Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ

# Οι ΗΠΑ κουράστηκαν να παριστάνουν τις “υπεράνω”, τις “ουδέτερες”. Έριξαν την μάσκα και τώρα χρησιμοποιούν την γλώσσα του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μας και δεν ξέρω αν τούτη η κυβέρνηση και μάλιστα τέτοιο ύποπτο αμερικανπδουλείας άτομο στο ΥΠΕΞ, αντιδράσει σωστά, ή ενδώσει.

 

Λύση με εντολή Ουάσιγκτον


Πηγή : ΕΘΝΟΣ  22/3/2008


Οι υπουργοί Εξωτερικών Αθήνας και Σκοπίων εξέφρασαν τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων για να επιτύχουν λύση στη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, την ερχόμενη Τρίτη, στη Ν. Υόρκη


Με τη «δέσμευση» των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση στο Σκοπιανό και με απόλυτη «συσκότιση» ώστε οι «ιδέες και σκέψεις» που κατατέθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φριντ να εμφανισθούν την επόμενη Τρίτη ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης υπό τον αρμόδιο μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλόσοσκι, υπό την εποπτεία του Αμερικανού υφυπουργού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη συνάντηση αυτήν οι δύο υπουργοί παρουσία του κ. Φριντ εξέφρασαν τη «δέσμευση» των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη τη μέχρι τώρα απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «χρήσιμη συζήτηση και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», προσθέτοντας ότι «οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση και τα δύο μέρη προσβλέπουν στη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από ελληνική πηγή η λέξη «δέσμευση» προστέθηκε κατόπιν απαίτησης της αμερικανικής πλευράς.

«Σκέψεις και ιδέες κατατέθηκαν απ όλες τις πλευρές που παρίσταντο στη συνάντηση» δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι στις συνομιλίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Μπακογιάννη και Μιλόσοσκι, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Φριντ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Β. Νούλαντ και Τ. Σταματόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

«Ιδέες»
Η ίδια πηγή όμως δεν απάντησε στην ερώτηση εάν η συζήτηση έγινε στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης που έχει υποβάλει ο κ. Νίμιτς, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ενδέχεται οι «ιδέες» που υπέβαλε στις δύο πλευρές ο κ. Φριντ να κινούνται εκτός του πλαισίου της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης.

Η κ. Μπακογιάννη πάντως σε δηλώσεις της τόνισε ότι ο κ. Νίμιτς είναι ενήμερος των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται και ότι δεν ανατρέπεται το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι δεν αποκλείονται και άλλες διμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των διαβουλεύσεων και άφησε να εννοηθεί ότι το διάστημα των δέκα ημερών που απομένει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι αρκετό για να βρεθεί λύση.

Η κ. Μπακογιάννη πάντως δήλωσε ότι κι αν ακόμη δεν βρεθεί λύση, η αποστολή του κ. Νίμιτς θα συνεχισθεί γιατί η εντολή που έχει δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι. Πιθανότατα θα συναντηθεί και πάλι με την Ντ. Μπακογιάννη στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Μπρντό της Σλοβενίας στις 28-29 Μαρτίου.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και έγινε στην κατοικία της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Β. Νούλαντ.

Η κ. Μπακογιάννη είχε φθάσει περίπου μία ώρα νωρίτερα και είχε κατ ιδίαν επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κ. Μπακογιάννη συνοδευόταν από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της πρέσβη κ. Χαλαστάνη, τον μόνιμο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ πρέσβη Τ. Σταματόπουλο, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο και τους συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Ζαφειριάδη και Σ. Ξενάκη.

Τον κ. Μιλόσοσκι συνόδευε ο διπλωματικός σύμβουλος του Σκοπιανού πρωθυπουργού κ. Γκρουέφσκι, κάτι που προκάλεσε εντύπωση και ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια «ελέγχου» του υπουργού Εξωτερικών.

Μέχρι και χθες πάντως δεν είχε υπάρξει καμιά επίσημη αλλαγή της ελληνικής θέσης όπως έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό για επιδίωξη σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Στη θέση αυτή παρέπεμπαν αρμόδιες πηγές σε ερωτήσεις για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «παραλλαγή της ονομασίας Νέα Μακεδονία», την οποία προκρίνουν και οι Αμερικανοί και χρήση της μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα και σε διεθνείς οργανισμούς χωρίς να επιβάλλεται η υιοθέτηση της νέας ονομασίας από τρίτες χώρες.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ

 

ΝΤ. ΦΡΙΝΤ
Ο σκληρός διπλωμάτης που δεν σταματά να πιέζει


Εξερχόμενη του γραφείου της Αμερικανίδας ομολόγου της, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έδειχνε έτοιμη να εκραγεί. Παρά το γεγονός ότι είναι η καλύτερη «πελάτισσα» των δημοσιογράφων και ποτέ δεν αρνείται να κάνει δηλώσεις, εκείνο το απόγευμα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η κ. Μπακογιάννη ήταν φειδωλή στα λεγόμενά της.

Λίγα λεπτά πριν, στον 7ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άκουσε την κ. Κοντολίζα Ράις να υπογραμμίζει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμποδιστεί. Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες -η προηγούμενη στις Βρυξέλλες- που η Αμερικανίδα υπουργός εξηγούσε στη φίλη της, όπως συνηθίζουν να αποκαλεί η μία την άλλη, ότι η ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει διεθνή επιτυχία για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Οταν το αυτοκίνητο της κ. Μπακογιάννη ξεκίνησε για το Κογκρέσο όπου θα συναντούσε τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζόζεφ Μπάιντεν -δύο μεγάλων υποστηρικτών της Αθήνας για το Σκοπιανό- παρέμεινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στενός συνεργάτης της, ο οποίος με ψυχρό τρόπο μας ανακοίνωσε ότι «η συνάντηση ήταν επαγγελματική», που στη δημοσιογραφική γλώσσα σημαίνει πως «ήταν χάλια» και οι διαφωνίες ήταν κάθετες. Το μήνυμα της κ. Ράις ελήφθη από την κ. Μπακογιάννη, η οποία το μετέφερε στην Αθήνα...

Στη συνάντηση με τους γερουσιαστές, η Ελληνίδα υπουργός παρουσιάστηκε αγνώριστη. Ούτε γελούσε, όπως κάνει πάντα, ούτε μιλούσε. Ακουγε μόνο, αλλά σίγουρα λίγα συγκράτησε, καθώς το μυαλό της ήταν ακόμα στα λεγόμενα της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από εκείνη την ημέρα, στις 14 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, που οργάνωσε μαζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Βικτόρια Νούλαντ τη χθεσινή συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, ανέλαβε δράση. Ενας διπλωμάτης χωρίς αισθήματα, όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνομιλητές του, έλαβε εντολή στο πιο ανώτερο επίπεδο, να ξεκινήσει να συνομιλεί με τους αρμοδίους της Αθήνας και των Σκοπίων.

Η συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων πρέπει να επιτευχθεί πριν από την αναχώρηση του προέδρου για την Ευρώπη (στις 31 Μαρτίου), ανέφερε η εντολή την οποία δεν χρειάστηκε να αναλύσει η κ. Ράις. Τις περιόδους κρίσεων, ο κ. Φροντ πιάνει πουλιά στον αέρα. Και γνωρίζει πως αυτό που ενδιαφέρει τους προϊσταμένους του είναι το αίσιο τέλος της αποστολής, άσχετα από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης διατηρεί μέχρι σήμερα ανοικτή γραμμή με την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα συνεχίσει έως τη σύνοδο του Βουκουρεστίου να «ενοχλεί» και να απαιτεί διευθέτηση του θέματος της ονομασίας για να μην εμποδιστεί η διεύρυνση.

Λέγεται πως ο ίδιος άργησε να πιστέψει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν μπλόφαρε όταν διεμήνυσε πως η μη συμφωνία σημαίνει μη πρόσκληση.

Και συνειδητοποίησε πως το βέτο είναι στο τραπέζι, όταν η κ. Μπακογιάννη είπε στους Αμερικανούς συνομιλητές της πως οι πιέσεις δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Ο κ. Φριντ ήταν ο συγγραφέας του μηνύματος που μετέφερε στον κ. Καραμανλή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, και αυτός που έστειλε την ίδια μέρα τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ στην κ. Μπακογιάννη, για να εξηγήσει τα οφέλη της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας.

Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα από κοντά, δεν ήταν έκπληξη η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, αν και η κυβέρνηση, στον πανικό της, έβγαζε μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών για να διαβεβαιώσουν ότι οι πιέσεις ήταν καταδικασμένες να πέσουν στο κενό.

Αναφερόμενος στην αποστολή του κ. Φριντ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιόν Μακόρμακ, δήλωσε ότι (ο Αμερικανός υφυπουργός) θα έχει μερικές συναντήσεις, «υποβοηθητικές των διεθνών προσπαθειών, ειδικότερα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος».

Προσέθεσε ότι «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του πρέσβη Νίμιτς και καιρούς έχουμε συναντηθεί με την κάθε πλευρά. Η υπουργός (Ράις) συναντήθηκε χωριστά με την Ελληνίδα και τον "Μακεδόνα" υπουργό Εξωτερικών, για να τους ενθαρρύνει να βρουν λύση σε αυτό το θέμα που βρίσκεται ενώπιόν τους στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι πρέπει κανείς να δει αυτές τις συναντήσεις με τα μέρη ως μέρος αυτής της συνεχιζόμενης προσπάθειας και υπό το πρίσμα της υποστήριξης του ΟΗΕ».

Αν και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί με βάση την αρχή της ομοφωνίας, ο κ. Μακόρμακ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρξει λύση.

Προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί πως πρόκειται για ευαίσθητο και δύσκολο πρόβλημα, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος που να μην επιτρέψει στα δύο αυτά κράτη που διαθέτουν λογικές, εκλεγμένες, δημοκρατικές ηγεσίες να καταλήξουν σε λογική επίλυση του ζητήματος».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 


 

Προθεσμία 12 ημερών από ΗΠΑ


Πηγή : Ελεύθερος Τύπος  21.03.08


Η Ουάσιγκτον περνά από το παρασκήνιο στο προσκήνιο και από την «τηλεφωνική διπλωματία» στην άμεση παρέμβαση, με σκοπό τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων (υπό συζήτηση είναι λύση διπλής ονομασίας) με συνοπτικές διαδικασίες, ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα (12 ημερών) και άτυπη επιδιαιτησία.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, και της ΠΓΔΜ, κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, στις Βρυξέλλες, στις 9.30 το πρωί στο σπίτι της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ, κ. Βικτόρια Νούλαντ, υπό την εποπτεία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ντανιέλ Φριντ, είναι αποκαλυπτική των πιέσεων που ασκούνται και κυρίως εκείνων που θα ασκηθούν όταν έρθει η ώρα της κρίσης για την πρόσκληση ένταξης προς την ΠΓΔΜ (Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, 2-4 Απριλίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Φριντ θα έχει μαζί του ένα μνημόνιο (πλαίσιο συμφωνίας) προς υπογραφή από τους δύο υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση με τη σημερινή συνάντηση, μόλις μία εβδομάδα μετά τις συνομιλίες της κυρίας Μπακογιάννη με το Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι, υπό την «αιγίδα» της κυρίας Νούλαντ, ακυρώνεται η αρμοδιότητα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ενώ αναδεικνύεται η διμερής διάσταση του προβλήματος της ονομασίας, όπως θέλουν τα Σκόπια, αλλά και ο κυρίαρχος αμερικανικός ρόλος σε οποιαδήποτε διευθέτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός της συνάντησης γνωστοποιήθηκε στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον την Τρίτη το βράδυ. Εκείνη την ημέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μετέφερε την ανησυχία του προέδρου Μπους για το θέμα και την πεποίθησή του ότι «μπορεί και πρέπει να λυθεί».

Η κυρία Ντάνα Περίνο, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΕΤ, Λάμπρου Παπαντωνίου, δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρόεδρος ελπίζει ότι (σ.σ. τα μέρη) θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, διότι θεωρεί ότι το θέμα είναι επιλύσιμο και πρέπει να διευθετηθεί πριν από την αναχώρηση για το Βουκουρέστι στο τέλος του μηνός». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μάλιστα ανακοίνωσε ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κυρία Κοντολίζα Ράις, «συνομιλεί με τις δύο πλευρές», κάτι που δεν είχε γίνει γνωστό από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως όλα δείχνουν, η επικοινωνία στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Αθήνα - Σκόπια πρέπει να είναι συνεχής το τελευταίο διάστημα, κάτι που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρέσβεων κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ με τον κ. Μάθιου Νίμιτς (οι οποίες θα επαναληφθούν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη) είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικαστικές.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών προεξοφλούν την απορριπτική στάση της ΠΓΔΜ και υποβαθμίζουν τη σημερινή συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μιλοσόσκι με τη διαμεσολάβηση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είναι ειδήμων σε ό,τι αφορά στα Σκόπια και λέγεται ότι υπήρξε αρχιτέκτονας της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ, προκειμένου να υποστηριχθεί τότε η κυβέρνηση εν όψει της εφαρμογής της Συμφωνίας της Αχρίδας για την παραχώρηση προνομίων στην αλβανική μειονότητα.

Αίσθηση προκάλεσε η δραματική έκκληση του ΥΠΕΞ της Σερβίας κ. Γέρεμιτς μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του κυρία Μπακογιάννη, η οποία χθες επισκέφθηκε τα Τίρανα. Η έκκλησή του ήταν η εξής: «Μην το κάνετε αυτό, απευθύνομαι κυρίως στα κράτη της περιοχής. Μη θίγετε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας αναγνωρίζοντας ως κράτος το Κόσοβο. Μην το κάνετε αυτό. Βοηθήστε μας. Βοηθήστε μας να βρούμε μια λύση με την οποία μπορούμε να συμβιώσουμε όλοι μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: