Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Πραγματικός αντίπαλος οι ΗΠΑ - Μονόδρομος η άσκηση βέτο

Πηγή : Strategy-Geopolitics.blogspot.com

Από το ρεπορτάζ της Ειρήνης Καρανασοπούλου από τα "ΝΕΑ":

"Συνομιλίες με το... μαχαίρι στον λαιμό, τύπου «Μπούντεστοκ»- το ελβετικό θέρετρο όπου οι συνομιλίες υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα κατέληξαν στο σχέδιο Ανάν 5- σχεδιάζουν οι Αμερικανοί στο Βουκουρέστι, με στόχο να εξαναγκάσουν τον Κώστα Καραμανλή είτε να «καταπιεί» το βέτο στην πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε να τον κάνουν να το πληρώσει ακριβά.
Με το δεδομένο ότι η σκοπιανή ηγεσία στο σύνολό της έχει υιοθετήσει πολιτική «κατενάτσιο» έναντι της πρότασης Νίμιτς- προσπαθώντας να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα αποκλειστικά και μόνο στις επικείμενες κάλπες η Ουάσιγκτον προτίθεται με την άφιξη της ελληνικής και της σκοπιανής αντιπροσωπείας στο Βουκουρέστι να παρουσιάσει μια νέα «φόρμουλα» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της FΥRΟΜ, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς μεγάλες παραλλαγές από την τελευταία πρόταση Νίμιτς. Σ΄ αυτά τα πλαίσια, υπήρξε χθες το βράδυ (με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς) τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Στη φάση αυτή η διαπραγμάτευση θα πάρει τη μορφή «τώρα ή ποτέ» και ο κ. Καραμανλής αναγκαστικά θα εμφανιστεί όπως εκτιμούσαν διπλωματικές πηγές- ο αδιάλλακτος της υπόθεσης, μολονότι τόσο καιρό τα Σκόπια είναι αυτά που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση. Κατόπιν αυτού- και με τον πρόεδρο Μπους και τους άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ να έχουν ήδη αφιχθεί στο Βουκουρέστι- οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές των ΗΠΑ, θα υποστηρίξουν πως αφού δεν έχει επιτευχθεί λύση, βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Και, άρα, η Ελλάδα οφείλει να δεχθεί τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FΥRΟΜ, όπως προβλέπει το άρθρο 11 της σχετικής συμφωνίας. Έτσι - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- οι ΗΠΑ έχουν επί της ουσίας στήσει παγίδα στην Αθήνα ώστε, εάν ασκήσει βέτο, αυτό να εμφανιστεί ότι παραβιάζει τη Συμφωνία του ΄95."
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του προ ημερών στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημοσίως για όσα συνέβησαν με αφορμή τις υποθέσεις σκανδάλων που ξέσπασαν στην εσωτερική πολιτική σκηνή:
«…Στο ίδιο αυτό διάστημα, δώσαμε δυναμική συνέχεια στην εφαρμογή των διεθνών ενεργειακών συμφωνιών, που πετύχαμε στα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια. Πραγματοποίησα ο ίδιος επισκέψεις σε φίλες χώρες, για νέες συμφωνίες που εντάσσουν τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη, αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της, προάγουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Με μια φράση: Μέσα σε λίγους μήνες ανταποκριθήκαμε στις άμεσες υποχρεώσεις μας και ανοίξαμε το δρόμο για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να στιγματίσω το γεγονός ότι σ’ εκείνη την αποφασιστική καμπή για την πορεία της χώρας μας ξέσπασε μια απερίγραπτη θύελλα σκιών, φημολογιών, διαδόσεων, αφορισμών, υπερβολών. (...) Δεν μπορώ να υποτιμήσω το γεγονός ότι τα πάντα ξεκίνησαν την ώρα αποφασιστικών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα του μέλλοντος…».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: