Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Αυστηρή προειδοποίηση σε Τουρκία για λαθρομετανάστευση


Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Αθήνα προς την 'Αγκυρα, λίγες ώρες μετά την απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ να ενισχυθεί η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex στο Αιγαίο με συνεχείς περιπολίες. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος με την πλήρη συμμόρφωσή της προς τις διμερείς συμφωνίες. Επιπλέον, με τροπολογία το αδίκημα της δουλεμπορίας μετατρέπεται σε κακούργημα.

"Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην ΕΕ αν δεν σταματήσει να καλλιεργεί το έδαφος για τη δράση των δουλεμπόρων." Αυτό τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο "Παρόν" καλώντας τη γείτονα να σεβαστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι σε δύο χρόνια τριπλασιάστηκαν οι λαθρομετανάστες, χαρακτηρίζει ως στόχο την επαναπροώθηση τους με βάση το σύμφωνα για τη μετανάστευση και το άσυλο και τονίζει ότι η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει τα σύνορα της Ελλάδας γιατί είναι και δικά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σκληρύνει την στάση της στο θέμα των λαθρομεταναστών και να συνδέσει την στάση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό με τα κριτήρια που αφορούν στην ενταξιακή της πορεία.

Εν τω μεταξύ, η λαθρομετανάστευση μαζί με το οικονομικό και την ανεργία χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας στο βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή.

Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημοσίας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος σημείωσε ότι λόγω των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, η κατάσταση δεν θα είναι πλέον η ίδια. "Εκτιμώ ότι το Φθινόπωρο η εικόνα των περιοχών που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα θα είναι τελείως διαφορετική, καλύτερη" είπε χαρακτηριστικά.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης κάνει λόγο για σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο.

1. Χρησιμοποίηση πλοίου ικανής χωρητικότητας, το οποίο θα λειτουργεί ως πλωτό κέντρο πρώτης υποδοχής και μεταφοράς. Θα προσεγγίζει τα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν συλληφθεί παράνομοι μετανάστες, θα τους επιβιβάζει και θα τους μεταφέρει στα Κέντρα Υποδοχής τα οποία ήδη λειτουργούν και πρόκειται να λειτουργήσουν.

2. 'Αμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής και άμεση εφαρμογή του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής.

3. Ενεργοποίηση συγκεκριμένου λιμένα στα τουρκικά παράλια ως σημείου παράδοσης των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Τουρκία.

4. Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, με τις σημαντικότερες από τις τρίτες χώρες καταγωγής του κυρίου όγκου των λαθρομεταναστών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Σομαλία).

5. Εντατικοποίηση των κοινών επιχειρήσεων της Frontex, σε μόνιμη βάση στην περιοχή μας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη σταδιακή δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

6. Εξάντληση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης όλων των απαιτούμενων δράσεων με πρόσθετους πόρους από την Ε.Ε. και αξιοποίηση ευρωπαϊκών και διμερών προγραμμάτων.
ΕΞΠΡΕΣΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: