Αυτή η … «λατρεία» της «Καθημερινής» με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, τείνει να δημιουργεί καχυποψίες ως προς τις προθέσεις της.
Ανέκαθεν βέβαια η αμερικανόφιλη «θοριά της» προκαλούσε τον Έλληνα πολίτη (ΚΑΙ της φιλελεύθερης παράταξης), που έχοντας νωπές ακόμη τις μνήμες των τανκς των συνταγματαρχών, οποιαδήποτε «ωραιοποίηση» και υπεράσπιση της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής , την αισθανόταν ως … «γροθιά στο στομάχι του».
Όμως με τον έλευση του κ. Παπαχελά η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, είναι ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ βρήκε βήμα για προώθηση των θέσεων του και των …..ανακοινωθέντων του. Αυτό συνέβη και σήμερα όπου φιλοξενεί για ακόμη μια φορά τις θέσεις της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής στέλνοντας αναιδώς και απροκάλυπτα το μήνυμα : «Δεν είναι ώρα για business με Ρωσία»……
Αυτό … «απαιτεί» ο κ. Μπράιζα (τον οποίο παρεμπιπτόντως με ανακοίνωση τους οι Ρώσοι τον θεωρούν εντελώς ανίκανο και ακατάλληλο για τον χειρισμό των θεμάτων του Καυκάσου) σε μια συνέντευξη του, …..υπόδειγμα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Στην ερώτηση (?) εάν ενοχλεί τις ΗΠΑ η προώθηση της ενεργειακής συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας , απαντά:
«Η Ελλάδα θα λάβει τις δικές της ανεξάρτητες αποφάσεις. Πριν από μερικά χρόνια η χώρα σας αποφάσισε ότι ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) αποτελούσε την κορυφαία στρατηγική της προτεραιότητα. Άλλαξε άποψη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο όταν αποφάσισε να προχωρήσει ταυτόχρονα και με τον αγωγό South Stream».
Καταλαβαίνετε τώρα τους λόγους για το ….πρόωρο των εκλογών, τις πρωτόγνωρες δολοφονικές «ασύμμετρες απειλές» για τις οποίες κάποιοι εξακολουθούν ως και σήμερα να προσποιούνται τους …μωρούς, την ξαφνική και έντονη έκρηξη της βιομηχανίας σκανδάλων (υπαρκτών και μη).
Συνεχίζει ο κ. Μπράιζα : «Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τη δική της επιλογή για το εάν επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία πριν διαφοροποιήσει την τροφοδοσία της. Αλλά …..» (γιατί έχει και απειλητικό …αλλά !)……
Απάντηση με «ψήγματα» απειλής και μήνυμα στις γεωπολιτικές τακτικές κινήσεις του κ. Καραμανλή.
Προσέξτε την τεράστια ειδοποιό διαφορά μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής των δύο υπερδυνάμεων (γιατί τέτοια είναι ξανά η σημερινή Ρωσία του Πούτιν):
Η Ρωσία με όπλο την ενέργεια δημιουργεί φιλίες, η δε Αμερική με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ενέργεια (αλλά και με την αλαζονεία της και τις απειλές της ) έχει έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με παραδοσιακούς συμμάχους της. ( Γαλλία, Γερμανία , Ελλάδα, ).
Η Ελλάδα κ. Μπράιζα αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά χάρη των ενεργειακών συμφωνιών με την Ρωσία , σε αντίθεση με τις δικές σας ενέργειες της τελευταίας 15ετιας που υποβάθμιζαν σταδιακά τον γεωπολιτικό της ρόλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όμως δεν θα πρέπει να περιοριστούμε εκεί. Έχουμε ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση σε φυσικό αέριο έναντι των περισσοτέρων Ευρωπαίων εταίρων μας.
Καταλαβαίνεται ότι η ενεργειακή φιλία με την Ρωσία είναι συνακόλουθη με την «άνοιξη» της βιομηχανίας μας ,με την ανάπτυξη της οικονομίας μας , με το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους μας και τον περιορισμό της ανεργίας.
Αυτή η φιλία θα αποφέρει τεράστιους πόρους για την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Υπολογίζουμε σοβαρά κ. Μπράιζα τα νέα δεδομένα και να είστε σίγουρος ότι θα πορευθούμε χωρίς αυταπάτες , χωρίς ωραιοποιήσεις.
Αλλά και χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες.
Είναι Εθνική μας υπόθεση κ. Μπράιζα !.
«Αλλά η γενική θέση του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των… ΗΠΑ(sic !) είναι πως τώρα δεν είναι η στιγμή για …“κανονική εμπορική συνεργασία” (business as usual) με τη Ρωσία.
Ακόμη και ..αν υπήρξαν παλαιότερες δεσμεύσεις, η απόφαση να προχωρήσει κάποιος στην εμβάθυνση προηγούμενων δεσμεύσεων θα υπονοούσε ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία με τη Ρωσία, όταν όλοι στην ευρωατλαντική κοινότητα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία.
Εμείς απλά περιμένουμε από όλους τους.. συμμάχους μας να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δική μας υπόθεση οι δεσμεύσεις της Ε.Ε.,….. αλλά του ΝΑΤΟ είναι !!!!.»
Πρέπει να το αξιοποιήσουμε προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα μας.
Η Ρωσία βλέπει θετικά τον τομέα συμπαραγωγής στην χώρα μας. Μετά την συμπαραγωγή των αγωγών και την συμπαραγωγή των οπλικών συστημάτων τα οποία άρχισαν να …….κατεβάζουν οι αγωγοί πριν ακόμη υλοποιηθούν (εδώ) , ανοίγονται δυνατότητες συμπαραγωγής στην Ελλάδα πολλών προϊόντων ρωσικής τεχνολογίας , με προφανή πλεονεκτήματα στις εξαγωγές.
Θα είναι made in European Union και θα έχουν περισσότερες ευκολίες από ένα προϊόν made in Russia .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου