Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Τσίπρας – Μητσοτάκης: Η μάχη στο Κέντρο και τα παραμύθια για την Ακροδεξιά

Τσίπρας – Μητσοτάκης δίνουν μάχη για τους αναποφάσιστους και τους μετακινούμενους ψηφοφόρους του λεγόμενου «κεντρώου χώρου».

Γιώργος Κουβαράς
Πότε με σκανδαλολογία και «Πολακιάδα» και πότε με… θετικό αφήγημα για την Οικονομία. Πόσο κρίσιμη όμως είναι τελικά αυτή η μάχη στο Κέντρο; Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στα πέριξ αυτής για το πολιτικό της στίγμα εν όψει εκλογών.

Γνωρίζοντας ότι παραδοσιακά η μάχη των εκλογών κερδίζεται κυρίως στο χώρο του κέντρου, όπου κινούνται οι πιο χαλαροί ψηφοφόροι, και έχοντας ως δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συρόμενο από την Ακροδεξιά, αρκετοί στη ΝΔ θεωρούν ότι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, δηλαδή με άλλα λόγια να αποδείξουν ότι δεν είναι ακροδεξιοί αλλά είναι κεντρώοι. Η παγίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοστημένη και η τάση αρκετών στη ΝΔ όταν βλέπουν το τυράκι να πέφτουν αμέσως στη φάκα είναι γνωστή από παλιά.

Όλο το story της “ακροδεξιάς ΝΔ” έναντι του “κεντροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ” υφαίνεται πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά την κυβερνητική προπαγάνδα η αντίθεση στη συμφωνία και η συμμετοχή στα συλλαλητήρια ήταν η απόδειξη της στροφής του Μητσοτάκη προς τα δεξιά και της εγκατάλειψης του κέντρου. Βάσει αυτής της λογικής, βέβαια, εκτός από τον Μητοστάκη, τον Σαμαρά και τον Άδωνι είναι ακροδεξιά και η Φώφη και ο Βενιζέλος και ασφαλώς ήταν ακροδεξιός και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που δε δεχόταν τον όρο Μακεδονία για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που πρωταγωνιστούσε στα συλλαλητήρια στη δεκαετία του ’90. Ας έρθουμε όμως στο σήμερα για να δούμε πιο καθαρά το τυράκι και τη φάκα. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που αγίζει το 70%, είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άρα εξ ορισμού ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα απευθύνεται στη μειοψηφία και η ΝΔ στην πελιοψηφία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει γίνει έρευνα που δείχνει ότι η κριτική για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν προέρχεται από το κέντρο, όπως ανησυχούν οι “κεντρώοι” της, αλλά από τα δεξιά, όπου αρκετοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η αντίδρασή της στη συμφωνία δεν ήταν τόσο έντονη όσο θα ήθελαν και δεν έχουν πειστεί ότι έκανε τα πάντα για να την αποτρέψει. Δεν έχει τόση σημασία αν οι ερωτώμενοι έχουν δίκιο, αν μπορούσε δηλαδή ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ να κάνει κάτι περισσότερο. Είναι προφανές για όσους γνωρίζουν ότι δεν μπορούσε. Σημασία όμως έχει ότι το όποιο εκλογικό κόστος (άρα και το πιθανό όφελος) από το χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι εκεί που δήθεν ανησυχούν κάποιοι της ΝΔ. Είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Τα τελευταία γκάλοπ επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την fake κεντροαριστερή του στορφή (ένα μείγμα “εκσυγχρονιστών του Μεγάρου Μουσικής” και εκπροσώπων του βαθέως ΠΑΣΟΚ , τύπου Μωραΐτη – Τόλκα που υπουργοποιήθηκαν) δεν κερδίζει τίποτα. Ούτε καν το ΚΙΝΑΛ δε διαλύει, όπως επεδίωκε. Αντίθετα, η ΝΔ έχει ήδη πάρει τη μερίδα του λέοντος στον κεντρώο χώρο, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων της Βουλής ενισχύει τη ΝΔ και πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο μόνος χώρος που δείχνει τάσεις ανόδου είναι αυτός στα δεξιά της ΝΔ με το κόμμα του Βελόπουλου να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει πολύ συνειδητά ατζέντα δήθεν σύγκρουσής του με την άκρα Δεξιά, γιατί ο πολιτικός του στόχος είναι να την ενισχύσει, έτσι ώστε να γίνει πιο δύσκολη η αυτοδυναμία της ΝΔ. Η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, της οποίας η δίκη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η είσοδος στη Βουλή ενός ακόμη δεξιού κόμματος συμφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, που θα παίξουν όντως σημαντικό ρόλο στην κάλπη, από την ώρα που θα μπουν στο δίλημμα της πόλωσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν να επιλέξουν μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη. Αν θεωρούν επαρκώς κεντρώο τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τον Πολάκη, την Κουντουρά και τον Κουίκ, δεν έχουν παρά να τον ψηφίσουν. Κι αν θεωρούν ακροδεξιό τον Μητσοτάκη, επειδή τον στηρίζει ο Σαμαράς που κυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν παρά να μην τον ψηφίσουν. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση προφανώς δεν θα είναι μόνο κεντρώοι αλλά και θύματα προπαγάνδας.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: