Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Όραμά μας η ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας - Να γίνει καλύτερη από πριν


Η ελπίδα μας και το όραμά μας είναι να  ανασυγκροτήσουμε τη βόρεια Εύβοια, η οποία  επλήγη ιδιαίτερα, ώστε να γίνει καλύτερη από ό,τι ήταν πριν τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την ΕΕ, τον μηχανισμό rescEU, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συνέβαλαν, αλλά και όλες τις χώρες που συνέβαλαν διμερώς. «Πρόκειται για μία αληθινή έκφραση αλληλεγγύης. Αλλά αποτελεί και απόδειξη ότι το να μοιραζόμαστε δυνατότητες και μέσα -δεν αναφέρομαι μόνο σε αεροπλάνα αλλά και σε πυροσβέστες, σε οχήματα κλπ.- αποφέρει αποτελέσματα σε τέτοιες περιόδους κρίσης» είπε.Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από αυτή τη συνεργασία «αντλήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το επίπεδο συντονισμού» ενώ υπογράμμισε ότι  τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης.

Παράλληλα  αναφέρθηκε στον κ. Σταύρο Μπένο που όπως είπε είναι «ένας ιδιαίτερα έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Καλαμάτας μετά τον σεισμό του 1986».

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την προσωπική του αλληλεγγύη, αλλά «και την αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώπιον των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετώπισε η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, μας ζητήθηκε να κινητοποιήσουμε βοήθεια. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Όπως είπε η ανταπόκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωση που παρείχαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα ήταν η  μεγαλύτερη επιχείρηση πυρόσβεσης που συντόνισε ποτέ ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ωστόσο όπως είπε η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωφελούμενος αυτού του μηχανισμού. Στην πραγματικότητα, από το 2014, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασία της ΕΕ 10 φορές, ενώ έχει προσφέρει αρωγή σε 22 περιπτώσεις όταν άλλα κράτη-μέλη ζήτησαν βοήθεια.

Εξέφρασε δε την πρόθεσή του να συνεχιστεί η συνεργασία προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω όχι μόνο την εθνική και ευρωπαϊκή ικανότητα αντίδρασης ενώ χαιρέτισε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι καιρός για τολμηρές ενέργειες, διότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει αντιμέτωπους με περισσότερες προκλήσεις όπως αυτή. Και σε αυτό το θέμα θα θέλαμε σίγουρα να συνεργαστούμε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: