Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

«Ναι» από τη Ρωσία στο όνομα που θα συμφωνηθεί

Δήλωση του πρέσβη κ. Βντόβιν στην «KAΘHMEPINH»


Της Δωρας Αντωνιου

Την πρόθεση της Ρωσίας να υιοθετήσει στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ νέα ονομασία εφόσον αυτή προκύψει μέσα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, προαναγγέλλει με δήλωσή του στην «Κ» ο πρέσβης της Μόσχας στην Αθήνα κ. Αντρέι Βντόβιν, ο οποίος ταυτόχρονα εκφράζει την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, ο κ. Βντόβιν εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η πλήρης δήλωση του Ρώσου πρέσβη σε απάντηση ερώτησης για τη θέση της χώρας του στο θέμα της ονομασίας, είναι η εξής: «Η Ρωσία πιστεύει ότι αυτή η διαφορά, όπως και τα υπόλοιπα κρίσιμα διεθνή προβλήματα, πρέπει να λυθεί μέσω επίτευξης συμφωνίας των δύο μερών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το 1992 η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική ονομασία. Ομως, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία της ελληνικής πλευράς και επιδιώκοντας τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και την εξεύρεση τέτοιας λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η Ρωσία θα αναγνωρίσει όποια διευθέτηση του θέματος θα εκπληρώνει αυτό το κριτήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως και γενικά στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία δίνει πρωταρχική σημασία στους κανόνες διεθνούς δικαίου, στους οποίους βασίζεται η σύγχρονη πρακτική διεθνών σχέσεων. Ταυτόχρονα όμως, αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ενθάρρυνσης αποσχιστικών κινημάτων και, το σημαντικότερο, προκλητική απαξίωση του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, όταν για όλα αποφασίζει η λογική της στρατιωτικής ισχύος. Τέτοια προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις στη Βαλκανική και όχι μόνο. Η πολιτική των ΗΠΑ και μερικών ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα του Κοσόβου όχι μόνο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά προκαλεί αύξηση της δυσπιστίας μεταξύ χωρών και λαών στα Βαλκάνια και δημιουργεί νέα, σοβαρά προβλήματα στο δρόμο της διευθέτησης του θέματος της ονομασίας».

«Αλλοι έχουν πρόβλημα»

Οπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Βντόβιν, εφόσον προκύψει συμφωνημένη λύση ως προς το όνομα, η Μόσχα δεν έχει κανένα πρόβλημα να την υιοθετήσει στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, αντικαθιστώντας με τη νέα ονομασία τη χρήση της συνταγματικής. Προσθέτουν μάλιστα ότι «άλλες χώρες δείχνουν να έχουν πρόβλημα να προβούν σε ανάλογη κίνηση».

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει εάν η Ουάσιγκτον θα υιοθετήσει τη νέα ονομασία στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια. Οι ΗΠΑ ωστόσο επιμένουν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 - 4 Απριλίου, προφανώς διότι επιθυμούν να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η διαδικασία διεύρυνσης της Συμμαχίας με την ένταξη και της ΠΓΔΜ. Ετσι, μιλούν για «παράθυρο ευκαιρίας», σε σχέση με την πρόταση Νίμιτς, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσαν αναβάθμιση του επιπέδου των συνομιλιών, προκειμένου να υπάρχει επιτάχυνση.

ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκαν για τις θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην Αθήνα, καθώς και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην πλειοψηφία τους οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη χώρα μας απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας και επί των αναμενόμενων εξελίξεων και περιορίστηκαν στο να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη διαπραγμάτευση υπό τον κ. Νίμιτς.

Το κλίμα που εισπράττει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι όλοι ελπίζουν να βρεθεί λύση πριν από το Βουκουρέστι, καθώς κανένας δεν θα επιθυμούσε να δει τα πράγματα να οδηγούνται στα άκρα. Η απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε βέτο, εφόσον δεν βρεθεί λύση, κατέστη για άλλη μια φορά σαφής στην ενημέρωση αυτή.

H KAΘHMEPINH


Δεν υπάρχουν σχόλια: