Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα γίνει ό,τι πρέπει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας


Μεστός αλλά και αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μιλώντας για τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεκαθάρισε ότι όσο καθυστερούμε τα οπλικά συστήματα καθίστανται παρωχημένα και χρειάζονται συντήρηση, εκσυγχρονισμούς και αντικαταστάσεις.

Ο υπουργός είπε ότι αύριο θα τεθούν υπό έγκριση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών μια σειρά υπό-προγραμμάτων, “ζητήματα υποστήριξης υφισταμένων στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων”, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η επιχειρησιακή επάρκεια σε επιμέρους τομείς όπου υφίστανται προβλήματα.

Επίσης, αύριο αναμένεται αν περάσει από την Επιτροπή το ζήτημα της χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing) δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τύπου HERON από το Ισραήλ, ενώ προχωρά και η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση τριών UAV στρατηγικού χαρακτήρα… για τα δεδομένα της Ελλάδας τουλάχιστον.

Τέλος, ο υπουργός αποκάλεσε ως “όραμα” στον τομέα των UAV την εξέλιξη και παραγωγή ελληνικών UAV με βάση πρωτότυπα ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως αυτό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Διευκρίνισε ότι η υπόθεση θα πάρει χρόνο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σημαντικά πιο γρήγορα από τα 15 χρόνια που χρειάστηκε η Τουρκία για να αναπτύξει τα δικά της. Υπάρχει πρωτότυπο, η ελληνική αμυντική βιομηχανία θέλει να εμπλακεί, ενώ υπάρχουν και προτάσεις συμπαραγωγής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ Belh@rra ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Σημαντικές ήταν οι αναφορές του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Πολεμικό Ναυτικό, τόσο για τις προσπάθειες άμεσης αποκατάστασης επιχειρησιακών δυνατοτήτων, όσο και πιο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για την αντικατάσταση μονάδων επιφανείας, καθώς η παλαιότητα του υλικού είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κλάδου, στον τομέα των κύριων οπλικών συστημάτων επιφανείας, όπως ο στόλος φρεγατών.

Ο υπουργός χαρακτήρισε “υπερόπλο που θα κάνει τη διαφορά εάν και εφόσον αποκτηθεί” τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra της κρατικής Naval Group, λέγοντας πως “εφόσον συμφωνήσουμε θα αποκτήσουμε δυο υπερσύγχρονες φρεγάτες” του τύπου. Ξεκαθάρισε όμως, ότι υπό συζήτηση βρίσκεται η διαμόρφωση του οπλισμού τους, ώστε να εξυπηρετούν την επιχειρησιακή φιλοσοφία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπρόσθετα φρόντισε να προσγειώσει τις υπερβολικά αισιόδοξες και πρόωρες αναφορές, λέγοντας ότι πρόκειται για μια προμήθεια επί της οποίας δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τη “γαλλική ΓΔΑΕΕ”, την DGA. Η υπόθεση αυτή “έχει δρόμο ακόμη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, εξετάζοντας κάθε δυνατή εναλλακτική, με ψυχραιμία, για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ενίσχυσή του, καθώς δεν εξετάζεται καν το πως θα “περπατήσει” μέχρι το 2025, το νωρίτερο δηλαδή και πιο αισιόδοξο σενάριο που ελληνικές Belh@rra θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο, αλλά για τη διετία 2020-2021.

Ο υπουργός είπε ότι προωθούνται ταχύτατα οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (mid-life upgrade) των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO 200HN που διαθέτει η χώρα, ενώ προωθείται επίσης ταχύτατα η απόκτηση τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214, τύπου “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τα χαρακτήρισε ως “εξαιρετικό όπλο που μπορεί να κάνει τη διαφορά“, όλως ιδιαιτέρως για το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Εξελίξεις αναμένονται και στην υπόθεση της απόκτησης ναυτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου MH-60R (“Romeo” όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν στη συνέντευξη).
defence-point.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: