Άνοδο κατά 13 θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας, ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων όπως του Ελληνικού, της Ελληνικός Χρυσός, της Κασσιώπης, και των Ναυπηγείων Σύρου και Σκαραμαγκά, πρώτη χώρα της οποίας η ΕΕ ενέκρινε το ΕΣΠΑ, απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, είναι μερικά από όσα έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζει σε ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός ξεκινά σύντομο απολογισμό του έργου του υπουργείου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφερόμενος στην επίσημη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες Πέμπτη, κατά την οποία η Ελλάδα πήρε τα εύσημα από την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τεράστια, όπως η ίδια είπε, πρόοδο της Ελλάδας στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη
Παράλληλα, αναφέρεται στο ότι ανακοινώθηκε επίσημα πως η χώρα πήρε πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ την έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και «άρα θα είμαστε και η μόνη χώρα μέλος που θα προλάβει να εκταμιεύσει πόρους εντός του 2021». «Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, αυτή είναι η θέση σε όλα που μπορούμε και μας αξίζει να έχουμε!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης.
Απαριθμώντας τα επιτεύγματα του υπουργείου στους τομείς αρμοδιότητάς του, σημειώνει αναλυτικά:
«1) ψηφίσαμε σε δύο χρόνια 15 νόμους με σκοπό την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων:
Αποτέλεσμα; Τον πρώτο χρόνο ανεβήκαμε 9 θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και άλλες 4 τον δεύτερο. Είμαστε σήμερα στην καλύτερη θέση που ήμασταν ποτέ. Πέραν όμως του δείκτη, αυτό είχε αποτέλεσμα στην προσέλκυση επενδύσεων; Και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από τον Διεθνή πίνακα της ΕΥ για την Ευρώπη, μεταξύ 51 Χωρών ανεβήκαμε 6 θέσεις τον πρώτο μας χρόνο και άλλες 6 τον δεύτερο. Είμαστε στην υψηλότερη θέση που ήμασταν ποτέ. Οι προβλέψεις για το 2021 ακόμη καλύτερες. Άρα και ψηφίσαμε και δούλεψαν. Η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται έχουμε ακόμη δρόμο να φτάσουμε εκεί που θελουμε αλλά υπάρχει σχέδιο, χρονοδιάγραμμα στόχων κλπ συμφωνημένα με την Παγκόσμια Τράπεζα που είναι ο Σύμβουλος μας σε όλα αυτά.
2) Όταν ανέλαβα όπου και να πήγαινα στο εξωτερικό δυο μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις χάλαγαν την εικόνα μας και μας παρουσίαζαν ως αποτυχημένη Χώρα: το «Ελληνικό» και «η Ελληνικός Χρυσός». Σήμερα έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν αμφότερες. Μετά από 7 χρόνια το πρώτο και 6 χρόνια η δεύτερη. Πέραν αυτών όμως Κασσιώπη στην Κέρκυρα, Αφάντου στην Ρόδο, Ναυπηγεία Σύρου και Σκαραμαγκά, ΕΛΒΟ κλπ όλα έχουν ξεκολλήσει (έχω δυο εκκρεμότητες ακόμη Σέλμαν και Ελευσίνα. Δύσκολες περιπτώσεις αλλά τις πολεμάω).
3) ΕΣΠΑ: από την θέση 19η σε απορρόφηση σήμερα στην θέση 2. Για να το καταλάβετε σε αριθμούς σε 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξόδεψαν από το ΕΣΠΑ 4,4 δις σε δυο χρόνια ΝΔ 9,4 δις…
Σήμερα γίναμε για πρώτη φορά στην Ιστορία μας Πρώτοι στην Έγκριση του νέου Προγράμματος. Για να το καταλάβετε πρακτικά, κάθε φορά επειδή πηγαίναμε τελευταίοι χάναμε έναν ολόκληρο χρόνο σε αδράνεια και μετά τρέχαμε κλπ τώρα θα έχουμε και τα χρήματα γρήγορα τώρα που τα χρειαζόμαστε αλλά και περισσότερο χρόνο για να τα απορροφήσουμε σωστά. Επαναλαμβάνω Πρώτοι! Από συνήθως τελευταίοι…
4) Αναπτυξιακή Τράπεζα: από την ίδρυση του το ΤΕΜΠΕ το 2003 και με όλες του τις μορφές έως το 2019 είχε δώσει συνολικά δάνεια, δηλ
Ρευστότητα στην Οικονομία μας, 8 δις €. Τα δυο δικά μας χρόνια στο Υπουργείο…9,3 δις…δηλ όση πραγματική δουλειά έγινε σε 16 χρόνια την κάναμε σε 2 και μάλιστα και λίγο παραπάνω. Τα εργαλεία που φτιάξαμε μέσα στην Πανδημία δούλεψαν άμεσα, λάβαμε έγκριση τον Μάιο του 2020 πρώτοι σε όλη την ΕΕ (ειδική αναφορά είχε κάνει η Αντιπρόεδρος Βεστάγκερ στην επίσκεψη της στην Ελλάδα). Συνεχίζουμε με πυρετώδεις ρυθμούς θα χρειαστεί ρευστότητα η Οικονομία μας για να φύγουμε από την κρίση μετά την πανδημία.
5) Βιομηχανία: κάναμε για πρώτη φορά επιτελική δομή για να διοχετεύουμε χρήματα του ΕΣΠΑ προς την Βιομηχανία και ιδρύσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας για να συντονίσουμε τα χρήματα του Νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σωστά και να πιάσουν τόπο. Η Βιομηχανική μας παραγωγή και οι επενδύσεις στην Βιομηχανία τρέχουν αυτή την στιγμή πάνω από κάθε πρόβλεψη και αρχίζουμε την αντίστροφη πορεία από εκείνη που ξεκίνησε το 1981 που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση μας. Ενώ η Αναγέννηση των Ναυπηγείων επαναφέρει έναν ζωτικό μας κλάδο που είχαμε χάσει.
Εμπόριο: Κρατήσαμε το εμπόριο και την κατανάλωση όρθια εν μέσω Καραντίνας με αποτελέσματα που όταν έγιναν γνωστά εξέπληξαν και τους πολιτικούς μας αντίπαλους. Ενώ με Ευρωπαικούς Πόρους και τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα εγγυημένα δάνεια έμειναν όρθιες οι επιχειρήσεις σε στενή συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.
6) Απορροφήσαμε όλους τους Ευρωπαικούς Πόρους που λίμναζαν από το 2016, φτιάξαμε τον διαγωνισμό για το κέντρο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στην ΧΡΩΠΕΙ με μεγάλες συμμετοχές, έως το τέλος της θητείας μας θα το εγκαινιάσουμε. Φτιάξαμε την πλατφόρμα Elevate Greece και έχουμε για πρώτη φορά καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, προσθέσαμε πόρους, ψηφίσαμε φορολογικά κίνητρα, απλοποιήσαμε διαδικασίες κλπ είμαστε επισήμως στην καλύτερη θέση που ήμασταν ποτέ και σε αυτό τον δείκτη, με την ταχύτερη άνοδο σε όλη την Ευρώπη αλλά ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά δυστυχώς. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα όπως την θέλουμε. Επενδύσεις όμως όπως της Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty κλπ θα μας δώσουν δυνάμεις στους τομείς αυτούς και συνέργειες που σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μας θα είναι μια άλλη χώρα εξαιρετικά καλύτερη».
«Όλα αυτά που έγραψα και μακρηγόρησα είναι μόνον ελάχιστα από όσα έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια αλλά ενδεικτικά ανά τομέα ευθύνης μου για να ξέρετε ποσό άδικο είναι να γράφουν ότι δεν δουλεύω και το μόνον που κάνω είναι να βγαίνω στην τηλεόραση και άλλες ανοησίες», υπογραμμίζει επίσης ο υπουργός, απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν κατά καιρούς για την παρουσία του στα κανάλια.
«Συνεχίζουμε και παρά τις αντιξοότητες θα φτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει και ονειρευόμαστε. Πάντα σε όλα στην πρώτη θέση όπως σήμερα!», καταλήγει ο Α. Γεωργιάδης.
Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου