Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Συλλήψεις αποστράτων στρατηγών στην Τουρκία για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, διοικητής των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων, έπειτα από τη σύλληψη των δύο απόστρατων στρατηγών στο πλαίσιο της έρευνας για σχέδιο πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης. «Η Τουρκία περνά δύσκολες ημέρες. Οφείλουμε όλοι να ενεργήσουμε με περισσότερη λογική, προσοχή και υπευθυνότητα», δήλωσε ο δεύτερος ισχυρότερος στρατηγός στην τουρκική στρατιωτική ιεραρχία.

Σε συλλήψεις δυο πολύ σημαντικών προσώπων προχώρησε η τουρκική αστυνομία χθες, μετά από εντολή του αρχιεισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, που εποπτεύει τις έρευνες για την αποκάλυψη της δράσης της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης ERGENEKON.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί με τη συνοδεία εισαγγελέα πήγαν σήμερα το πρωί στο σπίτι του στρατηγού ε.α. Χουρσίτ Τολόν (Hursit Tolon), που βρίσκεται στις στρατιωτικές κατοικίες των ανωτάτων αξιωματικών στην Άγκυρα. Ο Τολόν αρνήθηκε να τους ανοίξει και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα και συνέλαβαν τον απόστρατο στρατηγό, που θεωρείται από τις κεφαλές του σκληρού κεμαλικού μπλοκ που στην ουσία κυβερνά την Τουρκία. Ο Χουρσίτ Τολόν είχε διατελέσει επί τρια χρόνια διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου και επί ένα χρόνο διοικητής της 1ης Στρατιάς και είναι γνωστός για τις σκληρές κεμαλικές-εθνικιστικές του θέσεις. Κατά πάσα πιθανότητα συνελήφθη για ανάμειξη σε απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Την ίδια ώρα συνελήφθη και ο στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ (Sener Eruygur), ο οποίος διαμένει επίσης στις στρατιωτικές κατοικίες των ανωτάτων αξιωματικών στην Άγκυρα. Ο Έρουιγκουρ είχε διατελέσει διοικητής της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας και φέρεται και αυτός να είναι αναμεμειγμένος στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Έρουιγκουρ είναι γενικός πρόεδρος του Συλλόγου Κεμαλικής Σκέψης και ήταν ο βασικός διοργανωτής των συλλαλητηρίων που είχαν διοργανωθεί στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης Εντρογάν και υπέρ του κεμαλικού "κοσμικού" κράτους.

Την ίδια ώρα η αστυνομία έκανε έλεγχο στα γραφεία της εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα και συνέλαβε τον διευθυντή του γραφείου, δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι (Mustafa Balbay). Οι δυο απόστρατοι στρατηγοί και ο δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ κρατούνται στη Διέυθυνση Ασφάλειας της Άγκυρας, ενώ σύντομα πρόκειται να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη.
Οι συλλήψεις που γίνονται στα πλαίσια της επιχείρησης αποκάλυψης της δράσης της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Τραπεζούντα, έχουν φθάσει μέχρι τώρα τις 25.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία, οι συλληφθέντες θα δικαστούν βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όπως φαίνεται από τις σημερινές εξελίξεις, ο Ερντογάν επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης με τους κεμαλιστές και το βαθύ κράτος, μετά και την εισήγηση του εισαγγελέα του συνταγματικού δικαστηρίου στη δίκη για την απαγόρευση του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία.

Ο εισαγγελέας ζήτησε το κλείσιμο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 στελεχών του, ανάμεσά τους του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.
Επί μιάμιση ώρα μιλούσε ο εισαγγελέας Εφετών ενώπιον δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα επιδίδεται σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
«Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προστατευθεί η κοινωνία, από το να κλείσει το κόμμα» αναφέρει στην πολυσέλιδη αναφορά του ο εισαγγελέας Αμπντουράχαμ Γιαλτσινκάγια.
Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή της Τουρκίας 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του ίδιου του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Την Πέμπτη 3 Ιουλίου θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κυβερνώντος κόμματος.

Το AKP αποκρούει τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα και αντιτείνει ότι το διάβημα του τελευταίου υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα.

Οι συλληφθέντες στρατηγοί Σενέρ Έρουιγκουρ (πάνω) και Χουρσίτ Τολόν


Πηγές : infognomon.politics - in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: