Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

25 Ιανουαρίου 2015 - Μια επέτειος που δεν πρέπει να ξεχαστεί


Πέτρος Λάζος

 Το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου του 2015 έμοιαζε γεμάτο υποσχέσεις για το μέλλον της Ελλάδας. Τουλάχιστον έτσι αισθάνονταν ορισμένοι.

Όλοι εκείνοι που είχαν ψηφίσει είτε τον θίασο του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και των υπόλοιπων "θαυματοποιών", είτε το τσίρκο των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Δηλαδή, περίπου το 1/3 των Ελλήνων.

Όλοι οι υπόλοιποι είτε προσπαθούσαν να  διασκεδάσουν τους φόβους τους και να υπολογίσουν "σε πόσο καιρό θα έκανε την κωλοτούμπα η Πρώτη Φορά Αριστερά", είτε (όσοι είχαν λίγα δράμια μυαλό) αναρωτιούνταν για πόσο καιρό θα ήταν ακόμη η Ελλάδα χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι λίγοι, έψαχναν τρόπους να μετοικήσουν σε άλλη χώρα ή προετοιμάζονταν για τις ελλείψεις που θα προκαλούσε ένα "ατύχημα"...

Πριν από το πρωινό εκείνο, είχαν ακουστεί από τα στόματα των νικητών, όλα όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να σκεφθεί, ανθρώπου νους. Από ό,τι τα Μνημόνια έφεραν την κρίση, μέχρι πως θα σταματούσαν επιτέλους οι "χιλιάδες αυτοκτονίες κάθε χρόνο", από ό,τι η οικονομία μιας χώρας δεν χρειάζεται τράπεζες μέχρι πως μπορεί αυτή η χώρα, εφόσον ανήκει στην Ευρωζώνη, να αγνοήσει την ΕΚΤ, να μην πληρώσει χρέος που βρίσκεται στην κυριότητα της Κεντρικής Τράπεζας, να την υποχρεώσει να "τυπώσει" εκατοντάδες δισ. ευρώ για να εξοφληθεί το χρέος της χώρας και διάφορα άλλα τέτοια γελοία και ανυπόστατα.

Ταυτόχρονα, όποιος τολμούσε να υψώσει φωνή λογικής απέναντι σε όλες αυτές τις εγκληματικές παλαβομάρες, χαρακτηριζόταν Γερμανοτσολιάς, προδότης, Κουΐσλινγκ κ.ά. Οι εργαζόμενοι του Capital.gr, τύχαμε ειδικής μεταχείρισης. Χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην από μια "κυρία του ΣΥΡΙΖΑ", ως "πουτ@ν@κι@ των δανειστών". Μια ύψιστη τιμή από έναν ηθικό ογκόλιθο η οποία, λίγους μήνες μετά τον Γενάρη του '15, αποχώρησε από το κόμμα επειδή δεν "την βοηθούσαν να προσφέρει"...

Για τέτοιο τέρας ηθικής, ανιδιοτέλειας και αφιλοκερδούς προσφοράς, συζητάμε...

Δυστυχώς, τα όσα έγιναν μετά την εκλογική επικράτηση των Συριζανέλ, ήταν πολύ χειρότερα. Όχι μόνο δεν τύπωσε χρήμα ειδικά για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά σταμάτησε και να χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ οι επενδυτές άκουγαν "Ελλάδα" και εξαφανίζονταν. Λες και είχαν ζηλέψει τους "λιαζόμενους" μετανάστες της ίδιας εποχής, ένα πράμα...

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, μόλις "συνήλθε από τις αυταπάτες" και αντελήφθη την ολοκληρωτική καταστροφή στην οποία οδηγούσε τη χώρα, έστειλε τον νάρκισσο με το "ιδιοφυές παράλληλο σύστημα πληρωμών" σπίτι του, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το αποτέλεσμα του κίβδηλου δημοψηφίσματος και παραδέχθηκε την ταπεινωτικότερη ήττα που έχει γνωρίσει πολιτικός στα χρονικά, υπογράφοντας νέο Μνημόνιο. Καθότι, όχι μόνο δεν είδε τους δανειστές να "παρακαλάνε να μας δανείσουν" αλλά, μπροστά στον τρόμο του bank run, χρειάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για εβδομάδες και να επιβάλλει άρον-άρον capital controls, για περισσότερα από 4 χρόνια! Έτσι κατάφερε, μέσα σ’ έξι μήνες, να χαθούν κόποι και θυσίες πολλών χρόνων και να καταντήσει η χώρα παρίας και διεθνής περίγελος!

Το συνολικό κόστος ξεπέρασε τα €100 δισ., αλλά θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι να γίνει εφικτός ο αντικειμενικός προσδιορισμός του συνόλου της ζημίας. 
 

Φυσικά ο λογαριασμός, όποιος και αν είναι τελικά, δεν θα πληρωθεί από τους υπαίτιους.  Έχει αρχίσει ήδη να πληρώνεται και θα πληρώνεται για πολλές γενιές, από τα αιώνια υποζύγια. Οι υπαίτιοι απλά κυβέρνησαν για κάμποσα χρόνια, διέλυσαν ότι μπορούσε να διαλυθεί και τώρα "απολαμβάνουν τους κόπους τους, μέχρι να έρθει ξανά η σειρά τους".

Γι’ αυτόν τον λόγο, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει αυτήν την επέτειο και τα πραγματικά γεγονότα! Ποτέ! Ότι και εάν γίνει, ότι κι αν συμβεί!

Μείνετε υγιείς και ασφαλείς!


Πέτρος Λάζος

 

petros.lazos@capital.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: