Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ψέματα, ψέματα, ψέματα… Τέλος δεν έχει ο πολιτικός ξεπεσμός του ΣΥΡΙΖΑ



Με όσα είπε ο ΑλέξηςΤσίπρας στη Βουλή για την πανδημία, απέδειξε ότι σε διαγωνισμό fake news θα έβγαινε πρώτος και μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του κοινοβουλίου ζήτησε –ανθρώπινα, όχι πολιτικά– από τον Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει στη συζήτηση για την πανδημία τις ΣΥΡΙΖΑϊκές στατιστικές της… νεκροφόρας, είχε μια ελπίδα ότι θα εισακουστεί. Μάταια όμως διότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτόν που αν λάμβανε μέρος σε διαγωνισμό fake news, είναι βέβαιο ότι θα έβγαινε πρώτος και με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο…

Και τι δεν ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να σπεκουλάρει πάνω στην υγειονομική-οικονομική κρίση. Από το ότι η κυβέρνηση άφησε τους πάντες απροστάτευτους μέχρι ότι το Μαξίμου φταίει για την εκτόξευση της ανεργίας και τη ύφεσης. Μόνο τον σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη δεν χρέωσε ο Αλέξης στον Κυριάκο.

Ας δούμε λοιπόν τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι στην πραγματικότητα έχει συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα που η Ελλάδα παλεύει με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία.

1] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ  ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έστω κι αν δεν ειπώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του έχουν «χτίσει» την κριτική τους στο συνολικό επιχείρημα ότι δήθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε απατηλό μήνυμα εφησυχασμού και επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες επειδή όπως λέει η Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός «ανακοίνωσε αυτάρεσκα μετά την πρώτη φάση ότι νίκησε οριστικά τον κορονοϊό».

 >>Η αλήθεια: Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του προς τους πολίτες για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 28 Απριλίου είχε αναφέρει επί λέξη: «Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μας. Προσοχή, όμως: Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής»…

2] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα έχουν εκτοξευτεί στο + 263%.

 >>Η αλήθεια: Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου το ποσοστό θνητότητας που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις χώρες της Β. Αμερικής, Συγκεκριμένα η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ κυμαίνεται στο 35-37%, ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες και αντιστοιχεί σε 60 ασθενείς ανά 1.000.000 κατοίκων.

3] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΜΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών  και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, ενώ επίσης δεν φρόντισε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ, έχοντας κάνει κατά καιρούς λόγο για «εγκληματικές» κυβερνητικές ευθύνες στο θέμα

>>Η αλήθεια: Από 88.690 που αριθμούσαν οι επαγγελματίες υγείας τον Σεπτέμβριο του 2019, το αντίστοιχο νούμερο τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε σκαρφαλώσει σε 100.984. Σημειώνεται ότι εν μέσω πανδημικής κρίσης, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Περίπου 4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών μονιμοποιούνται. Περίπου 4.000 επαγγελματίες υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) ανανέωσαν τη σύμβασή τους για δεύτερη χρονιά. Την ίδια ώρα έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 600 μόνιμοι γιατροί και έχει ξεκινήσει η πρόσληψη άλλων 300 για την στελέχωση των ΜΕΘ, ενώ συνολικά 1.500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις ΜΕΘ, η πραγματικότητα είναι η εξής:

Έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, η κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη 557 κλίνες σε ΜΕΘ. Ο αντίστοιχος αριθμός κλινών έχει φτάσει σήμερα στις 1.104 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα προστεθούν άλλες 234. Σημειώνεται επίσης ότι οι κλίνες Covid-19 σε όλη τη χώρα φτάνουν σήμερα 4.590.

4] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Στο αγαπημένο του θέμα ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΜ με την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων.

 >>Η αλήθεια: Τον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσαν στην Αθήνα 850 ενώ τώρα έγιναν 1.100. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, τον Αύγουστο του ’19 κυκλοφορούσαν 235 λεωφορεία, ενώ σήμερα 411. Με την ανάταξη, το leasing και τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, έχει ήδη αυξηθεί ο στόλος κατά 75%.

 5] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

>>Η αλήθεια: Όλα τα τεστ είναι δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας. Μάλιστα σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Κέντρα covid, στα οποία έχει διενεργηθεί το 30,03% των τεστ. Έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid). Τον Μάρτιο γίνονταν καθημερινά 982 τεστ, τον Αύγουστο 11.366 και το Νοέμβριο 22.492 τεστ κατά μέσο ημερησίως. ¨Επίσης οι 500 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές σε όλη την Ελλάδα και έχουν πραγματοποιήσει 450.000 τεστ.

 6] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

>>Η αλήθεια:  Καταρχάς στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα. Φέτος ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Τα πρόσθετα κονδύλια είναι ύψους 318 εκατ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, επιπλέον των 4.485 μόνιμων διορισμών και των 32.291 προσλήψεων αναπληρωτών, που έχουν ήδη γίνει. Είχαν προσληφθεί, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 32.291 αναπληρωτές ενώ το 2019 στο ίδιο διάστημα είχαν προσληφθεί 24.505 και το 2018 19.524. Έγιναν επιπλέον προσλήψεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών που δεν μπορούν να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο δια ζώσης αλλά μόνο εξ αποστάσεως, για λόγους συναφείς με τον COVID-19, για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη επέκταση της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, αλλά και για την κάλυψη αναγκών μαθητών, που αδυνατούν, λόγω κορονοϊού, να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης.

7] ΤΟ (ΜΕΓΑΛΟ) ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ξανά ότι η κυβέρνηση δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο των ξένων επισκεπτών.

 >>Η αλήθεια: Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων ακόμη και τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δείχνουν ότι ήταν πολύ λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Απόδειξη ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τουρισμό αποτελεί το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε κατά την τουριστική περίοδο αλλά προς το τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης το άνοιγμα του τουρισμού σχεδιάστηκε με εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων σε όλα τα σημεία εισόδου και με τη χρήση σύνθετων αλγόριθμων και ροές στατιστικών δεδομένων ώστε να δίνεται έμφαση στην εξέταση αφίξεων από χώρες όπου υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Απαιτήθηκε διενέργεια τεστ πριν την άφιξη στην Ελλάδα ενώ επιστρατεύτηκε το Passenger Locator Form, σε συνδυασμό με μοναδικό κωδικό για κάθε εισερχόμενο ταξιδιώτη, ώστε να υπάρχει συνεχώς σαφής εικόνα για τις εισροές στη χώρα μας. Από την 1η Ιουλίου έως την 1η Νοεμβρίου είχαν διενεργηθεί 725.386 τεστ για τον κορωνοϊό στις πύλες εισόδου. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν αυτό το διάστημα στους αερολιμένες, στα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα ανέρχονται σε 2.427, δηλαδή μόλις στο 0,33%.

8] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το 2020 την 6η χειρότερη επίδοση ύφεσης στην Ευρωζώνη.

 >>Η αλήθεια:  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat το α’ εξάμηνο 2020 έκλεισε με μικρότερη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα (-7,9%), σε σύγκριση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης (-9,1%) και της Ε.Ε. (-8,3%). Αυτό που ΔΕΝ ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι σε προηγούμενη Έκθεσή της, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020.

9] ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Όχι στην τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αλλά πάλι από το βήμα της Βουλής στις 12 Ιουνίου, ο Αλ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα -Greek Statistics- σε σχέση με την ανεργία, κάνοντας λόγο για δήθεν «τεχνάσματα» και «αλχημείες».

>>Η αλήθεια: Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat (27/10/2020), η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, περίοδο κατά την οποία η πανδημία προκάλεσε lockdowns σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε την δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% στο διάστημα αυτό, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν διπλάσιο (Ιταλία) ή και τριπλάσιο (Ισπανία).

10] ΤΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΑΦΕΘΗΚΑN ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση «άφησε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης».

 >>Η αλήθεια:  Ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020 (βλ. τελευταία ανακοίνωση Eurogroup), στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Τα συνολικά (δημοσιονομικά και ρευστότητας) μέτρα θα φτάσουν τα 24 δισ. ευρώ, ενώ ήδη εξαγγέλθηκαν και εφαρμόζονται μετά το νέο lock down μέτρα 3,3 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα άλλα:

1) Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο, στις αρχές Δεκεμβρίου, €800, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Επίσης καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

2) Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

3) Χορηγείται άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση €400 σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

4) Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

5) Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους και στους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή δίνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

6) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, θα καταβάλλεται το 1/2 της ζημίας που υφίστανται.

7) Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ, με το μισό ποσό να μην επιστρέφεται. Θα ακολουθήσει και πέμπτος γύρος του προγράμματος.

8) Παρέχεται νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση –στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας– ύψους €60.000.000, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται απαλλάσσοντάς τες κατά το διάστημα που κλείνουν από τα δημοτικά τέλη.

9) Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, πληττόμενες ή όχι.

10) Επιδοτούνται -για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο- οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, με €10 για τα θέατρα και €4 για τους κινηματογράφους ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα για τα θέατρα και 40 παραστάσεων ανά μήνα για τους κινηματογράφους, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

11) Επαναφέρεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.

12) Προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους €534, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: