Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med


Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Ειδικότερα, σε συζήτηση που είχε με τον τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαντ και Στανφορντ, Νίαλ Φέργκιουσον στο Νταβός, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παραβλέπεται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Σχετικά με την Λιβύη ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν πρώτα οι συμφωνίες της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα, ενώ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ωστόσο εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.
Κληθείς να σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς παίζουμε σύμφωνα με τους κανόνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.
Παράλληλα επισήμανε ότι ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται από τη συμφωνία αρκεί να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Απαράδεκτη η συμφωνία της Τουρκίας - Λιβύης

Ο πρωθυπουργός σχολίασε το θέμα της Τουρκίας και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια στο πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία απαράδεκτη συμφωνία.
«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά», είπε.
Σχολιάζοντας περαιτέρω τις απειλές της γειτονικής χώρας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς και τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.
«Έχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία ως Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μπορεί να λειτουργήσει καλά και έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή».
Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι «πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος μας η προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. 
Σχολιάζοντας οικονομικά ζητήματα στην ίδια συνέντευξη στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα εξέφρασε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει εξαιρετικά θετικά στις εξελίξεις στη χώρα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στόχος είναι «η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».
«Για πρώτη φορά οι ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και λένε ότι "υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» με μία κεντροδεξιά ατζέντα, κάτι που όπως εκτίμησε στέλνει ένα πολύ θετικό σήμα και σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.
«Οι αγορές υπήρξαν θετικές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας...», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με έναν από τους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου να επεμβαίνει λέγοντας «συγχωρείστε με, δεν ήταν "πολύ καλές", ήταν ένα θαύμα».
 Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει κάτι τέτοιο».
Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως το 2019, αλλά κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις για πιο μακροπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων,  ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα έργα που έχουν ξεμπλοκάρει, όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, συνιστούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αδειοδοτήσεις ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.
«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

liberal.gr
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: