Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

"Ένταξη υπό προϋποθέσεις για την Τουρκία"

Σύμφωνος με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Κ. Καραμανλής ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο. "Δεν έχουν σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό" σημείωσε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ αποτελεί την αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου και για αυτό είναι περιττό και αναχρονιστικό το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε πως "υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί πιστεύουμε ότι μια Τουρκία η οποία θα υιοθετήσει ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς" θα είναι μια Τουρκία η οποία θα είναι πολύ καλύτερη για τους πολίτες της, για ολόκληρη την ΕΕ και για τους γείτονές της.

Υπογράμμισε ωστόσο πως η θέση αυτή στηρίζεται στο αξίωμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά της των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε εξ άλλου πως "συμφωνούμε με τον πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση", προσθέτοντας πως η συμφωνία που θα προκύψει θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι κοινή εκτίμηση Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για λύση του κυπριακού δεν έχουν σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο.

Πρόσθεσε ότι, ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση, ειλικρίνεια και λογικές θέσεις, με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ''στόχος είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα''.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ενταξιακή πορεία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
ΣΚΑΙ


Κοινές εκτιμήσεις Ελλάδας-Κύπρου:

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό «δεν σημειώνουν την αναμενόμενη πρόοδο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: