Πηγή : Foreign Press
Ο φιλο-δυτικός πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, φαίνεται ότι υπέπεσε σε τραγικό στρατηγικό λάθος εξαπολύντας επίθεση κατά των αυτονομιστών στην Νότια Οσετία για τους παρακάτω λόγους:
1. Εκτίμησε ότι οι τελευταίοι μήνες της προεδρίας Μπους είναι η καλύτερη και ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα του να "τρίξει τα δόντια" στη Μόσχα και να επαναφέρει στη τάξη τις δυο υπο-απόσχιση επαρχίες της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. Η αντιπαράθεση Μόσχας-Τιφλίδας "σιγοβράζει" εδώ και χρόνια μετά την ντε φάκτο απόσχιση των δυο επαρχιών. Η Ρωσία βοηθά οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά από τα τέλη της δεκαετίας του '90 τις δυο αυτές επαρχίες να αποσχισθούν.
2. Η Τιφλίδα αποφασίζει να επανακαταλάβει στρατιωτικά την Νότια Οσετία ξεκινώντας εκστρατεία στις 8 Αυγούστου ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Σαακασβίλι εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρι Πούτιν που βρίσκεται στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης δεν θα τολμήσει να διατάξει στρατιωτική αντεπίθεση. Ο Γεωργιανός πρόεδρος ρίσκαρε και έχασε. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν καταιγιστική. Η ταχύτητα της ρωσικής αντίδρασης δείχνει ότι η Ρωσία το περίμενε.
3. Η Γεωργία που προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπερεκτίμησε την βοήθεια που θα ελάμβανε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη δεν πρόκειται να αναμειχθούν σε αυτήν τη φάση. Θα καταδικάσουν, όπως είναι φυσικό, τη ρωσική εισβολή αλλά ούτε μεταγωγικά αεροσκάφη για την μεταφορά των Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ πίσω στο μέτωπο των συγκρούσεων δεν πρόκειται να διαθέσουν.
4. Ο πόλεμος υπονομεύει την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον περασμένο Απρίλιο, το ΝΑΤΟ υπό το βάρος των Αμερικανικών πιέσεων, δεσμεύθηκε να "εξετάσει" το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στη Συμμαχία τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι τελευταίες εξελίξεις "φράζουν" τον δρόμο της Γεωργίας, καθώς καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι διατεθειμένη να "τα βάλει" με την Μόσχα.
5. Η Ρωσία "κρατά τους άσσους" σε σχέση με την Ευρώπη που ακόμη και εάν ήθελε να συμπαρασταθεί στη Γεωργία φοβάται το ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα στους αγωγούς φυσικού αερίου.
6. Η Γεωργία δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι η μονομερής ανεξαρτοποίηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα έχει επιπτώσεις στην περιοχή του Καυκάσου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία "σκλήρυναν" την θέση τους απέναντι στην Τιφλίδα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
7. Η Ρωσία αποδεικνύει με πράξεις ότι δεν πρόκειται να καθίσει με "σταυρωμένα χέρια" όταν απειλούνται τα συμφέροντα της στην περιοχή του Καυκάσου. Ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε στο διάγγελμα του προς τον ρωσικό λαό: "Ιστορικά η Ρωσία ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας των λαών του Καυκάσου".
8. Με την στρατιωτική της επέμβαση η Ρωσία κυρήσσει τον Καύκασο τμήμα της "σφαίρας επιρροής της". Από την αρχή της προεδρίας Πούτιν έψαχνε τρόπους και ευκαιρία να επανοριοθετήσει την περιοχή καθώς αντι-ρωσικές πολιτικές δυνάμεις και η Δύση αύξαναν την επιρροή τους. Η ευκαιρία της παρουσιάσθηκε τώρα με την άστοχη κίνηση της Τιφλίδας.
9. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συγκρούσεις να μεταφερθούν και στην Αμπαχαζία όπου οι κάτοικοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ρώσοι.
10. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση των άλλων πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών σε περίπτωση που οι συγκρούσεις μεταφερθούν στο έδαφος της Γεωργίας. Πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και οι Βαλτικές χώρες; Εάν η Ρωσία μπορεί να επιβάλει την θέληση της στη Γεωργία μήπως θεωρήσει ότι μπορεί να το πράξει με την ίδια επιτυχία και σε άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες;
Σχετικά άρθρα από Foreign Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου