Όχι μόνο δεν έχει φρενάρει το ράλι των ελληνικών ομολόγων λόγω της έξαρσης της πανδημίας και του lockdown της οικονομίας αλλά έχει επιταχυνθεί χάρη στις προσδοκίες για νέες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ καθώς και από την αναβάθμιση-έκπληξη της Moody’s. Έτσι, όλα τα ελληνικά ομόλογα σήμερα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τους, με το 10ετές να αγγίζει το 0,75%, το 5ετές να πλησιάζει ακόμα περισσότερο το μηδέν και τους πιο βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, το 2ετές και το 3ετές ομόλογο, να βρίσκονται από την Παρασκευή στο κλαμπ των ομολόγων διεθνώς που φέρουν αρνητικά επιτόκια, ένα πολύ σημαντικό ορόσημο που κατακτά η ελληνική οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταφέρει ξεκάθαρα να κάνουν την κρίση ευκαιρία και το τελευταίο διάστημα να καταγράφουν ράλι τόσο όταν οι μετοχές πέφτουν όσο και όταν ανεβαίνουν (όπως σήμερα), όταν δηλαδή η επενδυτική διάθεση είναι τόσο risk-off όσο και risk-on.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ανεξαρτήτως του επενδυτικού κλίματος, η αγορά ομολόγων αποτελεί μία ελκυστική επένδυση για τα διεθνή χαρτοφυλάκια καθώς έχει σύμμαχό της εδώ και καιρό, και για πολύ καιρό ακόμη όπως φαίνεται, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσω του PEPP η ΕΚΤ στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα καθώς καλύπτει ουσιαστικά την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, προσφέροντας έτσι στους επενδυτές ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας, δίνοντας την "εγγύηση" ότι τα spreads και οι αποδόσεις θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.
Επιπλέον το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων της Ελλάδας, το μεγαλύτερο που έχει χώρα στον κόσμο, στέλνει στις αγορές το σήμα ότι η χώρα παρά την αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα, κάτι που το έχουν τονίσει όλοι οι οίκοι αξιολόγησης. Η σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης της Moody’s την Παρασκευή η οποία προχώρησε σε κάτι που κανείς πραγματικά δεν ανέμενε, ούτε και οι πιο αισιόδοξοι, "ανεβάζοντας " το rating της Ελλάδας, αποτέλεσε ένα επιπλέον ισχυρό μήνυμα για τους επενδυτές το οποίο δείχνει πως η Ελλάδα ξεχωρίζει σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση.
Το ράλι συνεπώς των ελληνικών ομολόγων δεν έχει κανένα λόγo να μην συνεχιστεί. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βυθίζεται κατά 9,7% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 0,746%, με το spread να διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης που αποτελεί και χαμηλά έτους.
Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου (λήξης 2024) και φλερτάρει με τα μηδενικά αλλά και τα αρνητικά επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται στο μόλις 0,009%.
"Ιστορία" γράφουν και το 7ετές αλλά και το 15ετές ομόλογο, με αποδόσεις στο 0,37% και το 0,969% αντίστοιχα, με πτώση που ξεπερνά το 8%.
Ωστόσο, το σημαντικότερο μήνυμα στέλνουν τα 2ετή και 3ετή ελληνικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις τους πλέον διαμορφώνονται σε αρνητικά επίπεδα και για πρώτη φορά στην ιστορία, στο -0,06% και -0,04% αντίστοιχα. Η Ελλάδα έχει μπει πλέον στο κλαμπ των χωρών με αρνητικά επιτόκια, ενδεικτικό του τρέχοντος περιβάλλοντος όπου το κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές μεγαλώνει όλο και περισσότερο το καλάθι των τίτλων με negative yields, το οποίο αγγίζει τα ιστορικά υψηλά των 17 τρισ. ευρώ.
Πίσω από αυτήν την πολύ καλή εικόνα των ελληνικών ομολόγων δεν βρίσκεται μόνο η ΕΚΤ, αλλά και η έξυπνη διαχείριση του ΟΔΔΗΧ ο οποίος "εκμεταλλεύεται" αυτό το ευνοϊκό κλίμα. Με κινήσεις όπως η επανέκδοση του 10ετούς και του 15ετούς, ο Οργανισμός έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα της ελληνικής καμπύλης, και σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Η βασική επιδίωξή του είναι η ελληνική καμπύλη να αποκτήσει ένα υγιές steepness, βελτιώνοντας προσεχώς και το πιο κοντινό κομμάτι της, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανή μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο βραχυπρόθεσμο ομόλογο (πχ. 5ετές) ή ίσως και νέα επανέκδοση τίτλου (7ετούς).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου