Τώρα οι ίδιοι λένε ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει ζητήσει ποτέ την στήριξή τους.
Θα μπορούσαν να είχαν πιέσει για μια λύση που δεν θα μας προκαλεί, αλλά μόνο το κέρδος σκέπτονται οι... δικοί μας | |
Ποιες μεγαλοεπιχειρήσεις δρουν εκεί | |
Η εικόνα που μεταφερόταν το βράδυ της Παρασκευής από τη Νέα Υόρκη δεν δικαιολογούσε καμιά αισιοδοξία, αφού ήθελε την αντιπροσωπεία των Σκοπίων να έχει φορέσει και πάλι το αδιάλλακτο προσωπείο, αρνούμενη να μετακινηθεί έστω και μία ίντσα από τη συνταγματική της ονομασία, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η οικονομία τους στηρίζεται στις ελληνικές επενδύσεις.
Στο επίπεδο αυτό η εικόνα εμφανίζει δύο όψεις: από τη μια καταγράφεται η συντριπτική υπεροχή της ελληνικής πλευράς, η οποία, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των ξένων επενδύσεων εντός της FYROM, φαίνεται να ελέγχει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική της ανάπτυξη και προοπτική και, από την άλλη, αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα μοιάζει όχι μόνο να μην αξιοποιείται ως πρόσφορος μοχλός πίεσης, αλλά σχεδόν να μη διαδραματίζει κανέναν απολύτως ρόλο, σε μια εποχή ιδιαίτερα που δοξάζεται η οικονομική διπλωματία!
Ορισμένοι μάλιστα διπλωματικοί αναλυτές των εξελίξεων, διαπιστώνοντας αυτήν την ανεξήγητη, σχεδόν παράλογη, αυτοακύρωση ενός τόσο αποτελεσματικού όπλου, φτάνουν να κάνουν λόγο ακόμη και για υπονόμευση του εθνικού θέματος «εκ των έσω». Κάτι που όπως τονίζουν δεν εκπλήσσει, αφού συμβαίνει για πολλοστή φορά στο γήπεδο των εθνικών θεμάτων! Η οικονομία των Σκοπίων, όπως θα δούμε στη συνέχεια, βρίσκεται εν πολλοίς στα χέρια μιας ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ. Η όποια ευημερία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους έλληνες επενδυτές, άρα θα έπρεπε οι γείτονες πρώτοι αυτοί να επιδιώκουν αρμονικές και ομαλές διμερείς σχέσεις, αφού μια αιφνίδια ελληνική απόσυρση θα απειλούσε τη χώρα τους με ένα απρόβλεπτο οικονομικό «κραχ».
Με αριθμούς, για να γίνει περισσότερο χειροπιαστό το επιχείρημα, το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στα γειτονικά Σκόπια υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου και αφορά τη δραστηριοποίηση 185 τουλάχιστον επιχειρήσεων, οι οποίες εξασφαλίζουν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Άλλες 650 εγχώριες επιχειρήσεις επίσης αναπτύσσουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα προς την κατεύθυνση των Σκοπίων, συνεργαζόμενες προνομιακά με εμπόρους και επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα κατέχει παράλληλα την τρίτη θέση όσον αφορά τις ξένες εμπορικές επιχειρήσεις, με μερίδιο 11,6%.
Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό του δυναμισμού της ελληνικής παρουσίας στα Σκόπια το ότι οι ελληνικών συμφερόντων επενδύσεις έχουν αυτήν την ώρα τον πρώτο λόγο στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, των τροφίμων, των αναψυκτικών, της ένδυσης και της βιομηχανίας τσιμέντου.
Κι όμως, αυτό το νευραλγικό κομμάτι, που παραπέμπει σε «βασίλισσα» σ' αυτήν την ιδιότυπη διμερή παρτίδα σκακιού που εξελίσσεται εδώ και τόσα χρόνια, δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του.
Προφανώς, στον βωμό του «κερδώου» Ερμή για την εγχώρια επιχειρηματική τάξη, ο όποιος πατριωτισμός υποχωρεί θεωρούμενος παρωχημένος, αν όχι και παράλογος. Όπως συνέβη άλλωστε και με το εμπάργκο, όπου και τότε βρέθηκαν οι επιτήδειοι που θέλησαν και τα κατάφεραν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εθνικών επιδιώξεων. Στον… σκοπό Μητσοτάκη, Πάγκαλου, Μάνου και πολλών άλλων με… διευρυμένους ορίζοντες!
Το μόνο βέβαιο συμπερασματικά είναι ότι επί του θέματος «δεν κουνήθηκε φύλλο». Έτσι, για την ιστορία, ιδού η ελληνική επιχειρηματική σφραγίδα στα Σκόπια, με τα ονόματα των 26 μεγαλύτερων εταιρειών:
Ιντρακόμ, Πετζετάκις, Γερμανός (τηλεπικοινωνίες), Αlpha Copy Nokia, Τσιμέντα Ηρακλής, Toyota Ελλάς, Κρι-Κρι, Δέλτα Ελλάς (γαλακτομικά), Αλουμύλ (αλουμίνια), ΟΚΤΑ (Ελληνικά Πετρέλαια), Εθνική Τραπεζα, Cosmophone (ΟΤΕ), Pivara (ελληνική ζυθοποιία), Μάρμαρα Κυριακίδης, Βερόπουλος, Alpha Bank, Zito Lucs (ElBisco), Στρούμιτσα (καπνά), Σαλεπτσής (αλουμίνια), Μάρμαρα Λαζαρίδη, Net-Phone (εισαγωγές - εξαγωγές), Νήματα Έλενα, Dam Tzam (διαγνωστικό κέντρο), Ηρώ (κατεψυγμένα λαχανικά), VeΜed (ιατρικός εξοπλισμός), ΙnterSnack (κρουασάν).
ΥΓ.: Από την άλλη, οι των Σκοπίων θεωρούν προφανώς τόσο ζωτικής σημασίας γι' αυτούς το θέμα του ονόματος, ώστε παραβλέπουν αυτήν την ώρα κάθε άλλη παράμετρο. Κάθε αντίλογος δεκτός.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου