Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Daniel Fried, ο συντάκτης του χάρτη των Πεζοναυτών που παρουσίαζε τη "Μακεδονία του Αιγαίου"!

Πηγή : Strategy-Geopolitics

Ο περιβόητος αμερικανικός χάρτης σε εγχειρίδιο του Σώματος των Πεζοναυτών (USMC) με την ελληνική Μακεδονία να παρουσιάζεται ως «κατεχόμενη» που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2004, συντάχθηκε από τον Ντάνιελ Φριντ, βοηθό της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης/Eυρασίας, γνωστού για τις εμπρηστικές παρεμβάσεις του στο Σκοπιανό ζήτημα. Ο διαβαθμισμένος αυτός χάρτης, που περιλαμβάνεται σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται από τα αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στα Βαλκάνια, παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ως εδάφη της FYROM κατεχόμενα από την Ελλάδα! Το αμερικανικό αυτό έγγραφο φέρει την ένδειξη «για υπηρεσιακή χρήση μόνο», τη χρονολογία "Νοέμβριος 1999" και είναι αριθμημένο, ώστε να είναι γνωστός ο κάτοχος του κάθε αντίγραφου. Οπως αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα του, αυτό το έγγραφο «παρέχει βασικές πληροφορίες για τη Μακεδονία σχετικά με τη γεωγραφία, την ιστορία, το πολίτευμα, τις ένοπλες δυνάμεις, τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες της». Και πιο κάτω: «Οι πληροφορίες αυτές σκοπό έχουν να εξοικειώσουν το στρατιωτικό προσωπικό με τις τοπικές συνήθειες και την τοπογραφία προκειμένου να βοηθηθούν στην αποστολή τους στη Μακεδονία». Αυτό το έγγραφο, όπως αναγράφεται, διανέμεται υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και αντανακλά την ενιαία άποψη του προσωπικού της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ στη "Μακεδονία". Αναφέρουν ρητά ότι «η διάδοση και χρήση του εγγράφου αυτού επιτρέπεται μόνο για το επίσημο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Αυστραλίας». Επίσης: «Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που αναπαράγονται εδώ έχουν αντληθεί για έρευνα, σχολιασμό και ενημέρωση και προορίζονται για νόμιμη χρήση (fair use είναι η ακριβής έκφραση) από το αρμόδιο προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, περιλαμβανομένης της τοπικής αναπαραγωγής για εκπαίδευση. Η παραπέρα διάδοση του διασφαλισμένου με copyright υλικού που περιέχεται σ' αυτό το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αποσπασμάτων και γραφικών, απαγορεύεται αυστηρώς με βάση το άρθρο 17 του κώδικα των ΗΠΑ».


Για το ίδιο θέμα είχε γράψει και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το 2004!

ΙΔΟΥ ο χάρτης-πρόκληση των ΗΠΑ, τώρα λένε ότι τον διορθώνουν


5 χρόνια «κατεχόμενη η Μακεδονία»!


Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ


Τον περιβόητο αμερικανικό χάρτη με την ελληνική Μακεδονία να παρουσιάζεται ως «κατεχόμενη» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Ελευθεροτυπία». Εναν χάρτη που σοκάρει και, που, παρ' ότι εδώ και τρεις μέρες έχει διαρρεύσει η πληροφορία της ύπαρξής του, δεν έχει δημοσιευθεί, καθώς θεωρείται αυστηρά απόρρητος από τους Αμερικανούς.


Στον χάρτη αυτόν, που περιλαμβάνεται σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι, σύμφωνα με τους συντάκτες του, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική θεωρούνται εδάφη της FYROM κατεχόμενα από την Ελλάδα. Μιας FYROM (Μακεδονία την αναφέρουν φυσικά) που... βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος!

Αριθμημένο

Το αμερικανικό αυτό έγγραφο φέρει την ένδειξη «για υπηρεσιακή χρήση μόνο» και τη χρονολογία Νοέμβριος 1999. Απευθύνεται σε στρατιωτικούς επιτελείς και είναι αριθμημένο, ώστε να είναι γνωστός ο κάτοχος του κάθε αντίγραφου.

Οπως αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα του, αυτό το έγγραφο «παρέχει βασικές πληροφορίες για τη Μακεδονία σχετικά με τη γεωγραφία, την ιστορία, το πολίτευμα, τις ένοπλες δυνάμεις, τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες της».

Και πιο κάτω: «Οι πληροφορίες αυτές σκοπό έχουν να εξοικειώσουν το στρατιωτικό προσωπικό με τις τοπικές συνήθειες και την τοπογραφία προκειμένου να βοηθηθούν στην αποστολή τους στη Μακεδονία».

«Την ενιαία άποψη»

Αυτό το έγγραφο, όπως αναγράφεται, διανέμεται υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και αντανακλά την ενιαία άποψη του προσωπικού της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ στη Μακεδονία.

Αναφέρουν ρητά ότι «η διάδοση και χρήση του εγγράφου αυτού επιτρέπεται μόνο για το επίσημο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Αυστραλίας». Επίσης: «Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που αναπαράγονται εδώ έχουν αντληθεί για έρευνα, σχολιασμό και ενημέρωση και προορίζονται για νόμιμη χρήση (fair use είναι η ακριβής έκφραση) από το αρμόδιο προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, περιλαμβανομένης της τοπικής αναπαραγωγής για εκπαίδευση. Η παραπέρα διάδοση του διασφαλισμένου με κόπι ράιτ υλικού που περιέχεται σ' αυτό το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αποσπασμάτων και γραφικών, απαγορεύεται αυστηρώς με βάση το άρθρο 17 του κώδικα των ΗΠΑ».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Ε», ανήκει σε συγκεκριμένο χρήστη με συγκεκριμένο αριθμό και ζητεί τυχόν ερωτήματα και σχόλια να αποσταλούν σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

Το αγνοούσαν!

Ο χάρτης αυτός υπάρχει επισήμως τουλάχιστον εδώ και 5 χρόνια, αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον ανακάλυψε τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», και παρά τις χθεσινές δημόσιες διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ ότι «ο απόλυτα εσφαλμένος αυτός χάρτης διορθώθηκε», το έγγραφο αυτό δεν έχει αποσυρθεί ακόμα. Είναι αληθές ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ προέβη σε διαμαρτυρίες και κατάφερε να λάβει υποσχέσεις ότι «θα επανορθώσουν από το νέο έτος», διαβεβαίωση που μένει να επαληθευθεί.

Η «Ε» επικοινώνησε, εκ νέου, χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο χάρτης άλλαξε κατόπιν ενεργειών τους και ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει τον νέο διορθωμένο χάρτη που θα συμπεριληφθεί στην καινούργια έκδοση του εγχειριδίου.

Πάντως, τα ερωτήματα για την πρόθεση αυτού του ντοκουμέντου δεν έχουν απαντηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: