακόλουθα:

1. O ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10)
2. O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που μπορεί να υλοποιηθούν

Η πιθανή αλλαγή που μπορεί να υπάρξει στον κανονισμό θα αφορά την παράγραφο 2 εξαιτίας της οποίας κινδυνεύει ο Πάνος Καμμένος να βρεθεί χωρίς κόμμα τις επόμενες μέρες.

Εάν όμως με την αλλαγή αφαιρεθεί μόνο η προϋπόθεση ότι οι πέντε βουλευτές που έχουν μείνει σε ένα κόμμα πρέπει να έχουν εκλεγεί στις εκλογές με το ίδιο κόμμα για να συνεχίζει να υφίσταται στη βουλη, τότε η αλλαγή αυτή θα είναι εξόχως φωτογραφική για τον κ. Καμμένο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φουντώσουν ξανά οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας περί υπόγειας συναλλαγής ΣυΡιζΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και περί σικέ διαζυγίου Τσίπρα Καμμένου.
Σε αυτές τις κατηγορίες θα προστεθεί και η πολιτική κριτική ότι ο πρωθυπουργός υποχώρησε από φόβο στις απειλές Καμμένου μια και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απειλεί ανοιχτά την κυβέρνηση με πόλεμο σε περίπτωση που διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Άρα λογικά η όποια αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού η οποία όμως πριν από λίγες μέρες διαλύθηκε με την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρα . Με δεδομένη την δήλωση Τζανακόπουλου ότι δεν είναι ηθικό να διαλύονται κόμματα που έχουν προκύψει από εκλογές λογικά θα πρέπει να αφαιρεθεί ο περιοριστικός αριθμός των πέντε βουλευτών και να μην προκύπτει θέμα διάλυσης κόμματος εφόσον αρχικά έχει συγκροτηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα με 10 βουλευτές.
Σε μια τέτοια αλλαγή αυτό που προκύπτει ευθέως ως ερώτημα είναι εάν θα μπορεί εκ νέου να συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα το Ποταμι που ήδη έχει διαλυθεί και οι βουλευτές που θεωρούνται ανεξάρτητοι.

Το σενάριο της ερμηνείας από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής

Ένα ακόμη σενάριο που ενεργοποιούν οι δηλώσεις Τζανακόπουλου είναι να υπάρξει ερμηνεία από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15 του κανονισμού ερμηνεία που να κουμπώνει με την άποψη που έχουν οι ΑΝΕΛ, ότι δηλαδή ότι δηλαδή αφορά μόνο την αρχική συγκρότηση μια κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι και την πορεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ερμηνεία θα θεωρηθεί πάλι φωτογραφική υπέρ του κ. Καμμένου με δεδομένο τον θόρυβο και τις απειλές από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την άλλη μια πιθανή αλλαγή του άρθρου 15 του κανονισμού θα πρέπει να εγκριθεί με συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια. Αυτό θα δώσει εκ νέου την δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση ότι συναλλάσσεται κρυφά τόσο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες όσο και με το Ποτάμι. Με τους μεν επειδή φοβάται τον πόλεμο τους με δε το Ποτάμι επειδή ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχει φυσικά και το σενάριο η κυβέρνηση να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής αλλά να δηλώσει ότι η αλλαγή του θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα διαλυθούν αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα μόλις ο Τέρενς Κουίκ εκλεγεί στη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει γλιτώσει σε αυτό το σενάριο την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης περί συνδιαλλαγής με τον κ. Καμμένο και το Ποτάμι ωστόσο δεν θα έχει γλιτώσει τον πόλεμο με τον οποίο την απειλεί ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος.

Ο Κοτζιάς λέει όχι σε χατίρια

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση παρά τον θόρυβο και τις δηλώσεις Τζανακόπουλου τελικώς η κυβέρνηση να επιλέξει, μετρώντας τα θετικά και τα αρνητικά, να μην κάνει τίποτα, να αφήσει τον κανονισμό ως έχει και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να διαλυθούν ως κοινοβουλευτική ομάδα. Σε ένα τέτοιο σενάριο συνηγορεί και το tweet που έκανε σήμερα ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «η μικροψυχία και η ζήλεια δεν είναι χαρακτηριστικά της αριστεράς, ούτε το να κάνεις χατίρια σε εκβιαστές.»

Και προφανώς με την δεύτερη παράγραφο ο κ. Κοτζιάς φωτογράφισε απολύτως τον κ. Καμμένο και τις απειλές που εκτοξεύει κατά της κυβέρνησης προκειμένου να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Πηγή:  iefimerida.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: