Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Ο Νίμιτς ζητά να κατοχυρωθούν οι Σκοπιανοί ως “Μακεδονικό έθνος”!

Φτάσαμε λοιπόν στην πηγή του προβλήματος! Αυτό που όλοι ξέρουμε ότι είναι το πρόβλημα, αλλά ποτέ ως τώρα δεν τέθηκε τόσο ανοιχτά. Ο Νίμιτς ζητά ως μέρος του “συμβιβασμού” να αναγνωρίσουμε ότι τα Σκόπια είναι το “Μακεδονικό έθνος”. Αλλά αυτό ακριβώς είναι η ουσία του προβλήματος. Όχι τόσο η ονομασία του κράτους, όσο η ονομασία του έθνους!

Ο αλυτρωτιμός των Σκοπίων εντοπίζεται ακριβώς στο ότι σφετερίστηκαν την ελληνική εθνική ταυτότητα της Μακεδονίας για δώσουν τη βάση της εθνικής ταυτότητας στο δικό τους έθνος. Στο “μακεδονικό”, δήθεν, έθνος. Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι Σκοπιανοί αισθάνονται “Μακεδόνες” γνήσιοι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου, αλλά αυτό συμβαίνει με κλοπή και υφαρπαγή της δικής μας εθνικής ταυτότητας, της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Αυτό είναι ακριβώς και το όχημα του αλυτρωτισμού τους. Η ύπαρξη “μακεδονικού έθνους” και όχι τόσο η ύπαρξη “μακεδονικού κράτους”.

Είναι γεγονός ότι έχουμε καθυστερήσει υπερβολικά να το εξηγήσουμε αυτό στη διεθνή κοινότητα. Να εξηγήσουμε δηλαδή ότι το πρόβλημα μας είναι η ύπαρξη “μακεδονικού έθνους” περισσότερο από ότι η ύπαρξη “μακεδονικού κράτους”. Τολμώ να πω κάτι ακραίο:  Αν το “μακεδονικό” κράτος υπήρχε χωρίς την κατασκευή του “μακεδονικού” έθνους, αν δεν υπήρχε δηλαδή η ιδεολογία του ψευδομακεδονισμού, η ύπαρξη κράτους “Μακεδονία” στα Βόρεια σύνορά μας ενδεχομένως να μην μας πείραζε καν! Διότι θα ήταν ξεκάθαρο τότε ότι μια τέτοια “Μακεδονία” θα ήταν γεωγραφική και όχι εθνική οντότητα που υφαρπάζει μέρος της ελληνικής εθνικής ταυτότητας με σκοπό την αλυτρωτική διεκδίκηση των εδαφών και των πληθυσμών εκείνων που αντιστοιχούν στη Μακεδονία.

Ο ψευδομακεδονισμός εμπεριέχει ξεκάθαρα μέσα του τον αλυτρωτισμό έναντι της Ελλάδας. Το όχημα του ψευδομακεδονισμού είναι η ύπαρξη “μακεδονικής” εθνότητας. Αυτό είναι η πεμπτουσία του αλυτρωτισμού. Μακεδονική εθνότητα με κλοπιμαία ελληνικά στοιχεία μέσα σε αυτήν. Αν η Ελλάδα αποδεχθεί “μακεδονικό έθνος” με τους όρους του κ. Νίμιτς, θα έχει νομιμοποιήσει δια παντός τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

 Η πρόταση του κυρίου Νίμιτς για την αναγνώριση “μακεδονικού έθνους” αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την υπόθεση της Μακεδονίας. Αν η Ελλάδα, αν οι Έλληνες διπλωμάτες και οι πολιτικοί ταγοί δεν αντιληφθούν τι σημαίνει η αποδοχή “μακεδονικού έθνους”, τότε η μάχη που δίδει η Ελλάδα για τη Μακεδονία θα έχει χαθεί σε μία στιγμή. Αν, αντιθέτως, η Ελλάδα πει “μα ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημά μας, η εθνική τους ταυτότητα και η ύπαρξη μακεδονικού έθνους”, τότε το πράγμα θα έχει σωθεί. Τολμώ να πω, για πάντα.

Ίσως ποτέ άλλοτε από το 1992-93 το θέμα της Μακεδονίας δεν πέρασε κρισιμότερη καμπή. Ίσως τώρα να είναι ακόμη κρισιμότερη η περίσταση, διότι, αν η Ελλάδα ανοήτως δεχθεί την ύπαρξη “μακεδονικού έθνους”, ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων θα έχει νομιμοποιηθεί δια πάντός. Είναι τώρα η στιγμή, η Ελλάδα να πει το πραγματικό “όχι” στα Σκόπια. Σε αυτό που είναι όλη η ουσία του προβλήματος. Στον ψευδομακεδονισμό. Άραγε θα το πει; Ή το παιχνίδι το έχουμε ήδη χάσει και η διπλωματία μας είπε το ανόητο, αφελές και αυτοκτονικό “ναι”;

Πηγή : Το Ιστολόγιο του Αντίβαρου

 


 

Όλοι περιμένουν τα Σκόπια.


Πηγή :ΕΘΝΟΣ  18/3/2008

Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, αρκέστηκε να σχολιάσει η Ντ.Μπακογιάννη για τα δημοσιεύματα περί νέων προτάσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ

Οι προφορικές προτάσεις Νίμιτς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ειδικά μέχρι να αποτυπωθούν και επισήμως (και εγγράφως) στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη,  ωστόσο η ελληνική πλευρά εμφανίζεται σίγουρη ότι δεν υπάρχει λόγος νέων κινήσεων.

Όπως σχολίασε την Τρίτη η Ντ.Μπακογιάννη, κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει μία ξεκαθαρισμένη θέση με την οποία έχει προσέλθει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εντατικοποίηση των προσπαθειών σ' αυτές τις 15 ημέρες, οι οποίες μένουν μέχρι το Βουκουρέστι. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εντός της χώρας αλλά κυρίως είναι γνωστές εκτός της χώρας».

Η υπουργός Εξωτερικών λίγο νωρίτερα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική επιτροπή για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ δημοσιοποίησαν πληροφορίες που θέλουν τα ονόματα που πρότεινε ο ειδικός μεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ να είναι Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια, αλλά και να ζητάει από την Ελλάδα αναγνώριση «της γλώσσας ως μακεδονικής, του λαού ως μακεδονικού και του πολιτισμού ως μακεδονικού».

Κατά κάποιες εκτιμήσεις, ωστόσο, η πλευρά της ΠΓΔΜ επιδίωξε να «κάψει» τις νέες προτάσεις πριν αποτυπωθούν επισήμως, επειδή προσεγγίζουν περισσότερο τις ελληνικές θέσεις.

«Ενημέρωση όπως πρέπει»

Εξάλλου, ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενημέρωση γίνεται μόνο από την πλευρά της ΠΓΔΜ, είπε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Δεν εννοώ με άγνοια των πολιτών, αλλά με τήρηση κανόνων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι άρνηση ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών. Άλλωστε το είχαμε πει και έχει γίνει. Ενημερώθηκαν και μπορούν να ενημερωθούν, ανά πάσα στιγμή, οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων της ελληνικής Βουλής", επεσήμανε.

 

Αισιόδοξος Τσερβένκοφσκι

Αισιόδοξος ότι το ζήτημα της ονομασίας θα έχει επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου), εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Σλοβενία (προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.), ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας δήλωσε ότι τα Σκόπια εργάζονται για ένα λογικό συμβιβασμό, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη 17χρονη διαφορά για το όνομα με την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι ένα όνομα που δεν «τραυματίζει» την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να δεχθούν μία ονομασία που θα υπαγορεύσει η Αθήνα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ για να επιβάλει μία λύση.

Όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την προσκληση της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη της πιστεύουν ότι η ΠΓΔΜ πληροί τα κριτήρια ένταξης. «Το μόνο πρόβλημα που απομένει, είναι η διμερής διαφορά με τη γείτονα Ελλάδα αναφορικά με το όνομα της χώρας μας», παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: