Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Νέα σημαντική παρέμβαση Σαμαρά στο συνέδριο του Economist

Αιχμές για την αμερικανική στάση και τα Σκόπια

Πηγές : ΕΘΝΟΣ - ANTI WEBLOG

Σημαντική παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έκανε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρώην ΥΠΕΞ Αντώνης Σαμαράς συμμετέχοντας μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπράιζα. Ο Μπράιζα, που φαίνεται ότι δεν ανέμενε την επιχειρηματολογία αυτή, εμφανίστηκε μετά την ομιλία Σαμαρά πολύ προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι κατανοεί απόλυτα την ελληνική επιχειρηματολογία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «γνωρίζουμε τους Μακεδόνες Αλέξανδρο και Φίλιππο, και την ελληνική Ιστορία».
Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς: «Στις ΗΠΑ, μόλις προχθές, προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή από μια διαφήμιση εταιρίας παραγωγής Βότκα, στο γειτονικό Μεξικό, όπου εμφανιζόταν Μεξικανικός Χάρτης του 1830 και παρουσίαζε το Τέξας, την Καλιφόρνια και μια σειρά από νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ ενταγμένες στο Μεξικό. Ήταν τέτοια η κατακραυγή στις ΗΠΑ, που η εταιρία αναγκάστηκε να αποσύρει τη διαφήμιση και να ζητήσει συγγνώμη, ενώ μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις των ΗΠΑ απειλούν με μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρίας. Σκεφτείτε μια τέτοια πρόκληση να μην την είχε κάνει μια ιδιωτική εταιρία, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση του Μεξικού! Σκεφτείτε πού θα είχε φτάσει η επίσημη αντίδραση της Ουάσιγκτον… Κι όμως, τέτοια ακριβώς συμπεριφορά - επίσημους χάρτες που εμφανίζουν μεγάλο μέρος της Ελλάδας μέσα στην επικράτεια της γειτονικής FYROM - αντιμετωπίζουμε καθημερινά, εδώ και χρόνια, από την πλευρά των Σκοπίων. Κι αυτό δεν συνιστά συμπεριφορά συμβατή με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ούτε με την συμμαχική ιδιότητα κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Ούτε πολύ περισσότερο με την ιδιότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».
Αναφερόμενος εξάλλου στην πυραυλική κρίση της Κούβας ο κ. Σαμαράς είπε ότι αποτελεί παράδειγμα για το πώς «μια μικρή και αδύναμη χώρα με εχθρική συμπεριφορά μπορεί κάποια στιγμή να συνδυαστεί με μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη και να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας… Στις διεθνείς ισορροπίες σημασία δεν έχουν μόνο οι συσχετισμοί των χωρών ανά δύο, αλλά όλοι οι δυνατοί και δυνητικοί συσχετισμοί που μπορούν να προκύψουν…». Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι και η Ελλάδα και η Δ. Ευρώπη επιθυμούν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας όμως (απευθυνόμενος εμμέσως στον κ. Μπράιζα) ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει να σταθεροποιηθεί το Ιράκ, που δημιούργησε μακροχρόνια ανασφάλεια και κερδοσκοπικές πιέσεις.
«Ολη η Ευρώπη προσβλέπει στο να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ, να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή, να πέσει η τιμή του πετρελαίου. Ειδικά η Ελλάδα, που είναι χώρα με μεγάλη και ισχυρή ναυτιλία, έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε συνθήκες που ευνοούν τις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. Είχε προηγηθεί η παρότρυνση του Μ. Μπράιζα προς την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία "να ενδυναμώσουν την οικονομική διαπραγματευτική τους θέση έναντι της Gazprom."


Νέα αμερικανική παρέμβαση για το ρωσικό φυσικό αέριο

Πιέσεις Μ. Μπράιζα στην ελληνική κυβέρνηση από το συνέδριο του Economist

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Xρυσα Λιαγγου

Συστάσεις σε Eυρωπαϊκή Eνωση και Eλλάδα να περιορίσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Pωσία απηύθυνε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Eκόνομιστ, ο βοηθός υφυπουργός Eξωτερικών των HΠA κ. Μάθιου Μπράιζα.

Eιδικά για την περίπτωση της χώρας μας ο κ. Μπράιζα εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αυστηρός, επικρίνοντας τη στρατηγική της στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου, την οποία παραλλήλισε με μονοπωλιακή πρακτική.

Aποτελεί στρατηγικό λάθος το 80% του φυσικού αερίου της χώρας σας να προέρχεται από την Gazprom. H πρακτική αυτή πλησιάζει σε αυτό που λέμε μονοπώλιο, είπε και εξαντλώντας τα όρια πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης Kαραμανλή στη Mόσχα στα τέλη Aπριλίου, συμπλήρωσε, «αναρωτιέμαι ποια πολιτική ηγεσία δεν βλέπει ότι μια τέτοια εξάρτηση είναι επικίνδυνη».

O κ. Μπράιζα στην παρέμβασή του έκανε συχνές αναφορές στο θέμα του ανταγωνισμού, η ενίσχυση του οποίου, όπως είπε, αποτελεί το βασικό στόχο της αμερικανικής πολιτικής.

Zήτησε από την Eλλάδα και τους εταίρους της στην E.E. να στηρίξουν τον αγωγό Nαμπούκο και να βοηθήσουν τις χώρες της Kεντρικής Aσίας να αξιοποιήσουν τις πηγές ενέργειας που διαθέτουν.

Στόχος της πολιτικής των HΠA, τόνισε χαρακτηριστικά, είναι να απεξαρτηθούν οι ενεργειακοί δρόμοι από τον έλεγχο μιας και μόνης δύναμης, είτε αυτή ελέγχει το Bόσπορο (Tουρκία) είτε είναι η Pωσία.

Αζέρικο αέριο

O κ. Μπράιζα απευθύνθηκε ειδικά στις χώρες Eλλάδα, Tουρκία και Iταλία που προωθούν τη μεταξύ τους διασύνδεση για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Eυρώπη, καλώντας τις να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στη Pωσία, ως προς την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο της Gazprom, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των HΠA για μεταφορά μέσω της διασύνδεσης αζέρικου αερίου.

Στις παρεμβάσεις του κ. Μπράιζα απάντησε ο βουλευτής της N.Δ. κ. Aντώνης Σαμαράς, θέτοντας ένα βασικό θέμα που συνδέεται με την αβεβαιότητα της ασφαλούς τροφοδοσίας της E.E. με αζέρικο αέριο λόγω της άρνησης της Tουρκίας να περιοριστεί σε ρόλο τράντζιτ.

Tο γνωρίζω το πρόβλημα, απάντησε ο κ. Μπράιζα, ο οποίος δεσμεύτηκε να παρέμβει στην τουρκική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: