Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Οι λαθροχειρίες του Λευκού Οίκου για τα Σκόπια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2008

Οι γνωστοί παραχαράκτες της Ιστορίας και εμψυχωτές του «μακεδονισμού» των Σλάβων της γείτονος, Ντάνιελ Φριντ και τα «παιδιά» του συμβουλίου Εθνικής ασφαλείας (NSC), προέβησαν σε μια νέα εχθρική πράξη κατά της Ελλάδας που, ωστόσο, στρέφεται, κατά προσβλητικό τρόπο, και εναντίον του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Με τις προφανείς «ευλογίες» της ΥΠΕΞ Ράις και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Χάντλεϊ, οι «χειριστές» των εργασιών της συνάντησης κορυφής παραποίησαν τα επίσημα Συμπεράσματα της Διακήρυξης της Συνάντησης Κορυφής Ε.Ε. και ΗΠΑ, στη Λιουμπλιάνα, ως προς την ονομασία των Σκοπίων, και τώρα, έτσι αλλοιωμένα, τα ανήρτησαν στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα, ενώ στην επίσημη Διακήρυξη της Λιουμπλιάνα που, έπειτα από σκληρές και έντονες διαπραγματεύσεις, συνυπέγραψαν, τελικά, Ε.Ε. και ΗΠΑ, τα Σκόπια αναφέρονται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), στην αναρτηθείσα προκλητική αμερικανική εκδοχή που, ωστόσο, δεν αποτελεί επίσημο κείμενο λόγω της αλλοίωσης, τα Σκόπια αναφέρονται ως Μακεδονία.

Το γεγονός αυτό λέγεται πως έχει «εξοργίσει» Ευρωπαίους αξιωματούχους που πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί επέδειξαν μια εν γένει «απαράδεκτη στάση» στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της Συνόδου, επί μιας σειράς θεμάτων και τώρα συμπεριφέρονται με τον «παιδαριώδη» αυτό τρόπο γιατί «δεν πέρασε το δικό τους».

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η Σλοβενική Προεδρία της Ενωσης επρόκειτο να κάνει διευκρίνηση - δήλωση που, εμμέσως, θα καυτηρίαζε την πράξη των Αμερικανών, παραπέμποντας στην Επίσημη Διακήρυξη της Λιουμπλιάνα.

Στις σχετικές διαπραγματεύσεις, κατά τους γνωρίζοντες, η Ευρώπη ξεκίνησε χρησιμοποιώντας στο σχέδιό της την ονομασία FYROM οι Αμερικανοί αντιπρότειναν κάνοντας χρήση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που απέρριψαν άνευ συζήτησης οι Ευρωπαίοι, για να επανέλθουν οι Αμερικανοί με την επιθυμία να βάλουν αστερίσκο υποδηλώνοντας πως αυτοί τους είχαν αναγνωρίσει ως δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αλλά και σ' αυτό αντιτάχθηκαν οι Ευρωπαίοι, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι τώρα «απάντησαν» με την προκλητική αυτή ενέργειά τους στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους παράγοντες, η αμερικανική «εν γένει» στάση θεωρείται πως προχώρησε πέραν του οποιουδήποτε «καπρίτσιου» εκ μέρους του Φριντ και της παρέας του για την Ελλάδα, και έχει να κάνει με ένα «συγκρουσιακό κλίμα», που καλλιεργήθηκε από αμερικανικής πλευράς στο σύνολο των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ, με στόχο την «παρενόχληση» των θέσεων της Ενωσης.

Κατά τους ίδιους παράγοντες, όλα αυτά «έδειξαν το πώς σκέπτονται οι Αμερικανοί... σκέπτονται διχαστικά, γιατί προφανώς έκριναν ότι, θέτοντας ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων, θα διασπούσαν τη συνοχή της Ενωσης, που ούτως ή άλλως είναι στο μυαλό τους...».

Η ενέργειά τους, να αναρτήσουν παραποιημένο στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το υπογραφέν στη Λιουμπλιάνα κείμενο συμπερασμάτων, χρησιμοποιώντας την ονομασία «Μακεδονία» αντί FYROM, εκτός από εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδας, στρέφεται με προσβλητικό τρόπο και εναντίον του συνόλου της Ενωσης.

«Πρόκειται για ξεδιάντροπη πλαστογράφηση του κειμένου των συμπερασμάτων, που παραπλανά τον αναγνώστη», λέγεται χαρακτηριστικά, η οποία «δεν φέρει τη σφραγίδα της Ενωσης».

Βέβαια, η ενέργεια των Αμερικανών προδικάζει και τη στάση που θα τηρήσουν προς τα τέλη του έτους, όταν οι Σκοπιανοί, επί γαλλικής προεδρίας, ζητήσουν έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την Ενωση.

Από την άλλη πλευρά, με τις ενέργειές τους αυτές, οι Αμερικανοί, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν ότι αποτελούν έναν αναξιόπιστο σύμμαχο που με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις κειμένων τορπιλίζει εκ των πραγμάτων και τη διαδικασία Νίμιτς, για την οποία υποτίθεται πως κόπτεται, για την επίλυση του προβλήματος.
Εν πάση περιπτώσει, καθώς διανύονται οι τελευταίοι μήνες της κυβέρνησης Μπους, είναι προφανές πως οι «σκληροί» της Ουάσιγκτον επιδιώκουν να «καταγράψουν» ζητήματα στην αμερικανο-ευρωπαϊκή ατζέντα, για να τα «βρουν» οι επόμενοι...


dpdimas@hotmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια: