Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Προκλητικές δηλώσεις του Daniel Fried περί "Μακεδονικού" έθνους

Σε νέα αρνητική παρέμβαση για την υπόθεση του ονόματος της FΥRΟΜ προέβησαν χθες οι ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που στα Σκόπια τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φέρονται έτοιμα να υποβάλουν σήμερα στο Κοινοβούλιο πρόταση για πρόωρες εκλογές.
O βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Φριντ, γνωστός και από προηγούμενη ανάμειξή του στο Σκοπιανό, υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον έχει τις διαβεβαιώσεις τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας πως είναι έτοιμες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Όμως αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι ο κ. Φριντ επέμεινε- μιλώντας για τον πληθυσμό των Σκοπίων- να κάνει λόγο για «μακεδονική εθνότητα», «μακεδονική γλώσσα», «Μακεδόνες πατριώτες που έχουν τη δική τους ταυτότητα». Μάλιστα πρόσθεσε ότι η «μακεδονική γλώσσα» διδάσκεται και στη Σχολή των Διπλωματών του State Department και μάλιστα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου!

Η αυτεπάγγελτη δήλωσή του προξένησε αλγεινή εντύπωση και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρου Μαλλιά, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε προς τον ίδιο τον Φριντ. Τονίστηκε εμφαντικά ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν καθόλου τις διαπραγματεύσεις. Η αμερικανική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει τις δηλώσεις.
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εβραϊκής καταγωγής, Daniel Fried ανέλαβε τα καθήκοντα του αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, το Μάιο του 2005. Υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι μεταξύ 1982 και 1985, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μεταξύ 1993 και 1997, καθώς και πρέσβης στη Πολωνία μεταξύ 1997 και 2000. Μέχρι το 2001 διετέλεσε σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, ασχολούμενος κυρίως με την χάραξη ευρωατλαντικής πολιτικής, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τις αμερικανορωσικές σχέσεις.


Σημειώνεται οτι το 1944 η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ μιλούσε για την παγίδα της δήθεν ύπαρξης "Μακεδονικού" έθνους και "Μακεδονικής" γλώσσας (βλέπε έγγραφο δίπλα). Εκφράζονταν ξεκάθαρα οι φόβοι για πιθανή επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Μετά από 64 χρόνια...στη παντοδύναμη χώρα του Τίτο κάνουν κουμάντο (δηλαδή ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ) οι ίδιοι Αμερικάνοι κι επειδή τα προσωπικά συμφέροντα των ηγετών των ΗΠΑ βρίσκονται εκτός των συνόρων της ανυπάκουης Ελλάδας ... ήρθε καιρός να αλλάξει και η πολιτική τους στο Μακεδονικό. Η "διπλωματική" πίεση που δέχεται η Ελλάδα από της ΗΠΑ συνοδεύεται από πολλαπλές και προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά αεροσκάφη. Οι Σκοπιανοί άλλωστε μας είχαν δηλώσει, μετά την κρυολουσία του Βέτο, ότι με σύμμαχους τις ΗΠΑ και την Τουρκία, τους δύο μπαμπούλες της Ελλάδας, είναι απόλυτα αισιόδοξοι για το μέλλον...

Ακολουθεί άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τις προκλητικές δηλώσεις του Daniel Fried

Αμερικανική τοποθέτηση υπέρ της ΠΓΔΜ

Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στην εισαγωγή του για τα αποτελέσματα της συνόδου, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε δε ότι και ως προς αυτό, «υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος του ονόματος».

Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή για «επονομαζόμενες γλώσσα και εθνότητα», ο κ. Φριντ είπε ότι: «Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.

Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο κ. Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. «Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις».

Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.

Έχοντας απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, κατέληξε περιγράφοντας την Ελλάδα ως σύμμαχο και καλό φίλο.

Υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς

Ο Ντάνιελ Φριντ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή. Επιθυμούσαμε να δοθεί πρόσκληση στη Μακεδονία, είτε με βάση την πρόταση Νίμιτς, είτε ως FYROM. Η Ελλάδα δεν το δέχθηκε αυτό. Πάντως, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί λύση στο θέμα του ονόματος. Και η μακεδονική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει λύση στο θέμα του ονόματος. Και οι δυο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Και αυτό κατέστη σαφές στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε και είχε και ο πρόεδρος Μπους με τους Μακεδόνες ηγέτες. Και κατέστη σαφές και στις συζητήσεις που είχε η υπουργός Ράις και εγώ με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».

«Είναι σαφές», συνέχισε ο κ. Φριντ «ότι και οι δυο κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα κύκλο εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών. Και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα ΜΜΕ των Σκοπίων. Οι Μακεδόνες θέλουν να προχωρήσουν. Είναι φυσικά απογοητευμένοι, αλλά χαιρετίζω την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Και ειλικρινά βλέπω με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να εμπλακεί εντατικά» και κατέληξε:

«Πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς - δεν μπορώ να μιλήσω για αυτόν - αλλά νομίζω ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί, και σίγουρα δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Θέλουμε να προχωρήσουμε».

Ικανοποιημένος ο Φριντ από την επικοινωνία με Μπακογιάννη

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Φριντ δήλωσε πως σε αυτή «επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε μπροστά. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με αυτό το τηλεφώνημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για να προχωρήσουμε. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επίρριψη ευθυνών και παραλυσία. Ας μην τις ακολουθήσουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Αμερικανός βοηθός υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει τα θετικά ή μη θετικά στοιχεία της πρότασης Νίμιτς. «Υποστηρίζουμε τη διαδικασία του ΟΗΕ. Το ίδιο κάνουν η Ελλάδα και η Μακεδονία. Φυσικά, νομίζαμε και ελπίζαμε ότι θα υπήρχε πρόσκληση προς τη Μακεδονία. Το είπαμε. Αυτή παραμένει η άποψή μας. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να απολογηθώ για τον πολύ ενεργό αμερικανικό ρόλο. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ενθαρρύνει τα Σκόπια να διαπραγματευθούν με καλή πίστη. Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο. Δεν παίρνουμε θέση. Η δική μας πλευρά είναι η πλευρά της επίλυσης με κοινά αποδεκτούς όρους. Χαίρομαι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον κ. Νίμιτς, και προτιθέμεθα να το πράξουμε και στο μέλλον».

Η κυβέρνηση στα Σκόπια απορρίπτει τον εθνικισμό στα Βαλκάνια

«Ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, έχει προκαλέσει πολέμους, αιματοχυσίες, φόνους και αποσταθεροποίηση. Και νομίζω ότι ο εθνικισμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο» δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός υπ. Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους.

«Όταν μίλησα για Μακεδόνες πατριώτες, αναφερόμουν σε μια χώρα που είναι ένα επιτυχημένο πολυεθνικό κράτος με Μακεδόνες και Αλβανούς στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Χάρις στο πλαίσιο της Οχρίδας, η κυβέρνηση στα Σκόπια απέφυγε ένα σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα, ίσως ακόμη και εμφύλιο πόλεμο. Μεταξύ όλων των κρατών που προήλθαν από τη Γιουγκοσλαβία, η Μακεδονία υπήρξε η πιο επιτυχής στην αποφυγή αυτού ακριβώς του ακραίου εθνικισμού.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια, η μακεδονική κυβέρνηση, κοιτάζει προς ένα μέλλον στην Ευρώπη και ένα μέλλον στο ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο απορρίπτει τον εθνικισμό που έφερε τόσο πόνο στα Βαλκάνια. Στο μέλλον, το πεπρωμένο είναι μια Μακεδονία που θα βρίσκεται στην Ευρώπη και μια Ελλάδα που είναι ήδη στην Ευρώπη, να είναι φίλοι και εταίροι. Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα όπου θα απορρίπτεται το είδος του εθνικισμού που προκάλεσε πολέμους. Θέλουμε να δούμε ένα μέλλον όπου ο αλυτρωτισμός θα ανήκει στην ιστορία, όχι στη σημερινή πραγματικότητα.

Και νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μερικές φορές δείξει ότι έχει σημαντικό όραμα, ένα θετικό όραμα για αυτού του είδους τη συνεργασία. Και ελπίζω ότι η Μακεδονία και η Ελλάδα, η FYROM και η Ελλάδα όπως λέτε εσείς, θα είναι ικανές να βρουν αυτό το όραμα. Θέλουμε να βοηθήσουμε», κατέληξε ο κ. Φριντ.


Ενδεικτικό του ότι οι δηλώσεις Φριντ ανταποκρίνονται στις αμερικανικές θέσεις είναι οι αναφορές σε επίσημα αμερικανικά κείμενα. Στο εγχειρίδιο της CIA - World Factbook στην παρουσίαση της «Μακεδονίας» αναφέρεται ότι η εθνικότητα είναι «Μακεδονική» και οι εθνικές ομάδες που ζουν στη χώρα αποτελούνται από 64,2% από «Μακεδόνες» και 25,2% από Αλβανούς κ.λπ.
Οσο για τις ομιλούμενες γλώσσες, το εγχειρίδιο της CIA αναφέρει ότι η «μακεδονική» ομιλείται από το 66,2% του πληθυσμού. Το ίδιο το State Department στην παρουσίαση της «Μακεδονίας» αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα είναι οι «Μακεδόνες» με 64,18% και η «Μακεδονική» γλώσσα ομιλείται από το 70% του πληθυσμού. Στα κείμενα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται επίσης αναφορά σε «Μακεδονική εθνική ταυτότητα», η οποία, όπως επισημαίνεται, «επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του μακεδονικού σλαβικού πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες».
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα καταφθάνει στα Σκόπια η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ- και προαλειφόμενη για νούμερο 2 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Βικτόρια Νούλαντ, που έχει παίξει ενεργό ρόλο στις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Στόχος της επίσκεψης, έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι να πείσει τα Σκόπια να μην προχωρήσουν τώρα σε εκλογές και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το όνομα. H Bικτόρια Νούλαντ, εβραϊκής καταγωγής, διετέλεσε διευθύντρια μεταξύ 1997-1999 του τμήματος του State Department για τη Ρωσία και τα κράτη του Καυκάσου, υπήρξε visiting fellow του Council on Foreign Relations (CFR) ενώ από το 2005 υπηρετεί ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Η Νούλαντ είναι παντρεμένη με τον γνωστό Robert Kagan.

Πηγές : Strategy-Geopolitics - ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: