Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα, συναντήσεις Μητσοτάκη με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μητσοτάκης και φον ντερ Λάιεν συζητούν στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία / Φωτογραφία: AP

Την τακτική καρότου και μαστιγίου για την Τουρκία προτάσσει η Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Είτε η Τουρκία θα παραμείνει στο μονοπάτι της αποκλιμάκωσης και της διευθέτησης των διαφορών με την Ελλάδα δια της διπλωματικής οδού, είτε θα υποστεί τις επιπτώσεις των πράξεων της αν επιστρέψει στις προκλήσεις και την επιθετικότητα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Από το πρωί στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης -Συνάντηση με Μισέλ και ντερ Λάιεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στη βελγική πρωτεύουσα νωρίς το πρωί προκειμένου να συναντηθεί πριν την έναρξη των εργασιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι «έφτασε πια η ώρα της διπλωματίας» εκφράζοντας την πεποίθηση πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορεί να λυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και αν χρειαστεί με την προσφυγή στην Χάγη. Διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της, δίνοντας τις ανάλογες απαντήσεις στην Άγκυρα.

Τι θα συζητήσουν οι «27» ηγέτες για την Τουρκία

Η συζήτηση των 27 ηγετών αφορά το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που περιλαμβάνουν από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την μετανάστευση και τις εμπορικές επαφές μεταξύ των δύο μερών. Στα ευρωπαϊκά δέλεαρ υπάρχουν τα εργαλεία της χρηματοδότησης, των ενταξιακών κεφαλαίων που έχουν επί της ουσίας κλείσει για την Τουρκία και η ενίσχυση για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Αυτή η λίστα θετικών προβλέψεων μπορεί να λειτουργήσει ως το καρότο για την συνεργασία της Άγκυρας και εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, επειδή η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας τον τελευταίο χρόνο δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία πρέπει να υπάρχει και το μαστίγιο. Αυτό είναι η λίστα των οικονομικών κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, τον περασμένο μήνα.

Ελληνική επιδίωξη είναι να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες και τορπιλίσει τον διάλογο οι κυρώσεις θα λάβουν σάρκα και οστά. «Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες και οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις», όπως το έθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης και αναμένεται να επαναλάβει σήμερα στους συνομιλητές του. Επιθυμία βέβαια είναι αυτά μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν, καθώς στόχος είναι η Άγκυρα να μείνει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποδεχθεί την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου λειτουργώντας εντός του αξιακού συστήματος της Δύσης. Άλλωστε κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Τουρκία να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από την δύση, κόβοντας τις γέφυρες συνεννόησης.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους ηγέτες

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διατυπωθεί ξεκάθαρα ότι η λίστα των κυρώσεων θα βρίσκεται στο τραπέζι και θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον χρειαστεί με απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. «Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης προς τους άλλους ηγέτες κατά την διάρκεια του Δείπνου.







Δεν υπάρχουν σχόλια: